Vrei să gătești cea mai fragedă și gustoasă carne de vită la tigaie? Iată cum să procedezi, pas cu pas, dar și câteva idei apetisante pentru servirea acestei fripturi!

Pentru o carne de vită gătită perfect la tigaie ai nevoie, în primul rând, de o bucată de carne de calitate superioară. Ideal ar fi să folosești filet mignon – este vorba despre bugata din capătul mai subțire al muschiulețului de vită. Grosimea ideală a filetului mignon pe care îl vei găti la tigaie este de 2 cm. Așadar, începe prin a pregăti bucățile de carne de vită – taie-le, spală-le bine și usucă-le cu șervețele de hârtie. Dacă bucata de carne este încă umedă, procesul de gătire este amânat de evaporarea apei, iar astfel carnea nu va mai căpăta crusta perfectă. Acum este momentul să presari sare și piper proaspăt măcinat pe ambele părți ale fripturii.

Apoi, este importantă și tigaia în care vei găti carne de vită. Poți folosi una antiaderentă, însă ideal ar fi să prăjești carnea într-o tigaie de fontă. Aceasta trebuie să fie cât mai mare, pentru a te asigura că există spațiu între bucățile de carne de vită. Dacă acestea stau înghesuite, nu se vor găti perfect.

După ce lași tigaia pe foc să se încingă puțin, vei adăuga uleiul. Când și uleiul este încins, este momentul să așezi în tigaie bucățile de carne. Nu te grăbi să întorci carnea pe partea cealaltă – ai răbdare să prindă o crustă maronie, iar  apoi întoarce-o pe partea cealaltă (va dura în jur de 3-4 minute). Mai lasă la gătit încă 4 minute și pe cealaltă parte, pentru a obține o carne de vită gătită rare sau medium rare. Cu cât vrei ca friptura să fie mai bine gătită, cu atât o vei lăsa mai mult în tigaie.

În ultimul minut de gătire, poți adăuga 1 lingură de unt și câteva crenguțe de cimbru în tigaie, alături de bucățile de vită. Carnea de vită la tigaie poate fi servită imediat ce o iei de pe foc, dacă o servești întreagă. Însă dacă preferi să o servești tăiată fâșii, mai las-o să se odihnească 5-10 minute, acoperită cu folie de aluminiu.

Cum să marinezi carnea de vită pentru a o găti la tigaie

Pentru o friptură mai gustoasă, poți folosi o marinadă în care să lași carnea preț de câteva ore înainte de a o găti în tigaie.

O marinadă extrem de portivită pentru carnea de vită poți prepara din ulei de măsline, oțet din vin roșu, usturoi și sos de soia. Pune carnea într-o pungă cu fermoar de tip ziplock împreună cu marinada și las-o timp de 30 de minute la temperatura camerei ori 3 ore la frigider.

Bucățile de carne de vită le vei pune în tigaie împreună cu marinada și le vei găti la fel ca pe cele nemarinate. Procesul de gătire se va prelungi cu câteva minute mai mult, iar carnea va fi la final mai fragedă.

Cum poți servi carnea de vită la tigaie

carne_de_vita_la_tigaie

Foto: Pinterest

Acest tip de friptură poate fi servit ca atare, alături de o salată verde, dar și acompaniat de o garnitură ori de un sos pe măsură – iată câteva idei pentru servirea celei mai gustoase fripturi de vită preparate la tigaie:

  • Un sos de ciuperci ori de unt cu usturoi merge de minune servit deasupra cărnii de vită la tigaie, iar dacă alături pui și o porție de cartofi pai, nu vei da greș;
  • Sparanghelul la tigaie, cu zeamă de lâmâie și migdale crocante va merge de minune cu vita la tigaie;
  • Broccoli la cuptor, cu zeamă de lâmâie și usturoi, este o altă garnitură potrivită pentru carnea de vită gătită la tigaie;
  • Cartofii wedges, cu ierburi aromatice, sunt și ei potriviți;
  • Poți încerca o garnitură de fasole verde cu zeamă de lămâie;
  • Fâșiile de morcov copt, caramelizate, sunt gustoase alături de carnea de vită trasă la tigaie;
  • Cartofii dulci la cuptor, picanți și cu topping de miere, pun în valoare gustul de friptură de vită;
  • Salata de broccoli cu rucola poate fi o idee bună;
  • Noodles cu legume sunt o garnitură excelentă pentru fâșiile de vită trase la tigaie;
  • Mix de baby morcov, fasole verde și susan – o alegere potrivită pentru carnea de vită friptă.

Indiferent de garnitura aleasă pentru carnea de vită pregătită în tigaie, un lucru este cert: atâta timp cât carnea este fragedă și gătită corect, preparatul servit va fi un succes. Poftă bună!