Gătește rapid ciuperci cu brânză la cuptor, fie că ai nevoie de un aperitiv pentru musafiri mofturoși, fie că nu știi ce gustări să mai pregătești pentru acele momente în care te cuprinde foamea și ai putea fi tentat să mănânci un baton de ciocolată. 

Ciupercile cu brânză la cuptor sunt gustoase, dar totodată și sănătoase și foarte rapid de preparat. Unde mai pui că nu ai nevoie de multe ingrediente pentru a le găti? Îți propunem așadar 3 rețete de ciuperci cu brânză la cuptor.

Ciuperci umplute cu ricotta

Ingrediente pentru 8 porții:

•8 căni pline de ciuperci de dimensiuni medii;

•2 linguri de ulei de măsline;

•sare și piper, după gust;

•100 g ricotta;

•40 g mozzarella rasă;

•2 linguri de pesto. 

Mod de preparare:

1. Preîncălzește cuptorul la 220 de grade Celsius. Între timp, spală bine ciupercile sub jet de apă rece și îndepărtează-le codițele. Lasă-le apoi să se scurgă într-o strecurătoare. 

2. Acoperă o tavă cu hârtie de copt și așază în ea ciupercile, cu partea scobită în sus, după care acoperă-le cu ulei de măsline și asezănează-le cu sare și piper. Dă ciupercile la cuptor pentru 10 minute, după care le poți scoate. Umple ciupercile cu ricotta, apoi cu un strat de mozzarella rasă și dă-le iar la cuptor pentru încă 4-5 minute. Servește ciupercile umplute cu sos pesto, înainte să se răcească. 

Ciuperci Portobello cu brânză și usturoi

Ingrediente pentru 3 porții:

  • 340 g ciuperci Portobello;
  • 1 cățel de usturoi;
  • sare și piper, după gust;
  • 2 linguri de ulei de măsline;
  • 1/2 linguriță de cimbru;
  • 1/2 lingură de unt;
  • 1 lingură de parmezan ras;
  • 3 linguri de mozarella rasă.

Mod de preparare:

1. Preîncălzește cuptorul la 200 grade Celsius. Spală ciupercile Portobello, șterge-le cu un șervețel de hârtie pentru a le usca, apoi îndepărtează-le codițele. Toacă usturoiul foarte mărunt.

2. Acoperă o tavă cu hârtie de copt, după care unge-o cu puțin ulei de măsline și așază ciupercile cu fața în sus, una lângă cealaltă. 

3. Într-un bol, amestecă uleiul, usturoiul, cimbrul, dar și sare și piper, apoi împarte compoziția obținută astfel încât să ajungă suficient pentru a unge fiecare ciupercă cu acest amestec. Completează cu câte o bucățică mică de unt și dă la cuptor ciupercile pentru 15 minute.

4. În timp ce ciupercile se gătesc la cuptor, amestecă mozarella și parmezanul. Deschide după ce trece sfertul de oră ușa de la cuptor, umple ciupercile cu amestecul de brânzeturi și mai coace-le încă 5 minute. Servește ciupercile înainte să se răcească pentru a te bucura din plin de savoarea lor, precum și de textura moale a brânzeturilor. 

Ciuperci umplute cu brânză vegană

Ingrediente pentru 2 porții:

  • 400 g ciuperci Champignon;
  • 1 ceapă mărunțită;
  • 1 linguriță de usturoi pisat;
  • 1 lingură de ulei de măsline;
  • 1/2 linguriță de piper negru măcinat;
  • 1/4 linguriță oregano uscat;
  • 1/2 linguriță busuioc uscat;
  • sare după gust;
  • brânză vegană rasă, în funcție de preferințe;
  • pătrunjel tocat fin.

Mod de preparare:

1. Spală bine ciupercile, lasă-le la scurs, apoi îndepărtează codițele, însă păstrează-le pentru că vei avea nevoie de ele pentru această rețetă. Toacă așadar mărunt codițele. 

2. Poți prepara acum umplutura pentru ciuperci, iar între timp preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Încinge uleiul de măsline într-o tigaie antiaderenta, apoi sotează în el usturoiul mărunțit. După câteva secunde, adaugă și ceapa și imediat ce aceasta devine sticloasă, completează cu codițele de ciuperci mărunțite. Amestecă bine și așateaptă apoi să se evapore toată apa lăsată de ciuperci – este indicat să lași focul mediu sau chiar mic. După ce zeama de la ciuperci dispare, adaugă și piperul măcinat, dar și celelalte condimente, apoi asezonează cu sare și amestecă bine. Ia tigaia de pe foc.

3. Umple ciupercile cu amestecul din tigaie, apoi acoperă cu mozarella rasă și așază-le într-o tavă în care ai întins deja o foaie de copt. Dacă îți plac ciupercile cu puțină mozarella, pune câte o linguriță de brânză rasă pe fiecare ciupercă însă dacă brânza îți place foarte tare, poți pune cât cuprinde :-). Introdu tava cu ciuperci la cuptor și las-o timp de cel puțin 15, poate chiar 20 de minute. Verifică dacă ciupercile sunt coapte bine, apoi scoate-le din cuptor și asezonează-le cu pătrunjel proaspăt. Servește imediat. 

O porție de ciuperci cu brânză la cuptor poate fi preparată și pe grătar, nu neapărat în cuptor. Ce-i drept, însă, la cuptor brânza capătă o textură mai cremoasă decât atunci când faci ciupercile pe grătar. Poftă bună!