Bucătarii din toată lumea se luptă să obțină una dintre cele mai importante distincții culinare: Stelele Michelin. Acest premiu este atât de valoros, încât celebrul chef Gordon Ramsay a plâns, atunci când unul dintre restaurantele sale din New York a pierdut o stea. „Am început să plâng, când am pierdut steaua. Este un lucru foarte emoționant pentru orice chef”, a declarat Ramsay într-un interviu. 

Atunci când un restaurant primește o Stea Michelin, este un semn clar că bucătarul său a atins cele mai înalte niveluri în gastronomie. 

Cum au apărut Stelele Michelin

Sigur ai auzit de anvelopele Michelin, dar probabil nu te-ai fi gândit niciodată că au legătură cu mâncarea. În anul 1900, antreprenorii Andre și Edouard Michelin se gândeau cum să stârnească crească cererea pentru automobile și cauciucurile pe care le fabricau. La acea vreme, oamenii circulau mai mult cu bicicleta, în Franța existând doar 300 de mașini. Numărul lor era mult prea mic pentru o afacere ce spera un profit uriaș. 

Cei doi nu s-au lăsat intimidați de numărul mic de potențiali clienți, ci s-au gândit să îi facă pe șoferi să călătorească mai mult și, astfel, să aibă nevoie de cauciucuri noi mai des. Așa a apărut Ghidul Michelin, care prezenta locurile în care șoferii găseau cele mai bune restaurante. 

Afacerea celor doi a devenit tot mai mare, iar ghidul a ajuns atât de popular, încât cei doi frați au pus un preț pe publicație. În plus, aceștia au angajat inspectori care aveau ca sarcină vizitarea localurilor sub anonimat și evaluarea lor. Sistemul de evaluare a rămas și astăzi și a primit numele de „Sele Michelin”.

Cum interpretezi Stelele Michelin

Un restaurant poate primi de la 1 la 3 Stele Michelin. 

  • O Stea Michelin – înseamnă că restaurantul este foarte bun și merită vizitat, dar există unele limitări. Deși preparatele sunt pregătite la cele mai înalte standarde, nu are acel element unic care i-ar face pe oameni să revină.
  • Două Stele Michelin – mâncarea este excelentă și este prezentată într-un mod unic. Locul acesta are ceva minunat de oferit și merită vizitat.
  • Trei Stele Michelin – mâncarea este excelentă, vei avea parte de o experiență extraordinară. În loc să fie o oprire în drumul spre o anumită destinație, restaurantul este destinația în sine. Vei găsi aici preparate interesante, pregătite perfect.

Prima evaluare Michelin a fost oferită în 1926 restaurantelor din Franța. Acestea primeau o singură stea și erau considerate locuri în care merita să oprești. Din 1931, sistemul a fost dezvoltat, acordântu-se până la trei Stele Michelin. 

În 1955, frații Michelin s-au gândit să conceapă un sistem de evaluare pentru restaurantele care serveau preparate de calitate la prețuri mici. Ghidul Bib Gourmand prezintă locurile în care merită să mănâncă, fără să cheltuiești o avere. Sunt organizate pe regiune și țară, în funcție de nivelul de trai. 

Stelele Michelin în lume

Stelele Michelin au început să fie acordate în America abia în 2005 și se concentrează, în continuare, pe localuri din New York. Între 2007 – 2008, în ghid au început să apară și restaurante din Tokyo, Hong-Kong și Macau. În total, 23 de țări se regăsesc pe lista cu cele mai sofisticate restaurante din lume. 

Deși Stelele Michelin sunt atât de importante, unele restaurante le-au refuzat. Reprezentanții acestora și-au motivat alegerea prin faptul că așteptările care vin odată cu acest titlu sunt nerealiste și restricționează creativitatea unui bucătar. În România nu există încă restaurante cu Stele Michelin. 

Cât costă să mănânci într-un restaurant cu Stele Michelin

Pentru un meniu la un restaurant cu o Stea Michelin ar trebui să plătești, în medie, 140 de euro, fără bacșiș sau alte servicii. Am luat cele mai scumpe trei restaurante cu Stele Michelin din lume, ca să îți faci o idee. 

Cât costă să mănânci la restaurantul Mirazur

Mirazur este în lista celor mai bune 50 de restaurante din Lume și se află în Menton, Franța. Are 3 Stele Michelin și servește mâncare cu specific mediteraneean. Aici, meniul este o surpriză, pentru că nu vei găsi detalii legate de preparate, ci ți se va spune că mâncarea are legături cu ingredientele de sezon ce se găsesc în zonă. Poți să îți faci o idee, dacă te gândești că restaurantul se află între munți și mare, iar localnicii cultivă fructe și legume. Dacă faci un pic de research online despre acest restaurant, vei afla că sfecla roșie în crustă de sare și cremă de caviar se numără printre preparatele vedetă. Pentru o degustare la acest restaurant va trebui să plătești aproximativ 260 de euro de persoană.

Sursa foto: Instagram.

Cât costă să mănânci la restaurantul Noma

Un alt restaurant de top este Noma, situat în Copenhaga, Danemarca. Aici vei găsi mâncare cu specific nordic, iar dacă vrei să te bucuri de o experiență culinară adevărată, poți opta pentru meniul pentru degustare, ce îți permite să încerci 20 de feluri diferite la 80 de euro. Mâncărurile sunt pregătite cu ingrediente de sezon, așa că dacă vrei să încerci ceva ce conține carne, va trebui să te documentezi, pentru a te asigura că nimerești sezonul potrivit. 

Sursa: Instagram.

Cât costă să mănânci la restaurantul Asador Etxebari

Restaurantul Asador Etxebari se află în Atxondo, Spania, și este specializat în grătar. Un meniu pentru degustare costă aproximativ 180 de euro, fără băuturi. Preparatele se schimbă zilnic, în funcție de ingredientele disponibile în care moment. Vegetarienii vor fi tare triști să afle că aici nu vor găsi nimic pe gustul lor, avertisment întâlnit chiar și pe site-ul restaurantului. 

Acum, că știi ce înseamnă un restaurant cu Stele Michelin, rămâne să îl cauți unul în următoarea ta vacanță și să te bucuri de o experiență culinară fascinantă.