Cartofii franţuzeşti sunt populari în toată lumea, dar faptul că sunt atât de gustoşi nu înseamnă că sunt şi greu de preparat. Află cum a apărut acest fel de mâncare şi cum îl poţi prepara la tine acasă.

Istoria cartofilor franţuzeşti

Probabil cartofii franţuzeşti sunt gătiţi dintotdeauna, dar prima menţiune a preparatului a avut loc în 12 iulie 1788. Charles-Henri, Duce de Clermont-Tonnerre, a fost cel care i-a făcut cunoscuţi, în cadrul unei cine organizate în onoarea autorităţilor din oraşul Gap. Alături de cartofi s-a servit şi friptură de ortolan. Ulterior, acest fel de mâncare era preparat duminica. Femeile lăsau cartofii la cuptor, la temperatură mică, şi mergeau la biserică. Când se întorceau, cartofii franţuzeşti erau gata, iar familia se putea bucura de un prânz delicios. Din 1788 şi până astăzi au apărut multe reţete de cartofi franţuzeşti, dar indiferent de ingredientele extra pe care le adaugi, gustul este la fel de rafinat.

Reţeta originală de cartofi franţuzeşti

Iniţial, cartofii franţuzeşti erau gătiţi cu lapte, pentru că ţăranii din Dauphine, cei care obişnuiau să gătească constant acest preparat, vindeau smântâna, aşa că evitau să o folosească la gătit.

Ingrediente pentru 6 porţii:

  • 2 kilogame de cartofi;
  • 350 ml de lapte;
  • un căţel de usturoi;
  • 1/2 de linguriţă de nucşoară;
  • sare şi piper;
  • 30 g de unt;
  • pătrunjel pentru ornare.

Mod de preparare

1. Spală bine cartofii, curăţă-i, apoi taie-i în bucăţi mici. Este important ca, odată curăţaţi, să nu îi mai speli, deoarece apa alterează conţinutul de amidon.
2. Întinde bucăţile de cartofi într-un vas de yena sau orice tavă potrivită pentru cuptor, apoi acoperă-i cu lapte, nucşoară, usturoi, sare şi piper.
3. Lasă totul la cuptor timp de aproximativ o oră. Verifică din când în când, pentru a te asigura că focul nu este prea tare.
4. Când totul este gata, adaugă şi untul deasupra şi lasă-l să se topească. Poţi mânca acest preparat delicios cu o salată verde.

Cartofi franţuzeşti cu şuncă

Dacă vrei să adaugi o aromă modernă acestui preparat, atunci poţi încerca cartofii franţuzeşti cu şuncă.

Ingrediente pentru cartofi franţuzeşti cu şuncă – 6 porţii

  • 3 cartofi mari;
  • o cană de smântână;
  • 1/2 cană de lapte;
  • 6 căţei de usturoi;
  • 2 linguriţe de făină;
  • sare şi piper după gust;
  • o cană şi jumătate de brânză cheddar;
  • 3 bucăţi de bacon, prăjită şi mărunţită.

Mod de preparare

1. Spală bine cartofii, curăţă-i şi taie-i felii, apoi întinde-i într-o tavă unsă cu un pic de ulei.
2. Amestecă smântâna, laptele, usturoiul, făina, sarea şi piperul.
3. Peste cartofii din tavă presară jumătate din şunca şi brânza cheddar.
4. Adaugă amestecul de lapte şi smântână.
5. Acoperă tava cu un capac şi lasă totul la cuptor pentru 60 de minute.
6. Înlătură capacul şi adaugă şunca şi brânza rămase.
7. Mai lasă totul la cuptor pentru încă 10 minute, fără capac, apoi bucură-te de un preparat delicios.

Cartofi franţuzeşti cu cârnaţi

Dacă vrei să dai o notă festivă cartofilor franţuzeşti şi să îi serveşti de sărbători, poţi încerca reţeta de cartofi franţuzeşti cu cârnaţi.

Ingrediente pentru cartofi franţuzeşti cu cârnaţi

  • 680 g de cârnaţi;
  • o lingură de ulei de măsline;
  • 1,8 kg de cartofi;
  • sare şi piper după gust;
  • 3/4 linguriţe de nucşoară;
  • 3 căni şi jumătate de smântână.

Mod de preparare

1. Spală bine cartofii, curăţă-i şi taie-i felii rotunde.
2. Într-o tigaie, prăjeşte cârnaţii până când prind o crustă maronie.
3. Adaugă cartofii într-un bol mare şi presară peste ei sarea, piperul şi nucşoara. Asigură-te că toate feliile de cartofi sunt condimentate.
4. Într-o tavă pentru cuptor, adaugă un strat de cartofi şi un strat de cârnaţi.
5. Toarnă peste ingrediente smântăna şi lasă totul la cuptor pentru o oră şi jumătate. Poţi verifica tava la fiecare 20 de minute.

Cum găteşti cei mai buni cartofi gratinaţi

  • Încearcă să tai cartofii în felii egale, pentru a fi sigur că se vor găti în mod egal.
  • Când adaugi brânza cheddar, rade-o de pe o bucată mai mare, nu cumpăra gata mărunţită, pentru că te vei bucura de o textură mult mai cremoasă.
  • Cartofii franţuzeşti se păstrează în frigider, acoperiţi, timp de 3-5 zile.

Iar dacă preferi să vezi paşii pentru a prepara cei mai buni cartofi franţuzeşti, poţi vedea reţeta în filmuleţul de mai jos.