Ce poți să faci într-un weekend în care vremea nu te ajută să ieși la plimbare? Eu mă joc în bucătărie, mai încerc o rețetă, mai dau chix cu alta, dar în fine…. uneori reușesc! De exemplu, clătite negre cu mascarpone și sos de vanilie. Sună fancy și are un gust…cum să zic? Divin!

871fbc6888ab4bc788b4133c0dcb4e88Iată ce-ți trebuie pentru clătite:
1 ceașcă făină
1/3 ceașcă zahăr
1/3 ceașcă pudră de cacao
2 ouă bătute
1 ceașcă lapte
2 linguri unt topit
1 linguriță vanilie

Un cubuleț de unt pentru tigaie

1 cutie mascarpone, pentru umplutură

Pentru sosul de vanilie ai nevoie de:
3 gălbenușuri
3/4 ceașcă lapte
2 linguri zahăr
1 linguriță vanilie
1/4 linguriță praf de nucșoară

De data asta, căruța e înaintea carului: e mai bine să faci mai întâi sosul de vanilie, are nevoie de un timp de răcire. Așadar, pui la foc mic, amestecând continuu, gălbenușurile, untul, laptele și zahărul, până se leagă o cremă omogenă. Dai deoparte de pe foc și adaugi vanilia și nucșoara. Pui vasul cu acest amestec într-unul cu apă rece (preferabil și cu câteva cuburi de gheață) și amesteci continuu, până începe să se răcească. E important să faci asta ca să nu apară cocoloașe. Apoi pui sosul de vanilie la frigider cam o oră și te apuci de clătite.

Ca să faci clătitele, mai întâi amesteci substanțele uscate într-un castron: făina, zahărul și  cacaua. Separat, mixezi ouăle bătute cu laptele, untul și vanilia, apoi adaugi amestecul uscat. Omogenizezi bine și lași la odihnit vreo 15-20 de minute. Încălzești o tigaie antiaderentă și plimbi prin ea cubulețul de unt, până se topește. Torni un polonic de aluat în centru, apoi rotești tigaia, să se întindă clătita uniform. Când s-a rumenit pe o parte o întorci și tot așa…

Am ajuns la asamblare: pui pe fiecare clătită un strat subțire și uniform de mascarpone și rulezi ușor, apoi presezi ruloul ca să rămână în această formă. Adaugi alături sos de vanilie și gata! Ca să poată fi devorate mai ușor, poți să tai clătitele. Bon appetit!