Ciupercile porcini, vândute atât proaspete, cât și uscate, sunt o parte importantă din bucătăria italiană și franceză și se cultivă în Europa, America de Nord și în unele regiuni din Asia. Pot crește și în mod natural, la baza copacilor din pădurile de pin. Toamna este sezonul ciupercilor porcini în Europa Centrală, dar ele sunt comercializate și uscate, pentru consum ulterior sau export. Aceste legume pot fi folosite și proaspete, iar bucătarii profesioniști adoră să le gătească sauté și să le servească că garnitură. Rețete de orez sau paste cu porcini sunt, de asemenea, printre preferatele gurmanzilor. Ciupercile porcini uscate sunt folosite pentru a da savoare supelor sau fripturilor.

Ce sunt ciupercile porcini

Ciupercile porcini au pălărie maro și tulpina albă și groasă. Diametrul lor variază de la 2 cm la 20 de cm, dar cele mai multe ciuperci nu depășesc 5 cm. Sunt considerate ingrediente fine în bucătărie, iar faptul că se găsesc în perioade scurte de timp îi fac pe producători să le vândă destul de scump.

Cum se gătesc ciupercile porcini

Ciupercile porcini proaspete nu ar trebui îmbibate în apa, ba chiar ar trebui clătite cât se poate de puțin. Poți folosi un șervețel sau o cârpă uscată pentru a înlătura murdăria de pe ele, înainte de a le găti, pentru că excesul de apă poate deteriora ciupercile.

Ciupercile porcini uscate, însă, trebuie hidratate în apă timp de 20 – 30 de minute, înainte de a fi gătite, pentru a se înmuia și extinde. Când sunt gata, scurge-le bine și folosește apa în care au stat la supe sau risotto.
Ciupercile porcini, indiferent că sunt proaspete sau uscate, pot fi adăugate în aproape orice preparat:

– în sosuri;
– în supe;
– pot fi prăjite;
– pot fi adăugate în orice rețetă de paste;
– dacă pălăria lor este mare, pot fi umplute cu carne sau orez;
– le poți stropi cu ulei de măsline și apoi le poți face pe grătar sau prajite;
– le poți include în rețete de bruschette;
– pot fi un topping delicios pentru pizza.

Ce gust au ciupercile porcini

Ciupercile porcini au un gust de nuci și textură asemănătoare cărnii. Seamănă, desigur, cu alte tipuri de ciuperci, dar au arome mai intense.

2 rețete delicioase cu ciuperci porcini

1. Porcini cu usturoi

Ingrediente: 4 ciuperci porcini proaspete sau jumătate de pachet de ciuperci porcini uscate;
– 2 caței de usturoi;
– 3 linguri de măsline;
– 2 roșii;
– condimente după gust.

Mod de preparare

1. Încălzește uleiul de măsline într-o tigaie, apoi adaugă usturoiul și condimentele.
2. Lasă-le la sotat, până își schimbă nuanța.
3. Între timp, taie ciupercile și adaugă-le în tigaie, până când încep să își lase apă. Îți vei da seama de asta, pentru că bucățile de ciuperci se vor micșora.
4. Acum este momentul să tai și roșiile și să le adaugi în tigaie. Dă focul la mic și amestecă ingredientele timp de 20 – 30 de minute. Dacă observi că apa se evaporă, poți adauga vin alb.
5. Servește totul cu pâine prăjită cu usturoi.

2. Risotto cu ciuperci porcini

Ingrediente:
– o cană 1/2 de orez risotto;
– 5 căni de supă vegetală;
– 1/2 cană de ciuperci porcini uscate;
– 1 cană de ciuperci albe;
– 2 linguri de ceapă tăiată mărunt;
– 1/4 cană de unt;
– 2 caței de usturoi;
– 1/2 cană de vin alb;
– 1/4 cană de smântână de gătit.
– opțional poți adauga o cană de parmezan.
– sare și piper după gust.

Mod de preparare:

1. Într-o oală mare, adaugă untul, usturoiul, ceapa, ciupercile și orezul și lasă totul la gătit, la foc mediu, timp de două minute. Amestecă constant, pentru ca ingredientele să nu se lipească.
2. Dă focul la mic și completează totul cu vin alb, apoi amestecă timp de două minute.
3. Adaugă, ulterior, supa de legume și smântâna, apoi lasă totul pe foc până când lichidul este absorbit. Durează cam 25 de minute, dar tine cont că trebuie să mesteci constant.
4. Adaugă parmezanul și continuă să amesteci, pentru ca brânză să se topească.
5. Acum este momentul să adaugi sarea și piperul, după gust.