O cană de cidru de mere preparat în casă îți va însenina și cea mai mohorâtă zi de toamnă. Pentru un plus de savoare, îți recomand să consumi cidrul cald, nu rece.
Mai mult ca sigur ai băut, până acum, cidru îmbuteliat, cumpărat din magazine sau restaurante. Poate că ai băut și cidru artizanal. Ei bine, te provoc să încerci și cidrul de casă, preparat chiar de tine, din ingrediente pe care le poți procura cu mare ușurință.
Cuprins articol
Rețetă de cidru de mere
Ingrediente pentru 2 litri:
- 10 mere mari, tăiate în 4 (poți folosi un singur soi, dar și mai multe);
- ½ portocală, tăiată pe jumătate;
- 4 bețe de scorțișoară;
- 1 linguriță de cuișoare;
- 1 nucșoară întreagă;
- ½ cană de zahăr brun.
Mod de preparare:
- Într-o oală mare, pusă pe foc mediu, pune merele, portocala, dar și condimentele și zahărul brun. Acoperă cu apă merele, apoi toarnă încă vreo 4 degete de apă peste. După ce începe să clocotească, lasă focul mic și pune un capac oalei. Dă-i voie cidrului să fiarbă cel puțin 2 ore.
- Îndepărtează apoi jumătățile de portocală, iar cu o lingură de lemn ori un zdrobitor de cartofi pasează merele din cidru. Lasă iar la foc încă o oră, de data aceasta însă fără să acoperi oala.
- Oprește focul după ce se scurg cele 60 de minute, apoi strecoară cidrul cu ajutorul unei site fine. Servește cidrul de mere cald, dar și rece – în funcție de preferințe. Dacă nu se consumă în ziua în care este preperat, îl poți ține la frigider încă 5 zile.
Cum să prepari cidru de casă rapid, în oala sub presiune
Poți prepara cidru și în oala sub presiune, dacă nu ai prea mult timp la dispoziție – întregul proces nu va dura mai mult de o oră.
Pune toate ingredientele în oala sub presiune, umple apoi oala cu apă și așaz-o pe foc mediu. Sigilează oala închizând capacul și lasă să fiarbă 25 de minute, după care ia de pe foc și scoate-i capacul. Pasează merele și portocala cu ajutorul zdrobitorului de cartofi, apoi pune iar capacul și mai lasă la fiert cel mult 20 de minute. La final, strecoară cidrul preparat și servește-l cald sau rece.
Cum poți aromatiza cidrul de mere de casă, în mod neașteptat
Foto: Pinterest
Poți folosi o serie de arome inedite pentru a oferi un gust aparte cidrului preparat în casă. Iată câteva idei:
- Adaugă un bețișor de 2-3 cm de ghimbir în oala în care prepari cidrul pentru o aromă ușor înțepătoare;
- Folosește câteva steluțe de anason pentru o obține o aromă în ton cu sezonul rece;
- Vanilia îmbogățește și ea gustul plăcut de cidru cald – poți pune câteva boabe de păstaie de vanilie în oala în care fierbi cidrul.
Idei de cocktailuri preparate cu cidru de casă
Cidrul poate fi consumat cald, imediat după preparare, în serile reci de toamnă, dar totodată este extrem de gustos și rece, servit în zilele toride de vară.
Însă vestea bună este că această băutură pe bază de mere poate fi folosită la prepararea unor cocktail-uri de-a dreptul impresionante, cu care poți anima atmosfera la petrecerile cu prietenii și familia.
Iată câteva idei de cocktail-uri gustoase, pe bază de cidru de mere:
-
Mojito cu cidru de mere
Poți prepara acest mojito inedit amestecând un pahar de cidru de mere de casă cu ¼ pahar de rom, zeama de la un sfert de lămâie și cuburi de gheață pisate bine. Pentru un efect wow, ornează paharul de cocktail cu frunze de mentă și cu un băț de scorțișoară.
-
Mimosa cu cidru de mere
Amestecă cidru de mere cu vin spumant în cantități egale, într-o flută de șampanie. Ornează paharul de cocktail cu o felie de măr tăvălită în prealabil prin zahăr brun și scorțișoară.
-
Sangria cu cidru de mere
Amestecă într-o carafă cidru de mere și vin alb, de la frigider, în cantități egale. Pune în sangria obținută felii de mere tăiate subțire, precum și 1 lingură de zahăr brun amestecat cu scorțișoară. Servește cu cuburi de gheață din belșug.
-
Cidru de mere cu bourbon și miere
Într-un ibric, pune la fiert un pahar de cidru de mere cu câteva felii de măr, un praf de scorțișoară și ½ linguriță de miere. După ce începe să fiarbă, lasă pe foc mic încă 5 minute. Strecoară băutura caldă, adaugă 4 linguri de bourbon și servește într-o cană de metal.
-
Martini cu caramel și măr
Umple pe jumătate un pahar de martini cu cidru de mere rece. Adaugă puțină vodcă, dar și lichior butterscotch, după care ornează paharul cu o felie de măr tăiată foarte subțire și unsă cu sos de caramel.
Comenteaza