Când vine vorba de mâncăruri tradiționale românești, unul dintre felurile principale care îți vin în minte sunt sărmăluțele, mai ales când vin alături de o porție de mămăligă caldă, iubită de majoritatea gurmanzilor români.
Sărbătorind Centenarul României, am ales 3 rețete de sarmale puțin diferite de cele tradiționale, pentru a diversifica meniul din Ziua Națională sărbătorită de românii de pretutindeni.
- Sarmale coapte în dovleac

Sursa: Google Images
Timp de preparare: peste 120 minute
Ingrediente:
- 500 g cubulețe carne de porc
- 500 g cubulețe carne de vită
- 1 varză murată mare
- 1 dovleac rotund de aproximativ 6 kg
- 5 linguri orez
- o ceapă
- o căpățână usturoi
- 300 ml (o cană) de suc de roșii de casă
- 300 ml vin roșu
- 2 linguri de pastă de roșii
- o floare de mărar uscat
- 3 foi de dafin
- 2 linguri cimbru
- sare, piper
Pasul 1
Se toacă carnea la robot. Dovleacului i se taie capacul și se scobește cu atenție astfel încât să nu se spargă, până capătă formă de oală.
Pasul 2
Într-o tigaie se călește ușor ceapa, se adaugă orezul și se lasă pe foc aproximativ 2 minute, după care se adaugă sucul de roșii și se mai lasă pe foc înca 2-3 minute. Compoziția se pune peste carne și se adaugă condimentele (sare, piper, cimbru, ustoroi zdrobit) și se amestecă cu mâna pentru o omogenizare pefectă.
Pasul 3
Carnea se învelește în varză și se așază în dovleac. Pe fundul dovleacului se pune mărar, o foaie de dafin, un rând de varză tocată mărunt, după care se așază sarmalele și se adaugă sosul de tomate. Deasupra se mai adaugă un strat de varză și se stropește cu vin roșu. Se pune capacul dovleacului și se dă la cuptorul preîncălzit la 180 grade.
- Sarmale dezbrăcate cu bacon afumat

Sursa: Google Images
Timp de preparare: sub 90 minute
Ingrediente:
- 1 kg varză
- 1 kg amestec carne tocată
- 200 gr de bacon afumat
- 1 ceapă călită
- orez
- cimbru
- sare
- piper
- foi de dafin
- bulion
- oase afumate
- cârnați afumați de casă
- 2 linguri de unsoare
Pasul 1
Se amestecă carnea tocată cu ceapa călită, baconul tăiat mărunt, orez, piper, sare și cimbru.
Pasul 2
Se pregătesc foile de varză și se pune câte o lingură din compoziția de mai sus pe fiecare frunză, se rulează și se închide la capete fiecare foaie.
Pasul 3
Pe fundul oalei se pune unsoarea, varza tocată mărunt și se așază sarmalele. Între sarmale se adaugă cârnați afumați de casă și oase afumate.
Pasul 4
Se adaugă bulion și apă cât să acopere sarmalele și se dă la fiert la foc potrivit.
- Sarmale în foi de ștevie

Sursa: Google Images
Timp de preparare: aproximativ 105 minute
Ingrediente:
- 500 gr carne de porc
- 100 gr ceafă de porc afumată
- 1 ceapă mijlocie
- 2 linguri cu vârf de orez (50 gr)
- foi de ștevie
- 1 foaie de dafin
- mărar
- puțin cimbru
- 20 gr piper boabe
- boia de ardei dulce
- frunze de măcriș
Pasul 1
Se fierb frunzele de ștevie pentru puțin timp, cât să nu se înmoaie prea tare. Se taie fiecare foaie, în așa fel încât dintr-o frunză să se umple 2 sarmale.
Pasul 2
Se toacă mărunt carnea împreună cu ceafa afumată și ceapa și se călesc 1 minut, adăugând 2-3 linguri de untdelemn pentru a dezvolta aroma.
Pasul 3
Peste tocătură se adaugă orezul spălat și scurs de apă, puțină sare, un vârf de linguriță de piper, boia de ardei dulce și 1 l apă rece, cu care se bate bine ca sa fie tocătura mai fragedă.
Pasul 4
Foaia de ștevie se pune pe o tablă de lemn și se adaugă o linguriță de tocătură pe lățimea frunzei, lăsând la capete câte 1 cm liber. Se întoarce frunza la un capăt, peste tocătură și se începe rularea din capătul mai lung, până ce se înfășoară toată frunza, apoi se introduce și capătul îngust care a ramas liber, înăuntru.
Pasul 5
Când sarmelele sunt gata, se așază în oală. Pe fundul oalei, dar și pe deasupra sarmalelor, se așază frunze de măcriș și se pun la fiert pentru aproximativ o oră. Se adaugă apa rece cu sare și se lasă la fiert.
Poftă bună!
Comenteaza