Ciorba de pui a la grec este hrănitoare și foarte aromată și o poți prepara atât în timpul zilelor reci de iarnă, cât și vara, când o poți servi chiar și rece.
Această ciorbă seamănă cu tradiționala ciorbă rădăuțeană, foarte populară în Bucovina, care însă se servește după ce este strecurată și dreasă cu mujdei de usturoi.
Rețetă de ciorbă de pui a la grec
Ingrediente pentru 6-8 porții:
- 1 pui de cel puțin 1 kg;
- 1 ceapă;
- 2 morcovi;
- o bucată de păstârnac;
- o bucată de țelină;
- 2 foi de dafin;
- zeama de la 2 lămâi;
- 100 g orez;
- 2 gălbenușuri de ou;
- 200 ml smântână grasă;
- mărar și pătrunjel proaspăt, după gust;
- sare și piper, după gust.
Mod de preparare:
- Porționează puiul, după ce l-ai spălat foarte bine. Pune-l într-o oală și acoperă-l cu 4 litri de apă, în care vei dizolva o lingură de sare de mare. Fierbe puiul la foc mediu și îndepărtează ori de câte ori e nevoie spuma.
- După ce supa nu mai face spumă, poți adăuga în ea ceapa, morcovii, păstârnacul și țelina tocate mărunt. Aromatizează cu cele 2 foi de dafin. Lasă focul la intensitate mică și dă-i voie să fiarbă până când carnea se frăgezește și legumele sunt moi. În acest timp, vei mai completa cu apă la nevoie, pentru a ajunge la cantitatea inițială.
- Scoate cu o paletă bucățile de pui din oală pe o farfurie. Cu ajutorul unei furculițe, vei lua carnea de pe oase și o vei mărunți. Vei păstra și pielița, iar oasele le vei arunca.
- Între timp, adaugă orezul spălat și scurs bine în prealabil în oala de ciorbă. Numai după ce orezul este complet fiert, vei pune carnea de pui și pielița din nou în oală. După ce începe să clocotească, luăm oala de pe foc.
- Acum vine etapa cea mai interesantă: dresul ciorbei. Dacă nu respeți instrucțiunile pe care le primești la acest pas, ciorba de pui a la grec ți se va tăia, căpătând un aspect inestetic.
- Pune într-un bol încăpător cele 3 gălbenușuri de ou, dar și zeama de la cele 2 lămâi și amestecă bine cu o furculiță. Încorporează apoi și smântâna. Acum e momentul să încălzești acest amestec, astfel încât să nu se taie când îl pui în oala de ciorbă. Vei face asta punând câte un polonic de zeamă de ciorbă fierbinte din oală, peste amestecul de smântână din bol. După ce acest amestec se încălzește, îl poți turna lent în oala de ciorbă, care este deja luată de pe foc. Amestecă cu polonicul pentru a te asigura că s-a omogenizat. Acum e momentul să asezonezi cu sare și piper, dar și cu pătrunjel și mărar. Acoperă oala de ciorbă cu un capac și las-o să se așeze 10 minute.
Servește ciorba de pui a la grec fierbinte, alături de pâine de casă sau turtă, dar și de un ardei iute proaspăt. Poftă bună!
Foto: Instagram
Pont: dacă nu consumi toată ciorba de pui a la grec la o masă, ar fi bine să nu o dregi cu smântână și ou pe toată, pentru că în acest fel, ciorba se poate tăia când o vei reîncălzi. În această situație, e mai bine să pui o cantitate mai mică într-o crăticioară și să o dregi doar pe aceasta înainte de servire. Vei repeta operațiunea de fiecare dată după ce reîncălzești ciorba, preparând un amestec din 1 gălbenuș de ou, zeama de la o jumătate de lămâie și câteva linguri de smântână.
În cazul în care nu vrei să te complici, o poți drege pe toată odată, însă vei avea grija ca atunci când o reîncălzești să nu o aduci aproape de punctul de fierbere.
Comenteaza