Un vechi proverb indian spune că “tot ce este bun se găsește în ceaiul de ghimbir”. În medicina ayurvedică, acest ceai este folosit pe post de remediu pentru orice afecțiune. Iată ce beneficii are, dar și cum poți prepara cel mai bun ceai de ghimbir!

Rețetă ceai de ghimbir

Pentru a prepara un ceai de ghimbir delicios, ai nevoie de următoarele ingrediente:
• O rădăcină de ghimbir de aproximativ 150g
• 3 căni de apă
• miere/ sirop de arțar, după gust
• zeamă de lămâie, după gust
Mod de preparare:
Curăță rădăcina de ghimbir și spal-o bine pentru a înlătura murdăria. Dă apoi pe răzătoare ghimbirul sau mărunțește-l cu cuțitul.
Într-un ibric, pune apa la fiert. Acum există două metode prin care poți prepara ceaiul – prin opărire sau prin fierbere. Dacă alegi prima variantă, pune ghimbirul într-un recipient și adaugă apoi apa fiartă peste, după care acoperă cu un capac. Ceaiul trebuie lăsat la infuzat în jur de 15 minute.
Dacă preferi varianta în care fierbi ceaiul, pune ghimbirul în ibric în momentul în care apa începe să clocotească, apoi lasă focul mic și fierbe în jur de 20 de minute. Oprește focul și acoperă recipientul, după care mai lasă încă 2 minute.
La final, strecoară ceaiul, adaugă zeama de lămâie și îndulcitorul preferat, apoi savurează ceaiul de ghimbir. Dacă vrei să îl bei rece, îl poți servi cu cuburi de gheață în el.
Opțional, poți adăuga în ceaiul de ghimbir și alte ingrediente precum: măr, scorțișoară, turmeric, frunze de lămâie sau coajă de portocală. În acest fel, îi poți transforma gustul.

În medicina ayuervedică, ceaiul de ghimbir se consumă diferit de la un anotimp la altul. De pildă, pe timpul iernii, acesta e indicat să se consume pe tot parcursul zilei, însă în sezonul cald, ceaiul de ghimbir se recomandă fie dimineața, fie înainte de masă.

Ce beneficii are ceaiul de ghimbir

Uleiurile volatile și alte substanțe active fac din ghimbir un aliat de preț al organismului, având o mulțime de proprietăți benefice. Ceaiul de ghimbir conține vitamina C în cantități mari, dar și aminoacizi ori minerale precum calciul, zincul, sodiul sau fosforul.
Iată câteva dintre efectele benefice ale ceaiului de ghimbir:
• îmbunătățește digestia
• ameliorează simptomele gastrice precum balonarea, greața sau vărsăturile
• accelerează procesul de asimilare a nutrienților în organism
• ameliorează simptomele specifice sindromului de colon iritabil
• menține echilibrat nivelul de zahăr din sânge
• stimulează circulația sanguină
• calmează inflamația la nivelul căilor respiratorii
• calmează inflamația la nivelul articulațiilor
• ameliorează disconfortul cauzat de menstruație
• reduce impactul stresului asupra organismului
• stimulează apetitul
• calmează spasmele musculare
• combate simptomele specifice răului de mișcare (cauzat de călătoriile cu mașina, cu barca sau cu avionul)
• calmează tusea și decongestionează căile nazale, facilitând respirația în timpul unei răceli
• accelerează acomodarea la fusul orar când suferi de jet lag
• ameliorează simptomele astmului, relaxând căile respiratorii
• fortifică sistemul imunitar
• reduce nivelul de colesterol din sânge
• are proprietăți afrodisiace
• stimulează eliminarea kilogramelor în plus, ajutând la arderea grăsimilor

Ce efecte adverse poate avea ceaiul de ghimbir

Există situații în care ceaiul de ghimbir ar trebui evitat pentru că poate declanșa sau accentua unele simptome. De pildă, în timpul sarcinii, acest ceai ar trebui evitat. De asemenea, ceaiul de ghimbir nu e recomandat persoanelor care suferă de hiperaciditate gastrică întrucât poate accentua acest simptom, mărind producția de sucuri gastrice. Și diareea poate fi agravată de ceaiul de ghimbir.
Dacă suferi de reflux gastroesofagian nu consuma ceai de ghimbir pe stomacul gol, dimineața, pentru că îți poate cauza arsuri neplăcute.
De asemenea, e important de menționat că ceaiul de ghimbir poate interacționa cu tratamentul administrat pentru tratarea diabetului. Discută cu medicul tău despre consumul de ghimbir dacă ai diabet, astfel încât să te asiguri că nu te afectează în vreun fel.

Ceaiul de ghimbir este foarte sănătos, atâta timp cât nu e consumat în cantități prea mari. Bea acest ceai cald sau rece, în funcție de preferințe, pentru a te hidrata, dar și pentru a te bucura de efectele sale benefice.
Dacă ai posibilitatea, bea 1-3 căni de ceai de ghimbir pe zi. Dacă observi simptome neplăcute asociate cu consumul acestui ceai, oprește-te și mergi la medic pentru un consult de specialitate.