Iată una dintre cele mai simple rețete care pot fi gătite rapid. E bună și pentru o cină ușoară și ca garnitură la un fel cu pește sau miel. Are un gust proaspăt și aromat, care te duce cu gândul la bucătăria mediteraneeană, deși nu știi unde să o plasezi: într-o insulă greacească, pe coasta marocană sau în peninsula iberică? Este și rețeta ideală pentru joacă în bucătărie, în caz că ai un pitic dornic să gătească.

Burpees-Big-Boy-Tomato-Seeds1Iată ce-ți trebuie (cantități pentru 4 porții):

4 roșii dolofane

100 g cușcuș

O mână de stafide ținute în apă cu o linguriță de vodcă sau coniac

1 ceașcă de zeamă de la orice supă

2-3 fire de ceapă verde sau ustoroi

2-3 linguri de ulei de măsline

1 lingură de zeamă de lămâie

Ierburi aromate asortate, după gust: coriandru, oregano, busuioc, mentă

Un praf de sare, unul de piper și unul de turmeric

Mai întâi pui stafidele la înmuiat, e foarte important să se umfle nițel și să se frăgezească de la alcool. Apoi preîncălzești cuptorul la 200 de grade, că se umple imediat.

Speli roșiile și le tai câte un capac. Cu un cuțit și o linguriță scoți semințele și pulpa, până ajunge la un centimetru grosime. Pui roșiile scobite cu fața în jos, să li se scurgă zeama. Toci pulpa de roșie scoasă, ceapa sau usturoiul și le pui într-o tigaie împreună cu stafidele scurse de zeamă, sucul de lămâie, 2 linguri de ulei de măsline. Ții pe foc câteva minute, să se împrietenească aromele, apoi dai deoparte și adaugi ierburile aromate tocate fin.

Încingi zeama de la supă și când clocotește o torni într-un vas termorezistent peste cușcuș. Adaugi sarea, piperul și turmericul și acoperi vasul, trebuie ca tot lichidul să fie absorbit de cușcuș – durează vreo 5 minute.

Acum umpli roșiile cu cușcuș amestecat cu sosul preparat, le pui capacele și le așezi într-un vas de cuptor pe pergament de copt. Stropești delicat capacele cu lingura de ulei rămasă și lași la cuptor pentru 15-20 de minute, până ce coaja roșiilor se înmoaie.

Roșiile umplute cu cușcuș se pot mânca la cină sau ca garnitură, fierbinți sau călduțe. După preferințe, în sosul lor mai poți adăuga dovlecel ras, morcov ras, alune prăjite și zdobite, semințe de dovleac sau de pin.

Bon appetit!