Dacă cireșele se numără printre fructele tale preferate, vei fi bucuros să auzi că nu sunt doar niște alimente gustoase, dar sunt și foarte sănătoase pentru organismul tău, fiind pline de vitamine și minerale!

În acest articol vei afla totul despre beneficiile cireșelor și descoperă 5 rețete delicioase, ca să te bucuri din plin de ele.

Beneficiile cireșelor

Reglează tensiunea arterială

Consumul de cireșe ajută la relaxarea vaselor de sânge și reglarea tensiunii sistolice și diastolice și au un conținut crescut de potasiu, ceea ce ajută la eliminarea excesului de sodiu din organism.

Ajută la un somn odihnitor

Melatonina din cireșe scade temperatura corpului și calmează sistemul nervos, oferind un somn odihnitor, mai ales în perioadele în care suferi de insomnie, nevroze, stări de anxietate sau încerci să îți formezi un program regulat de somn. Cel mai bine este să fie consumate cu o oră înainte de culcare.

Benefice în regimurile de slăbit

Dacă ții regim pentru scăderea în greutate și ai poftă de ceva dulce și bun, poți opta pentru o gustare cu cireșe. 100 de grame de cireșe au doar 50 de calorii, 75% apă și foarte multe vitamine, contribuind așadar la întreaga sănătate a organismului și la scăderea colesterolului din sânge.

Datorită indicelui glicemic scăzut, pot fi consumate și în regimurile diabetice.

Previn îmbătrânirea prematură

Conținutul crescut de betacaroten din cireșe ajută la încetinirea dezvoltării de radicali liberi, contribuind la prevenirea îmbătrânirii premature. De asemenea, betacarotenul are proprietăți anitcancerigene și antiinflamatoare, protejând împotriva radiaților UV.

Reduc durerilor articulare

Durerile articulare pot fi ameliorate prin consumul regulat de suc de cireșe, de câteva ori pe săptămână. Mai ales dacă faci efort fizic, cireșele vor ajuta la reducerea durerilor cauzate de febra musculară.

Sprijinirea sistemului imunitar

Cireșele sunt bogate în vitaminele A, C și B, benefice pentru sănătatea ta. Ajută la creșterea rezistenței firului de păr, la redarea strălucirii sale și la reglarea PH-ului, reducând astfel producția de sebum, precum și la conferirea unui aspect sănătos pielii.

Contribuie la reducerea conținutului acidic din organism, ceea ce previne indigestia și refluxul gastroesofagian.

Mineralele din cireșe: fier, cupru sau zinc, contribuie la păstrarea ritmului cardiac regulat.

Pot ajuta la reducerea riscului de apariție a unor boli cronice

Există studii conform cărora antocianinele din cireșe au capacitatea să diminueze producția de celule canceroase și să le reducă ritmul de creștere al acestora, mai ales în cazul cancerului de colon Mai mult, acestea, laolaltă cu antioxidanții, întăresc memoria, prevenind apariția unor boli degenerative, precum Alzheimerul.

Bolnavii de gută beneficiază și ei de pe urma unei alimentații care conține cireșe, deoarece acestea scad riscul de atacuri de gută.

Rețete cu cireșe

Placintă cu cireșe

Ingrediente

  • 250g cireșe;
  • 5 linguri zahăr;
  • 2 linguri amidon;
  • 2 linguri apă;
  • 1 foaie de copt;
  • 1 ou.

Mod de preparare

Adaugă într-o oală cireșele fără sâmburi, zahărul, amidonul și apa și lasă la foc mic, până începe să se formeze un sos gros.

Întinde foaia de copt și împarte-o în câteva bucăți egale, apoi unge-le cu apă pe toată suprafața.

Împarte în mod egal compoziția pe fiecare dintre bucățile de foaie și îndoaie colțurile unul peste celălalt. Ajută-te de o furculiță ca să le lipești bine unul peste celălalt.

Fă câteva crestături pe aluat și bate oul pe care îl vei folosi ca să le ungi. Deasupra, adaugă zahăr pudră.

Lasă-le la cuptor la 180 de grade pentru o jumătate de oră.

Sirop de cireșe

Ingrediente

  • 2kg cireșe fără sâmburi:
  • 1kg zahăr;
  • 150ml apă;
  • 2-3 linguri zeamă de lămâie.

Mod de preparare

Adaugă cireșele și jumătate din zahăr într-un vas. Lasă-l la frigider minimum 6 ore, având grijă să îl amesteci din când în când.

Scoate siropul de la frigider și adaugă și restul de apă, încorporând-o bine.

Transferă siropul într-o oală, strecurând cireșele.

Lasă oala la fiert, adăugând zahărul rămas peste, aproximativ 40-50 de minute, până când siropul începe să se îngroașe.

Când este gata, toarnă-l în sticle când este încă cald.

Cheesecake cu cireșe

Ingrediente

  • 200g biscuiți;
  • 90g unt;
  • 500g cremă de brânză;
  • 100g zahăr pudră;
  • 5g gelatină;
  • 1 esență de vanilie;
  • coaja și sucul de la o lămâie;
  • 500g cireșe;
  • 2 linguri amidon;
  • 250ml apă;
  • 100g zahăr.

Mod de preparare

Lasă untul la topit pe foc mic și, între timp, zdrobește bine biscuiții. Când s-a topit complet untul, amestecă cele două ingrediente și întinde-le pe fundul unei tăvi cu pereți detașabili. Las-o la frigider până când pregătești restul rețetei.

Pune în bain-marie, la topit, gelatina în sucul de lămâie.

Amestecă esența de vanilie, crema de brânză și zahărul, peste care toarnă gelatina, amestecând ca să se încorporeze.

Scoate tava cu biscuiții de la frigider și adaugă amestecul de brânză peste.

Într-o oală separată, lasă cireșele la fiert în 200ml de apă.

Dizolvă amidonul și zahărul în apa nefolosită. Când cireșele încep să fiarbă, adaugă apa cu amidon în oală, dă focul mic și amestecă până când compoziția devine transparentă și lucioasă.

După ce este gata, unge cheesecake-ul cu crema de cireșe.

Spumă de cireșe

Ingrediente

  • 500g cireșe;
  • 100g zahăr;
  • 3 albușuri;
  • 100g zahăr pudră.

Mod de preparare

Pune într-un recipient zahărul și cireșele fără sâmburi.

Lasă-le la frigider până bați ouăle spumă. Adaugă zahărul pudră și încorporează-l.

Scoate cireșele de la frigider, toarnă ouăle peste și amestecă-le cu mixerul sau blenderul de mână până când obții o spumă.

O poți servi în cești, adăugând câteva cireșe deasupra.

Cotlet de porc cu garnitură de cireșe

Ingrediente

  • 1kg cotlet de porc;
  • 500g cireșe;
  • 500ml vin roșu;
  • 100 ml oțet;
  • 1 lingură de boabe de muștar;
  • 1 lingură amidon;
  • 1 lingură de zahăr;
  • Sare;
  • Piper.

Mod de preparare

Lasă cireșele la fiert în vin și oțet, adăugând zahărul.

Între timp, prăjește cotletele pe grătar.

Amestecă amidonul cu apa și puțin sos de cireșe.

Când sosul de cireșe începe să fiarbă, adaugă piperul și muștarul. Așteaptă să scadă o treime și adaugă amidonul.

Amestecă și așteaptă să dea în clocot.

La final, adaugă sosul în tigaia cu cotletele și mai lasă puțin pe foc.