Ciocolata amăruie, adică cea neagră, cu o concentrație mare de cacao, este recomandată de toți specialiștii în nutriție. Iată care sunt efectele benefice ale acesteia și de ce este de preferat să o alegi în locul altor tipuri, dar și 3 rețete apetisante cu ciocolată amăruie!

Beneficiile pe care le are ciocolata amăruie

Ciocolata neagră este bogată în minerale precum fierul, magneziul și zincul, însă conține totodată și o serie de antioxidanți valoroși. Iată ce efecte benefice pentru sănătate are consumul acesteia!

Reduce stresul oxidativ. Acesta este responsabil pentru procesul de îmbătrânire, precum și pentru predispoziția la îmbolnăvire. Vestea bună este că antioxidanții care se regăsesc în ciocolata neagră au abilitatea de a neutraliza radicalii liberi, reducând astfel stresul oxidativ. Așadar, cosumul de ciocolată amăruie reduce riscul de afecțiuni cardiace, diabet, Parkinson, Alzheimer și chiar și de boli oculare ori de cancer.

Are efect antiinflamator. Inflamația este răspunsul sistemului imunitar la orice agent patogen care pătrunde în organism. Din păcate însă, inflamația cronică afectează celulele și țesuturile și poate crește riscul de îmbolnăvire. Ciocolata amăruie conține substanțe active cu efect antiinflamator, de aceea consumul acesteia poate combate inflamația cronică.

Reduce rezistența la insulină. Rezistența la insulină apare atunci când celulele corpului nu mai răspund la hormonul denumit insulină. Astfel, apare un nivel prea mare de glucoză în sânge și crește riscul de diabet de tip 2. Ciocolata neagră cu peste 70% conținut de cacao poate reduce rezistența la insulină, de aceea este recomandată ca o alternativă sănătoasă la ciocolata cu lapte, mai ales pentru pacienții care suferă de prediabet.

Îmbunătățește funcțiile cognitive. Consumul de ciocolată este benefic și pentru creier, întrucât stimulează activitatea neuronală și îmbunătățește memoria, capacitatea de concentrare, precum și dispoziția. Flavonoizii din ciocolată sunt benefici pentru zonele din creier responsabile pentru memorie și învățare.

Oferă o stare de bine. Ciocolata neagră poate fi consumată și pentru că binedispune. Aceasta activează zonele din creier asociate cu plăcerea, dar și cu starea de bine.

Este foarte nutritivă. Ciocolata amăruie conține o serie de substanțe nutritive precum fibrele, potasiul, calciul, cuprul, magneziul ori antioxidanții, fiind extrem de hrănitoare.

3 rețete cu ciocolată amăruie

Acum, că ai aflat ce beneficii are ciocolata neagră, mai mult ca sigur vei dori să încerci măcar o rețetă de desert care să pornească de la acest ingredient.

Chec dens cu ciocolată amăruie

ciocolata_amaruie

ciocolata_amaruie

Foto: Pinterest

Ingrediente pentru 8 porții:

  • 200 g unt + încă puțin pentru uns forma;
  • 100 g ciocolată neagră, cu cel puțin 70% cacao;
  • 150 g iaurt;
  • 1 linguriță de esență de vanilie;
  • 3 ouă mari;
  • 250 g făină;
  • 175 g de zahăr brun;
  • ½ linguriță de bicarbonat de sodiu.

Pentru glazură:

  • 100 ml smântână;
  • 1 lingură unt;
  • 100 g ciocolată neagră mărunțită.

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 170 de grade Celsius și unge o tavă de chec cu unt.
  2. Într-o crăticioară topește untul împreună cu ciocolata, pe foc mic, amestecând ocazional. Lasă apoi să se răcească timp de 5 minute, după care încorporează iaurtul și esența de vanilie, dar și ouăle și un praf de sare.
  3. Ia apoi un bol încăpător și amstecă în el făina, zahărul și bicarbonatul de sodiu. După ce obții o compoziție omogenă, o poți încorpora în amestecul din crăticioară. Toată compoziția o vei transfera apoi în tava de chec și o vei coace timp de 45 de minute – checul va crește și va căpăta un aspect lucios la suprafață, însă îi poți face testul scobitorii pentru a te asigura că este copt și la interior. Lasă preț de 15 minute să se răcească în tavă, după care scoate checul pe un platou și dă-i voie să se răcească în totalitate.
  4. Poți acum să pregătești glazura. Pune smăntâna într-o crăticioară așezată pe foc mic, iar când pare că începe să fiarbă, adaugă untul și jumătate din ciocolata mărunțită. Amestecă bine, ia de pe foc, apoi toarnă peste checul răcit. La final, ornează cu ciocolata rămasă.

Fudge de ciocolată neagră cu zmeură

ciocolata_amaruie

Foto: Pinterest

Ingrediente pentru 1,3 kg fudge:

  • 3 căni de ciocolată neagră mărunțită;
  • 300 g chipsuri de ciocolată albă pentru gătit;
  • 1 linguriță unt, la temperatura camerei;
  • 400 ml lapte condensat îndulcit;
  • ¼ cană de lichior/ sirop de zmeură;
  • 1 praf de sare.

Mod de preparare:

  1. Întinde chipsurile de ciocolată albă pentru gătit într-un singur strat, pe o tavă acoperită cu hârtie de copt și dă tava la congelator timp de 30 de minute. Între timp, acoperă o tavă pătrată cu hârtie de copt, iar hârtia unge-o cu unt.
  2. Într-un bol încăpător pune ciocolata neagră mărunțită și laptele, apoi încălzește timp de 2 minute în cuptorul cu microunde. Scoate bolul, amestecă cu o spatulă și mai dă-l la cuptor încă 30 de secunde. Repetă operațiunea până când amestecul se omogenizează. Încorporează apoi lichiorul de zmeură, asezonează cu un praf de sare și completează cu chipsurile de ciocolată albă congelate. Transferă compoziția de fudge în tava deja pregătită și apoi dă la frigider pentru o oră.
  3. Scoate fudge-ul deja întărit, porționează-l și servește-l.

Cookies cu ciocolată neagră

ciocolata_amaruie

Foto: Pinterest

Ingrediente pentru 16 cookies:

  • 1 cană de făină;
  • 1/3 cană de pudră de cacao;
  • 1/3 cană de cacao neagră;
  • 1 linguriță de bicarbonat de sodiu;
  • 1/8 linguriță de sare;
  • ½ cană de unt la temperatura camerei;
  • ½ cană de zahăr tos;
  • ½ cană de zahăr brun;
  • 1 ou mare, la temperatura camerei;
  • 1 linguriță de esență de vanilie;
  • 2 linguri de lapte;
  • 1 cană de chipsuri de ciocolată neagră + încă câteva pentru ornat;
  • sare de mare pentru ornat.

Mod de preparare:

  1. Într-un bol, amestecă făina, ambele tipuri de cacao, bicarbonatul de sodiu și sarea, apoi lasă deoparte.
  2. Într-un alt bol, de această dată mai mare, bate cu mixerul untul până când se face cremos, apoi adaugă oul și esența de vanilie. Redu apoi intensitatea mixerului și încorporează ingredientele uscate din celalalt bol în această compoziție umedă. Se va forma un aluat de fursecuri lipicios, în care vei adăuga și laptele, dar și chipsurile de ciocolată. Acoperă bolul cu folie de plastic și dă-l la frigider pentru cel puțin 3 ore.
  3. După ce scoți aluatul de fursecuri din frigider, lasă-l încă 20 de minute la temperatura camerei, iar în acest timp preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius și acoperă două tăvi cu hârtie de copt.
  4. Ia apoi cu o cupă de înghețată aluat din bol și modelează-l în formă de biluță. Așază bila formată în tavă, apoi presează cu palma ușor, pentru a îi da formă de cookie – nu uita să presari sarea de mare. Procedează la fel până când termini compoziția. Dă apoi tăvile la cuptor și coace fursecurile timp de 10 minute. Imediat ce scoți fursecurile coapte le poți decora cu chipsuri de ciocolată neagră, pe care le vei presa ușor cu degetele. Așteptă să se răcească în totalitate fursecurile, apoi le poți servi.

Indiferent de desertul cu ciocolată amăruie pe care îl prepari, asigură-te că nu exagerezi din punct de vedere al cantității consumate – oricât de sănătoasă ar fi ciocolata neagră, dacă este consumată în exces te poate îngrășa.

PS: Dacă vrei să prepari ciocolată de casă, aici găsești 5 rețete apetisante.