Ah, de câte ori m-a scos rețeta asta din… crampa bucătarului, nu știu cum să-i zic, dar cu siguranță înțelegi despre ce vorbesc: momentele acelea în care trebuie să mulțumești toți mofturoșii din casă, eventual și câțiva musafiri, iar mintea refuză să îți livreze ideea gurmandogenială.
Ei bine, eu mă deblochez cu acest soi de chec, pentru că împacă toate gusturile: are legume din belșug, poți să pui câte puțin din mai multe feluri de brânzeturi, arată spectaculos și e versatil: poate fi aperitiv sau garnitură la un pește sau la un fel cu pui sau curcan.
E o rețetă pe care am descoperit-o acum câțiva ani, când căutam feluri care să arate frumos pe masa de Crăciun. Am încercat-o o dată, a fost un succes absolut. De atunci, din când în când ai mei îmi cer felul colorat și apetisant și eu sunt cum nu se poate mai fericită, căci se face foooooarte ușor.
Pentru această rețetă de chec sărat cu brânzeturi vei avea nevoie de:
4 ouă
2 linguri de făină (dacă vrei, poți renunța la ea sau o poți înlocui cu mălai, făină de hrișcă, de orez sau orice alt fel preferi)
4 ardei grași (roșu, portocaliu, verde, galben) tăiați cubulețe
1 ceapă roșie mică, tocată foarte fin
3 cartofi obișnuiți
2 cartofi mov (sau 2 cartofi dulci)
2 morcovi
1 păstârnac
150 grame cașcaval ras
50 grame Brie
50 grame Camembert
50 grame Gouda… sau ce te mai inspiră
Sare, piper și ierburi aromate după gust
Pentru început fierbi legumele, le răcești, le tai cubulețe. Apoi bați ouăle ca pentru chec, albușurile separat de gălbenușuri. În continuare, în gălbenușuri încorporezi brânzeturile, pe urmă legumele. Amesteci ușor până la omogenizare, apoi adaugi albușurile și mai amesteci de 4-5 ori, cât să ai o compoziție uniformă.
Ungi cu ulei sau cu unt un pergament cu care tapetezi o tavă mai generoasă, torni compoziția și pe deasupra presari cașcaval ras. Dai la cuptorul preîncălzit la 200 de grade, cam 40 de minute.
Când îl scoți din cuptor, îl lași să se odihnească puțin, apoi îl tai, felii mai delicate sau mai generoase, după pofta mesenilor. Nu iese la fel de afânat și de înalt ca un chec clasic, dar are un gust spectaculos.
Bon appetit!
Comenteaza