Cardamonul este o plantă ce face parte din aceeași familie cu ghimbirul și turmericul. Utilitatea acestuia este cunoscută încă din Antichitate, fiind des folosită de vechii egipteni pentru a-și curăța dinții sau de indieni pentru combaterea obezității. Recent, specialiștii au arătat că mirodenia are numeroase beneficii asupra digestiei, dar nu numai.

Adesea în India cardamonul este supranumit regina condimentelor, regele fiind piperul. Este un ingredient cu o aromă complexă și puternică, condimentată, florală, piperată și cu tente de lămâie pe alocuri. 

Noi am ales pentru tine câteva dintre cele mai importante beneficii pe care le poate avea cardamonul asupra organismului nostru:

1.Este un bun anti-depresiv

Semințele de cardamon au proprietăți anti-depresive, iar uleiul său este, de cele mai multe ori, un element esențial în aromoterapie. shutterstock_777711145

2. Menține sănătatea inimii

Un studiu realizat de Departamentul de Farmacologie şi Farmacie din cadrul Colegiului de Farmacie al Universităţii King Saud din Arabia Saudită a demonstrat că la nivelul cardamonului se găsesc anumiți micronutrienți care împiedică creșterea lipidelor din organism. Astfel, consumul semințelor de cardamon poate fi benefic pentru afecțiunile cardiovasculare întrucât controlează ritmul cardiac. 

3. Combate problemele digestive

Cardamonul, asemănător ghimbirului, este folosit adesea pentru sănătatea digestivă, fiind eficient împotriva acidității, balonării, constipației sau arsurilor stomacale.

4. Tratează răcealashutterstock_1214604580

Acest condiment este un bun remediu împotriva răcelii, tratând eficient tusea, bronșita și frisoanele. 

5. Are efect de detoxifiere

Consumat regulat cardamonul ajută rinichii și tractul urinar la eliminarea tuturor toxinelor din organism. De asemenea, ajută la combaterea infecțiilor renale. 

6. Are proprietăți antiinflamatorii

Asemeni ghimbirului și turmecului, cardamonul are un efect antiinflamator, fiind eficient în reducerea durerii și a umflăturilor. 

7. Previne formarea chegurilor de sânge

Componentele conținute de cardamon ajută la prevenirea formării cheagurilor de sânge și a blocajelor arteriale.

8.  Menține sănătatea dentarălesly-juarez-220845-unsplash

Cardamonul este des folosit în Asia de Sud ca tratament al infecțiilor gingivale. Medicina Ayurvedică și cea chineză a folosit o perioadă lungă de timp cardamonul ca adjuvant în tratarea afecțiunilor dentare. Cercetătorii au descoperit că, spre deosebire de antibiotice, acest condiment face o treabă impecabilă în distrugerea doar a microbilor, nu și a bacteriilor probiotice.

9. Remediu pentru astm

Cardamonul este un bun adjuvant pentru acele persoane care au deficiențe respiratorii. Este un remediu bun împotriva astmului deoarece favorizează relaxarea țesuturilor traheale. 

10.  Este un antioxidant bun

Cercetătorii au arătat că nivelul ridicat de flavonoizi găsit în cardamon, intesifică activitatea antioxidantă și împiedică creșterea celulelor cancerului de colon.