Acest fruct este ocolit adesea în timpul curelor de slăbire, având o reputație destul de proastă, însă tu știi câte calorii are o banană?
Bogată în carbohidrați și cu un număr de calorii mai mare decât al altor fructe, banana este contraindicată în curele de slăbire, însă din acest articol vei afla toate motivele pentru care să incluzi bananele în alimentația ta, chiar dacă vrei să slăbești.
Cuprins articol
Valori nutriționale banană
O banană de dimensiuni potrivite are în jur de 120 de grame – iată câte calorii are, dar și ce alte nutrimente conține:
Calorii: 105;
Grăsimi: 0,4 g;
Carbohidrați: 27 g;
Sodiu: 1,2 mg;
Fibre: 3,1 g;
Zaharui: 14,4 g;
Proteine: 1,3 g;
Vitamina C: 17% din Doza Zilnică Recomandată (n.r. DZR);
Vitamina B6: 22% din DZR;
Potasiu: 12% din DZR;
Magneziu: 8% din DZRl
Mangan: 16% din DZR;
Cupru: 5% din DZR;
Riboflavină: 5% din DZR.
Așa cum ai putut observa, bananele au un conținut ridicat de carbohidrați. Este important de menționat că bananele mai coapte au un conținut mai ridicat de carbohidrați, implicit zaharuri, decât bananele mai verzi. Ceea ce trebuie să știi este că acești carbohidrați complecși au o mulțime de efecte benefice pentru sistemul digestiv.
Beneficii pentru sănătate ale consumului de banane
Bananele nu sunt printre fructele cu cele mai puține calorii, însă oricând este de preferat să mănânci o banană când îți este poftă de ceva dulce, în locul unui baton de ciocolată de exemplu. Unde mai pui că bananele au o mulțime de efecte benefice pentru organism, printre care și:
Contribuie la managementul diabetului – bananele conțin amidonoase care se comportă precum fibrele în timpul digestiei, mai ales dacă vorbim despre bananele verzi. Astfel, se îmbunătățește sensibilitatea la insulină a pacientului, iar diabetul este ținut sub control. Din cauza conținutului ridicat de zaharuri din bananele foarte coapte, pacienții care suferă de diabet sunt sfătuiți să consume banane cât mai crude.
Favorizează tranzitul intestinal – fiind o sursă bogată în prebiotice, bananele combat constipația și reglează tranzitul intestinal. Dacă vrei să te bucuri din plin de acest efect al bananelor, combină-le cu iaurt, care este bogat în probiotice.
Te pot ajuta să slăbești – cu toate că multe cure de slăbire interzic bananele din cauza conținutului ridicat de carbohidrați, adevărul este că aceste fructe te pot ajuta să slăbești. O banană care are 100 de calorii vine la pachet cu 3 grame de fibre, ceea ce înseamnă că îți va ține de foame, suprimând apetitul.
Poate să reducă hipertensiunea – bananele sunt o sursă excelent de potasiu, iar acesta contribuie la reducerea tensiunii arteriale.
Cum să consumi banane, pentru a te bucura din plin de gustul și baneficiile acestora
Banana este o gustare ideală și poate fi consumată ca atare, însă există o mulțime de alte moduri în care poți mânca acest fruct. Iată câteva idei pe cât de sănătoase, pe atât de gustoase:
- Adaugă peste terciul de ovăz ori peste iaurtul degresat o banană tăiată felii și ai obținut o gustare care să îți potolească foamea, dar și pofta de dulce;
- Pasează banana și întinde-o pe o felie de pâine integrală prăjită, unsă în prealabil cu unt de arahide;
- Congelează o banană și folosește apoi blenderul pentru a o transforma într-o înghețată delicioasă;
- Taie banana felii subțiri pe care le vei așeza într-o tavă acoperită cu hârtie de copt, apoi coace la 200 de grade Celsius până când vei obține chipsuri dulci de banană;
- Prepară fursecuri sănătoase cu banană pasată și fulgi de ovăz, pe care le vei aromatiza cu scorțișoară;
- Înlocuiește batonul de ciocolată dintre mese cu 1-2 felii de banana bread preparată chiar de tine;
- Prepară un smoothie cu banană, lapte de cocos sau migdale și fulgi de ovăz, pentru zilele în care nu ai timp să servește prima masă a zilei;
- Potolește-ți pofta de dulce cu pancakes făcute dintr-o banană și două ouă;
- Prepară brioșe cu banane pe care le poți orna cu chipsuri de ciocolată neagră.
Oricum ai alege să introduci bananele în alimentația ta, un lucru este cert: banana este un fruct sănătos, extrem de hrănitor, cu o mulțime de beneficii pentru sănătate, dar și cu un gust dulce care îți potolește pofta de desert. Așadar, nu te feri de banane de teamă că ai să te îngrași – moderația este cheia și atâta timp cât nu vei exagera cu cantitățile consumate, nu ai de ce să îți faci griji. O banană medie pe zi, cu un aport caloric care depășește ușor 100 de kcal, nu îți va sabota dieta.
Pont: dacă nu ești la dietă și îți plac bananele, aici găsești rețeta de quesadilla delicioasă cu unt de arahide și banane.
Comenteaza