Piureul de țelină este extrem de gustos și sănătos, însă mai are un mare avantaj: conține jumătate din carbohidrații care se regăsesc într-un piure de cartofi. Iată cum să prepari cel mai cremos piure de țelină, cu care îi vei da pe spate până și pe cei mai pretențioși de la masă!
Cuprins articol
Cum prepari piureul de țelină
Ingrediente pentru 6-8 porții:
- 1 kg de țelină;
- ½ cană de lapte;
- 2 linguri de unt;
- sare după gust.
Mod de preparare:
- Pune o oală mare, plină cu apă, pe foc, se adaugă sare pentru gust, apoi se lasă să înceapă să fiarbă.
- Între timp,curăță țelina și toacă cubulețe, apoi adaug-o în oala de pe foc. Țelina va fi fiartă în jumătate de oră.
- Scurge apa și mai lasa oala la foc mic, cu capac deasupra – nu mai mult de un minut, astfel încât să nu se ardă, doar să se înăbușe.
- La final, oprește focul, apoi adaugă laptele încălzit, dar și untul și un praf zdravăn de sare. Folosește zdrobitorul de legume sau blender-ul pentru a obține un piure cu consistența dorită.
*dacă vrei, poți să prepari și varianta vegană a acestui piure – tot ce trebuie să faci este să înlocuiești laptele cu unul vegetal, cum este cel de orez. În această situație, poţi folosi și ¾ cană de drojdie inactiva (n.r. nutritivă).
Ce calități nutriționale are piureul de țelină
O cană de piure de țelină conține:
- 74 kcal;
- 8 g carbohidrați;
- 4 g grăsimi;
- 1 g proteine;
- 1 g fibre dietetice.
Ce beneficii are consumul de țelină pentru organism
Țelina este o plantă extrem de sănătoasă datorită conținutului mare de substanțe nutritive, precum vitaminele A, C, K, acidul folic, manganul, potasiul ori calciul. Aceasta este alcătuită în mare parte din apă – având un conținut de peste 95%, ceea ce înseamnă că este ideală în curele de slăbire.
Pe scurt, câteva beneficii ale cosumului de țelină:
Poate reduce inflamația din organism. Multe boli, în special cele cronice, sunt asociate cu procesul inflamator îndelungat din organism. Țelina conține o substanță denumită apigenină, care are efect antiinflamator, antibacterian, antiviral și antioxidant. Așadar, aceasta combate inflamația și totodată previne îmbolnăvirea.
Are abilitatea de a reduce grăsimile din sânge, care cresc riscurile cardiovasculare. Un studiu făcut în anul 2014 arată că extractul de țelină poate reduce nivelul colesterolului din sânge, mai ales la persoanele care au o dietă bogată în grăsimi nesănătoase.
Stimulează formarea unor noi neuroni, datorită apigeninei, substanţa care poate stimula formarea unor noi celule în creier. Efectele acesteia la nivel cerebral au fost dovedite științific, până la acest moment, numai pe șoareci, însă cercetătorii se străduiesc să găsească dovezi care să arate că acest lucru este valabil și în cazul oamenilor.
Are efecte benefice asupra tractului digestiv, datorită conținutului ridicat de fibre. Consumul regulat de țelină previne constipația.
Te ajută să slăbești sau să îți menții greutatea, deoarece conține multe fibre insolubile. Aceasta prelungește senzația de sațietate și reduce apetitul, ajutăndu-te să reduci aportul caloric consumat.
Așadar, țelina nu numai că este foarte gustoasă, însă totodată este și sănătoasă, de aceea ar trebui să facă parte din alimentația ta. Poți consuma țelina crudă, sub formă de gustare între mese, dar și în preparate gătite precum piureul de țelină ori supa cremă de țelină.
Pentru a potența gustul supelor și ciorbelor gătite, poți adăuga câteva cuburi de țelină de fiecare dată când le prepari – această plantă oferă o aromă aparte mâncărurilor.
Toate părțile țelinei sunt comestibile și la fel de sănătoase, începând de la rădăcină și tulpină, până la frunze.
Comenteaza