Gătește un crap la cuptor atât de gustos, încât tu și cei dragi vă veți simți ca la cherhana – îți punem la dispoziție o rețetă extrem de gustoasă, care va deveni preferata ta după ce o încerci!

Crapul este un pește gustos, care poate fi preparat atât pe grătar, cât și la cuptor ori prăjit. Dacă vrei să prepari un prânz sau o cină foarte hrănitoare, pentru întreaga familie, ia un crap mare și pune-te pe gătit. 

Rețetă de crap la cuptor

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 1 crap mare, de 2 kg;
  • sare și piper, după gust;
  • zeama de la o lămâie;
  • 1 legătură de pătrunjel;
  • 1 ceapă;
  • legume după gust – morcov, păstârnac, țelină;
  • 50 g unt;
  • 1 pahar de vin alb;
  • 1 pahar de apă.

Mod de preparare:

1. Curăță crapul, spală-l bine, iar apoi usucă-l cu șervețele de hârtie. Freacă cu sare și piper atât la exterior, cât și pe interior, apoi masează-l cu zeama de la o lămâie. Umple-l cu jumătate din legătura de pătrunjel, tocat fin.

2. Peîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius și între timp curăță, spală și toacă legumele pe care le vei folosi.

3. Sotează legumele tocate bucăți măricele în unt, într-o tigaie antiaderenta. După ce legumele încep să se înmoaie, așază-le într-o tavă acoperită cu hârtie de copt, cu tot cu untul în care le-ai tras, iar deasupra așază crapul pregătit anterior. Acoperă cu vinul alb, dar și cu paharul de apă, apoi dă la cuptor și lasă să se gătească cel puțin o oră, în funcție de cuptor.  La final, ornează cu pătrunjelul rămas și servește cu zeamă de lămâie stoarsă deasupra. 

Ce poți servi alături de crap gătit la cuptor

Dacă legumele gătite împreună cu crapul nu ți se par suficiente pentru a le servi pe post de garnitură, poți prepara cartofi natur cu unt și pătrunjel, care merg de minune cu orice tip de pește, dar mai ales cu acesta. 

Ingrediente pentru 4 porții de cartofi natur:

  • 1 kg cartofi albi;
  • 50 g unt;
  • sare și piper, după gust;
  • o legătură de pătrunjel mărunțit.

Mod de preparare:

1. Spală sub jet de apă rece cartofii, apoi pune-i la fiert cu tot cu coajă. În 20 de minute din momentul în care apa clocotește, cartofii vor fi fierți – poți verifica cu ajutorul unei scobitori ori cu furculița dacă aceștia s-au fiert complet. 

2. Lasă cartofii să se scurgă bine într-o sită, apoi dă-le voie să se răcească puțin înainte de a îi decoji. După ce cartofii sunt decojiți, îi vei tăia cuburi de dimensiuni apropiate și îi vei pune într-un bol încăpător. Înainte ca aceștia să se răcească de tot, rade deasupra untul (în acest fel se va distribui uniform), asezonează cu sare și nu uita să completezi cu pătrunjelul tocat fin. Amestecă cu mare atenție cu o spatulă, astfel încât untul să acopere toți cartofii, la fel și pătrunjelul, însă fără să riști ca aceștia să se zdrobească și să își piardă forma. 

Servește cartofii natur imediat după ce i-ai preparat pentru că dacă se răcesc, își vor pierde din gust și își vor modifica și textura. 

Acum că ai aflat ce garnitură se potrivește cu crapul gătit la cuptor, nu ar strica să prepari și o salată ușoară, care va completa de minune meniul pe bază de pește. 

Rețetă de salată romană

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 4 căni de salată romană;
  • 2 căni de salată creață;
  • 1 ceapă;
  • 1/4 linguriță fulgi de chilli;
  • dressing italian: 2 linguri de oțet din vin alb, 2 lingurițe de muștar Dijon, 1 linguriță de sirop de arțar, 1/2 linguriță oregano uscat, 1/2 linguriță cimbru uscat, 1/2 linguriță busuioc uscat, 6 linguri de ulei de măsline, 1/2 linguriță sare, 1/2 linguriță usturoi granulat.

Mod de preparare:

Începe prin a amesteca ingredientele pentru dressing într-un bol. Continuă apoi cu spălarea celor două tipuri de salată. După ce speli salata, las-o la scurs, apoi tai-o fâșii și pune-o într-un bol. Adaugă deasupra ceapa tocată rondele, dar și fulgii de chilli, apoi încheie cu încorporarea dressingului. Amestecă bine salata și servește-o imediat ce este gata, altfel se va veșteji. 

Dacă gătești crap la cuptor și îl servești cu cartofi natur și această salată, în mod cert vei primi numai complimente pentru preparatul gătit și servit. Poftă bună!

*Aici găsești încă 5 rețete cu pește proaspăt, pe care să le încerci.