Mai e puțin până la Paște, iar asta înseamnă că în tradiționalul stil autohton începe goana după ingredientele unor mese pantagruelice. O fi bine, o fi rău? Așa și așa – îmi place să cred că aceste mese au rămas, înainte de toate, un fel de borne de reunire a familiei, prilejuri de depănat amintiri dragi și de îmbrățișări care să ajungă până la Rusalii.

Mielul este aproape nelipsit de pe mesele noastre de sărbătoare, chiar dacă în ultimii ani a mai fost detronat, pe alocuri, de curcan, de vreun fel de pește sau de pui. Dacă te-ai gândit la un astfel de preparat pentru Paște, îți recomand un cotlet aromat, care se prepară de pe-o zi pe alta, pentru că lași carnea la marinat vreo 12 ore.

Iată care sunt ingredientele:

1 kg cotlet de miel (cu costiţe cu tot)

50 ml ulei de măsline cu ierburi aromate

1-2 crenguțe de de rozmarin

3 căței de usturoi

Pentru sosul de marinare: sare, piper după gust, 100 ml ulei de floarea soarelui, 2 pahare apă, 1/2 pahar oţet de vin, 2 cepe tăiate rondele, cimbru, dafin, boabe de piper,

Amesteci toate ingredientele pentru sosul de marinare într-un vas şi le fierbi vreo 5 minute la foc mediu. După ce se răcește, adaugi cei 3 căței de usturoi zdrobiți. Între timp cureți bine carnea de pieliţe. Torni peste ea sosul pregătit, acoperi vasul cu o folie alimentară şi îl laşi vreo 12 ore (sau de seara până dimineața) la frigider, pentru marinare. Între timp, întorci cotletele de 2-3 ori în sosul marinat.

Preîncălzești cuptorul la 200 grade, scoţi cotletele din sos, le ungi cu uleiul aromat, le aşezi într-un vas de cuptor cu puţină apă, crenguţele de rozmarin, sare și piper după gust. Eu aleg de fiecare dată un vas termorezistent cu capac și în primele 30 de minute las vasul acoperit în cuptor. După ce iau capacul, mai stropesc din când în când cotletele cu sosul din tavă.

Dacă ai un grătar bun, poți prepara cotletele astfel, după ce le marinezi. Trebuie doar să ai grijă să nu se usuce prea tare.

Cotletele astea merg de minune cu niște morcovi caramelizați, cu cartofi dulci, cu mazăre sotată în unt ori cu o salată de ruccola sau năsturel.

Bon appetit!