Sigur și tu te-ai săturat de banala salata de boeuf și de ouăle umplute, servite pe post de starter la orice masă de Crăciun – iată cu ce aperitive de Crăciun, gustoase și inedite, îți poți surprinde invitații la masă!

Rețete de aperitive de Crăciun deosebite

Rulouri de conopidă cu brânză

Ingrediente pentru 10 porții:
• ¼ conopidă
• 100 ml lapte
• 1 lingură de făină
• 80 g + 1 lingură de unt
• 25 g brânză Cheddar rasă
• 25 g parmezan
• 10 foi de aluat filo (cumpărat congelat)
• 1 linguriță de zatar (amestec oriental de mirodenii precum cimbru, oregano, măghiran, semințe prăjite de susan și sare)
• ½ linguriță de semințe de susan

Mod de preparare:
Mărunțește conopida, pune-o într-un recipient acoperit cu capac și bag-l în cuptorul cu microunde, unde o vei încălzi în jur de 5 minute.
Între timp, încălzește laptele cu lingura de făină și cu o lingură de unt într-o cratiță, la foc mic. Amestecă și lasă să fiarbă până când începe să se îngroașe. Încorporează și conopida mărunțită, dar și brânza cheddar și parmezanul, apoi asezonează cu sare și cu zatar. Lasă la răcit, apoi pune compoziția într-o pungă de plastic, în care vei face o gaură mică.
Prencălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Întinde foile de aluat pe masă și taie-le in 3 bucăți egale.
Topește untul rămas și unge cu el foile de aluat. Pune câte o lingură de amestec de conopidă pe fiecare bucată de aluat, apoi rulează aluatul și capetele lipește-le. Întinde rulourile într-o tavă acoperită cu hârtie de copt, apoi unge-le cu încă puțin unt și presară deasupra zatarul, dar și semințele de susan. Coace rulourile în jur de 15-18 minute și servește-le cât sunt încă fierbinți.

Parfait din ficat de pui

Ingrediente pentru 6 porții:
100 ml vin roșu
1 lingură de coniac
1 ceapă tocată mărunt
2 căței de usturoi, dați pe răzătoare
2 linguri de ulei de floarea soarelui
400 g de ficat de pui
2 lingurițe de cimbru proaspăt
50 ml smânână foarte grasă
200 g unt nesărat, topit
100 ml unt clarificat (se obține prin fierberea untului și îndepărtarea constantă a spumei de la suprafață, astfel încât la final rămâne numai grăsimea din unt, masa proteică fiind îndepărtată)
chutney de mango/ portocale pentru servire

Mod de preparare:
Pune o cratiță antiaderentă la foc mic, apoi pune în ea coniacul, ceapa și usturoiul. După 3-5 minute, când lichidul scade, ia cratița de pe foc și lasă la răcit.
Între timp, încinge o jumătate din ulei într-o tigaie. Pune în uleiul încins o jumătate din cantitatea de ficăței și călește-i preț de 1-2 minute pe fiecare parte. Scoate apoi ficățeii într-un bol tapetat cu șervețele absorbante și procedează la fel cu uleiul și ficățeii care au rămas.
Pune ficățeii în blender, alături de sosul de coniac și ceapă. Adaugă cimbrul proaspăt, smântâna și untul topit. Transformă acest amestec într-unul omogen și asezonează cu sare și piper. Pune parfait-ul obținut în recipiente cu închidere ermetică și bagă-l la frigider, unde va sta cel puțin 2 ore. După aceea, scoate-l și întinde unt clarificat la suprafața sa, apoi dă-l iar la rece.
Parfait-ul de ficăței de pui se servește cu chutney de mango sau portocală, pe crackerși integrali, pâine toast sau baghetă tăiată felii subțiri.

Sufleu cu ciuperci

Ingrediente pentru 8 porții:
• 140 g de ciuperci tăiate felii
• 50 g unt plus unt pentru uns
• 25 g făină
• 85 g brânză Gruyere dată pe răzătoare, dar și puțină pentru ornare
• 3 ouă mari, albușuri separate de gălbenușuri
• 6 lingurițe de smântână maturată (n.r. creme fraînche)
• frunze de arpagic verde, tocat mărunt

Mod de preparare:
Călește ciupercile în untul topit, preț de 3 minute, apoi ia-le de pe foc și adaugă făina, în timp ce amesteci viguros. Completează cu lapte, după care pune iar pe foc tigaia, însă nu te opri din amestecat. După ce se îngroașă sosul, încorporează și brânza, apoi lasă la răcit.
Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Unge formele pentru sufleu cu unt.
Încoporează gălbenușurile de ou în compoziția cu ciuperci din tigaie, iar la final adaugă albușurile de ou, amestecând cu grijă. Cu ajutorul unei linguri, ia compoziția cu ciuperci din tigaie și pune-o în formele de sufleu. Formele de sufleu le vei așeza înt-o tavă adâncă, plină cu apă rece, pe care o vei băga la cuptor. Coace sufleurile în jur de 15 minute, apoi scoate-le și lasă-le la răcit.
Înainte de servire, răstoarnă sufleurile pe o tavă acoperită cu hârtie de copt și acoperă-le cu smântâna maturată, dar și cu brânză Gruyere rasă. Bagă la cuptorul preîncălzit la 170 de grade Celsius și mai lasă-le 15 minute. Ornează cu arpagic verde și servește.

Poftă bună!

Dacă alegi să înlocuiești salata de boeuf și ouăle umplute cu aceste aperitive de Crăciun altfel, te asigur că nu vei avea regrete – platourile vor fi golite mai repede decât oricând.