O porție de cartofi dulci îți va potoli foamea, îți va astâmpăra pofta de ceva bun și totodată va veni la pachet cu o mulțime de substanțe nutritive și beneficii pentru sănătate. Iată de ce este recomandat să mănânci cartofi dulci, dar și cum îi poți prepara în mod sănătos!

Cu toate că numele sugerează că această legumă este soră cu cartoful alb, atât de cunoscut și iubit în întreaga lume, cartoful dulce este, de fapt, o rădăcinoasă din aceeași familie cu sfecla, morcovul, păstârnacul ori țelina.

Originar din America Centrală și de Sud, cartoful dulce este de mai multe feluri, unele soiuri fiind de culoare portocalie, în timp ce altele sunt maro ori chiar mov. Dulceața specifică acestui cartof este amplificată prin gătirea la temperaturi înalte, întrucât căldura determină transformarea amidonului în maltoză, adică o dizaharidă.

Beneficiile cartofului dulce

Consumul de cartofi dulci are o mulțime de beneficii pentru organism, printre care:

Cartoful dulce este bogat în substanțe nutritive, oferind organismului vitamina C, potasiu, vitamina B5, vitamina B3, vitamina B6, mangan, magneziu, cupru și fibre dietetice în concentrații mari. Culoarea portocalie a cartofului dulce obișnuit este dată de concentrația mare de betacaroten, care este un antioxidant puternic. De asemenea, cartoful dulce conține și vitamina A, despre care știm că este importantă pentru menținerea sănătății oculare.

Menține sănătatea digestivă, având un aport mare de fibre dietetice. Aceste fibre previn constipația, reglând tranzitul intestinal, însă totodată mențin senzația de sațietate, ajutându-te să slăbești mai ușor, prin surprimarea apetitului.

Un cartof dulce de dimensiune medie conține 6 grame de fibre dietetice.

Reglează nivelul de zahăr din sânge, datorită conținutului bogat în fibre și carbohidrați complecși. Acest lucru este benefic atât persoanelor diabetice, cât și celor care nu au această afecțiune, însă au risc crescut.

Cartoful dulce poate reduce anxietatea, ajutând corpul să se relaxeze datorită concentrației semnificative de magneziu. Deficitul de magneziu a fost asociat de specialiști cu depresia, anxietatea și stările de rău general, în timp ce administrarea acestuia reduce simptomatologia de acest gen.

Are efecte antiinflamatorii, ceea ce înseamnă că poate preveni îmbolnăvirea în timp ce reduce simptomatologia unor afecțiuni inflamatorii precum artrita, lupusul ori colita ulcerativă. Betacarotenul, vitamina C și magneziul sunt responsabile pentru acțiunea antiinflamatoare a cartofului dulce.

Idei de preparare a cartofului dulce

Adesea vedem cartoful dulce servit în restaurante sub forma cartofilor pai, prăjiți în baie de ulei și, eventual, acompaniind un burger hipercaloric. Ei bine, dacă prăjești cartofii dulci, nu te aștepta să beneficiezi de calitățile nutriționale ale acestuia întrucât acestea se pierd în timpul gătirii prin prăjire în ulei.

Există, însă, o mulțime de metode sănătoase de preparare a cartofilor dulci, care îți garantează gustări absolut delicioase – iată 3 idei de preparare pe care trebuie să le încerci!

Rețetă de cartofi dulci copți, cu pătrunjel și usturoi

Foto: Pinterest

Ingrediente pentru 6 porții:

  • 1 kg de cartofi dulci, tăiați după bunul plac;
  • 2 linguri de ulei de măsline/ canola;
  • 1 linguriță de sare;
  • ¾ linguriță de piper proaspăt măcinat;
  • 2 linguri de usturoi mărunțit (vei avea nevoie cam de 8 căței de usturoi);
  • 2 linguri de pătrunjel tocat fin.

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 220 de grade Celsius. Acoperă o tavă mare cu hârtie de copt.
  2. Așază în tavă cartofii dulci, într-un singur strat, apoi acoperă-i cu sare, piper și usturoi, precum și cu ulei. Masează-i, astfel încât condimentele să fie distribuite uniform.
  3. Introdu tava la cuptor și coace cartofii preț de 45-55 de minute, însă în acest timp mai întoarce-i cu o furculiță când și când.
  4. Scoate cartofii dulci din cuptor, ornează-i cu pătrunjel proaspăt și servește-i imediat, cât sunt calzi.

Rețetă de supă cremă de cartofi dulci

Foto: Pinterest

Ingrediente pentru 6 porții:

  • 2 linguri de unt;
  • 1 ceapă medie mărunită;
  • 2 bucăți de țelină, mărunțite;
  • numai partea albă de la 1 praz, tocată fin;
  • 1 cățel de usturoi, pisat;
  • 700 g de cartofi dulci, tăiați cubulețe;
  • 4 căni de supă strecurată de pui/ legume;
  • ¼ cană de smântână lichidă;
  • ¾ cană de lapte;
  • sare și piper după gust;
  • ¼ cană de smântână sau iaurt grecesc.

Mod de preparare:

  1. Topește untul într-o cratiță, la foc mediu. Sotează ceapa preț de 3-4 minute, apoi adaugă țelina și prazul și mai lasă 5 minute, după care încheie cu usturoiul și mai lasă 1 minut.
  2. Adaugă în cratiță cuburile de cartof, supa de pui, apoi mărește intensitatea focului și așteaptă să dea în clocot. După ce supa începe să fiarbă, lasă focul mic și fierbe preț de 20 de minute – până când cartoful este fiert.
  3. Oprește focul și folosește un blender pentru a transforma supa în cremă. Adaugă smântâna lichidă și laptele, apoi mai pune puțin pe foc. După ce începe să clocotească, asezonează cu sare și piper și oprește focul.
  4. Servește supa în boluri și orneaz-o cu smântână sau iaurt grecesc.

Rețetă de brioșe cu cartof dulce și banane

Foto: Pinterest

Ingrediente pentru 15 brioșe:

  • ½ cană de piure de cartof dulce (cartoful se fierbe și se pasează);
  • ½ cană de banană pasată;
  • ¼ cană de unt de arahide;
  • 2 ouă;
  • scorțișoară, după gust;
  • opțional: chipsuri de ciocolată, fructe confiate, semințe de chia.

Mod de preparare:

  1. Amestecă într-un bol piureul de cartof dulce cu banana pasată, apoi încorporează untul de arahide, ouăle și scorțișoara. Dacă folosești chipsuri de ciocolată sau alte ingrediente opționale, acum le vei adăuga în compoziție.
  2. Pune compoziția în forme de brioșe unse cu puțin unt sau ulei și coace-o în cuptorul încălzit în prealabil la 180 de grade Celsius, preț de 18 minute.