Poți să prepari cartofi acordeon pentru un prânz rapid și gustos, însă la fel de bine îi poți prepara și pentru a îi servi pe post de garnitură la o cină în familie. Iată rețeta originală de cartofi acordeon, cu care nu vei da greș!

Rețeta de cartofi acordeon este de origine suedeză, acest preparat fiind gătit și servit prima dată într-un restaurant din Stockholm, denumit Hasselbacken, deschis în anul 1853.

Rețeta originală de cartofi acordeon

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 1 kg cartofi;
  • 50 g unt;
  • 2 linguri de rozmarin proaspăt sau uscat;
  • 2 linguri de cimbru proaspăt sau uscat;
  • 2 căței de usturoi pisați;
  • sare după gust.

Mod de preparare:

  1. Înainte de toate, preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. Într-o crăticioară, topește untul pe foc mic. Imediat ce s-a înmuiat, adaugă în el ierburile tocate fin și usturoiul, apoi mai lasă pe foc mic încă 5 minute.
  2. Curăță cartofii, spală-i bine și hotărăște-te cum îi vei așeza în tavă. Alege partea pe care îi vei pune în tavă și taie o fășie astfel încât să aplatizezi baza cartofului, pentru ca acesta să stea bine în tavă. Pe partea de sus a cartofului, cu un cuțit cu lama subțire, vei face din 2 în 2 mm mici crestături suficient de adânci.
  3. Așază cartofii în tava acoperită cu hârtie de copt, unul lângă celălalt. Asezonează-i cu sare după gust. Unge-i cu jumătate din amestecul de unt topit și ierburi aromatice, apoi dă-i la cuptor pentru o oră. Verifică, cu ajutorul unei furculițe, dacă sunt suficient de bine copți. Dacă furculița nu pătrunde cu ușurință în cartofi, înseamnă că aceștia mai trebuie lăsați la cuptor. Pe parcursul coacerii, vei mai deschide când și când cuptorul pentru a unge cartofii cu amestecul de unt și ierburi rămas.

Cartofii acordeon se servesc imediat ce sunt scoși din cuptor, pentru că atunci sunt crocanți la suprafață și moi în interior. Se pot servi ca atare, alături de o salată verde, dar și pe post de garnitură lângă o friptură la cuptor sau chiar pe grătar.

Dacă vrei să servești cartofii aceștia ca fel de sine stătător, ai putea încerca varianta de cartofi acordeon cu sos Bechamel, extrem de gustoasă și cu un aspect de nota 10.

Cartofi Hasselback cu sos Bechamel

Ingrediente pentru 3 porții:

  • 6 cartofi;
  • 2 linguri de ulei de măsline;
  • 150 g de brânză Cheddar rasă;
  • 150 g șuncă, feliată;
  • 1 cană de sos Bechamel (2 linguri unt, 2 linguri făină, 1 ¼ cană lapte cald, sare și piper);
  • 1 cană de parmezan ras;
  • pătrunjel proaspăt, tocat fin.

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Crestează partea de sus a cartofilor exact ca în rețeta de mai sus.
  2. Așază cartofii în tava acoperită cu hârtie de copt și unge-i cu ulei de măsline. Introdu cartofii în cuptor și lasă-i preț de o oră.
  3. Între timp, prepară sosul Bechamel. Topește untul într-o tigaie antiaderentă, apoi încorporează treptat făina, amestecând cu o lingură de lemn. Imediat ce începe să facă bule acest amestec, adaugă laptele cald amestecând în continuare viguros. După ce se îngroașă și dă în clocot, adaugă sare și piper, apoi lasă focul mic și mai gătește încă 2-3 minute și ia de pe foc.
  4. Scoate tava cu cartofi de la cuptor după ce a trecut o oră, apoi umple golurile formate cu șunca mărunțită și brânza Cheddar rasă. Toarnă peste cartofi sosul bechamel și parmezanul ras. Mai dă la cuptor pentru 10 minute.
  5. Imediat ce scoți cartofii acordeon de la cuptor, asezonează-i cu pătrunjel tocat fin și servește-i.

Poftă bună!