Acesta este un fel care arată bine în orice context, fie că e vorba de o masă în familie, fie de o gustare rapidă, fie de o cină cu invitați. Secretul este să iasă rumeniți și să încânte privirea.

Iată care sunt ingredientele pentru 4-6 persoane:

Potato21 kg cartofi de cuptor

150 gr smântână acră

250 ml lapte

100 gr cașcaval ras

30 grame unt

Un cățel usturoi

Sare, piper după gust

Ideal ar fi să prefierbi cartofii vreo 15 minute, apoi îi scoți și îi lași la răcit, ca să poți tăia rondelele cât mai fin. Preîncălzești cuptorul la 180 grade. Apoi freci untul cu ustoroiul zdrobit și ungi cu acest amestec un vas  termorezistent. Tai cartofii rondele subțiri, după aceea amesteci laptele cu smântâna și încălzești acest amestec.

Începi mobilarea vasului: un strat de rondele de cartofi, un praf de sare și piper, apoi încă un strat…și tot așa. Ultimul strat va fi de cartofi, pe care pui untul rămas. Urmează o operațiune delicată: trebuie să torni foarte încet amestecul cald, astfel încât să nu deranjezi aranjamentul din vas. Nu umpli vasul, stratul de deasupra de cartofi trebuie să rămâna uscat.

Acoperi vasul cu pergament și îl dai la cuptor pentru 30 minute. Scoți vasul, presari uniform deasupra cașcavalul ras și mai lași încă pe atât la cuptor.

Cartofii Dauphinoise se servesc calzi, dar sunt buni și reci, ca o gustare rapidă sau o cină frugală. Nu uita, întotdeauna secretul e în cantitate. Bon appetit!