Cinnamon rolls – desertul pe care toată lumea îl iubește, mai ales dacă este preparat în casă și servit cald, abia scos din cuptor. Iată cum să prepari cele mai gustoase cinnamon rolls, pas cu pas!

Rulourile cu scorțișoară, cunoscute de cei mai mulți sub denumirea de cinnamon rolls, pot fi servite alături de o cafea neagră sau de un cappucino cu caramel, pentru că aceste băuturi le intensifică aroma plăcută. Cei mici pot savura rulourile cu un pahar de lapte cald.

Rețetă de cinnamon rolls

Ingrediente pentru 12 porții:

  • 345 g de făină (aproximativ 2 ¾ căni);
  • 50 g de zahăr tos (1/4 cană);
  • 1 linguriță de sare;
  • 1 pachet de drojdie instant (2 ¼ linguriță);
  • 120 ml de lapte (1/2 cană);
  • 60 ml apă (1/4 cană);
  • 45 g unt (3 linguri);
  • 1 ou mare.

Ingrediente pentru umplutură:

  • 3 linguri de unt, la temperatura camerei;
  • 1 lingură de scorțișoară măcinată;
  • 50 g de zahăr tos (1/4 cană).

Ingrediente pentru glazură:

  • 120 g de zahăr pudră (1 cană);
  • ½ linguriță de esență de vanilie;
  • 30-45 ml de cafea sau lapte (2-3 linguri).

Mod de preparare:

  1. Pentru prepararea aluatului, amestecă făina, zahărul, sarea, dar și drojdia uscată într-un bol mare. Lasă apoi amestecul să se odihnească.
  2. Între timp, amestecă într-un bol laptele, apa, dar și untul. Introdu bolul în cuptorul cu microunde și încălzește amestecul până când untul se topește în totalitate. Scoate din cuptor, amestecă bine și încorporează ingredientele uscate, dar și oul. Amestecă bine cu o spatulă, apoi folosește-ți mâinile.
  3. Pe blatul de lucru acoperit cu făină, frământă aluatul timp de 3 minute. Transferă-l apoi într-un bol uns cu ulei și acoperă cu un prosop curat, apoi lasă la dospit în jur de 10 minute.
  4. Întinde apoi aluatul cu ajutorul unui sucitor. Dă-i o formă dreptungiulară, apoi unge-l cu untul topit. Amestecă zahărul și scorțișoara și distribuie acest amestec într-un strat uniform pe foaia de aluat. Rulează apoi strâns și vei obține un sul, pe care îl vei tăia astfel încât să obții 12 rulouri.
  5. Așază rulourile de scorțișoară într-un vas de iena sau într-o tavă. Este indicat ca în prealabil să acoperi recipientul în care coci aceste cinnamon rolls cu hârtie de copt, pentru a preveni lipirea acestora.
  6. Acoperă tava în care ai pus rulourile cu folie de plastic și las-o într-un loc călduros timp de o oră, poate chiar o oră și jumătate. În acest timp, ele își vor dubla volumul.
  7. Preîncălzește cuptorul la 190 de grade Celsius. Introdu tava cu rulouri la cuptor și coace-le preț de 25-28 de minute. Când sunt gata, rulourile capătă o nuanță aurie plăcută.
  8. Prepară apoi glazura, amestecând zahărul pudră, esența de vanilie, dar și cafeaua/ laptele. Încălzește acest amestec în cuptorul cu microunde și apoi însiropează rulourile calde, abia scoase din cuptor, cu el.
  9. Rulourile pot fi ținute la temperatura camerei, acoperite cu un prosop curat, timp de 3 zile, iar la frigider rezistă pănă la 5 zile.

Ponturi pentru prepararea celor mai bune rulouri de scorțișoară

  • este recomandat să folosești făină albă superioară (n.r. făină 000), însă poți folosi și făină fără gluten, dacă ai probleme de tipul sensibilității/ intoleranței la gluten;
  • dacă aluatul este prea lipicios, mai adaugă o lingură de făină – în cazul în care problema aceasta nu dispare, continuă să adaugi făină până când aluatul are textura dorită;
  • folosește testul scobitorii pentru a te asigura că rulourile sunt coapte și în interior – introdu o scobitoare uscată în centrul unui rulou și, dacă aceasta este umedă când o scoți, înseamnă că rulourile sunt încă destul de crude și mai trebuie lăsate la cuptor câteva minute;
  • pentru reușita rețetei, e important să nu folosești ingrediente reci, de la frigider – acestea trebuie să fie la temperatura camerei sau chiar încălzite;
  • nu frământa în exces aluatul pentru rulourile de scorțișoară, dacă vrei ca acestea să crească suficient și să nu se lase după ce le scoți de la cuptor;
  • cu cât rulezi mai strâns foaia de aluat cu umplutura de scorțișoară și zahăr, cu atât mai multe straturi vor avea rulourile obținute;
  • distribuie umplutura și pe marginile aluatului, altfel rulourile vor avea umplutură doar pe mijloc, nu și pe margini;
  • dacă vrei să reîncălzești aceste cinnamon rolls pentru a le consuma calde, poți folosi cuptorul cu microunde între 15-30 de secunde.