Creveții sunt gustoși, sănătoși, dar și prietenoși cu silueta ta. Unde mai pui că se gătesc extrem de rapid și nu ai nevoie de cine știe ce îndemânare pentru a-i transforma într-un preparat de nota 10. Iată cum să gătești perfect creveții, fie că îi cumperi proaspeți sau congelați!

Secretul pentru creveți gătiți perfect este să știi cât timp să îi gătești – dacă depășești timpul de gătire chiar și cu 5 minute, aceștia vor căpăta o texură gumată și își vor pierde din gust.

În ceea ce privește intensitatea focului, bucătarii recomandă să gătim mai degrabă creveții la foc mare, decât să lăsăm focul la intensitate mică și să prelungim durata gătirii. Când sunt gătiti pe foc mare, aceștia își păstreaza sucurile în interior, însă totodată și aromele.

Poți să cumperi creveții deja decorticați, dar și curățați și eviscerați. În acest fel, nu trebuie decât să îi clătești înainte de gătire. Însă dacă pui mare preț pe gustul acestora și nu ești tocmai începător în bucătărie, alege mai degrabă creveții nedecorticați și necurățați – chiar dacă va dura mai mult să îi cureți, va merita efortul. Marii bucătari sunt de părere că cei mai gustoși creveți sunt cei pe care îi curăță cu mâna lor, chiar înainte de a îi pregăti.

De asemenea, când gătești, încearcă să folosești creveți de aceeași dimensiune. În acest fel, te asiguri că aceștia vor necesita același timp de gătire, deci textura și aroma va fi la fel de bună atât la creveții mici, cât și la cei mari. Altfel, unii dintre ei vor fi prea gătiți ori alții insuficient gătiți.

Creveți proaspeți vs decongelați

Ideal ar fi să alegi creveții congelați, asta pentru că și cei pe care îi cumperi proaspeți au fost congelați, chiar dacă se vând sub forma decongelată. Toate crustaceele au o enzimă la nivelul ficatului, care afectează calitatea cărnii imediat ce animalul moare, așa că sunt congelați imediat după capturare.

Când cumperi creveții decongelați, ai două metode corecte pe care le poți folosi pentru decongelare:

  • Îi lași să se dezghețe treptat, peste noapte, în frigider;
  • Îi ții într-un bol plin cu apă rece preț de 15 minute înainte de gătire.

Cum gătești creveții proaspeți

Dacă preferi totuși să cumperi creveți proaspeți, este obligatoriu să îi gătești în cel mult 2 zile de la achiziționare, timp în care îi poți depozita la frigider.

Dacă vrei să fierbi creveții, pune-i într-o oală cu apă cu sare, după ce aceasta a dat deja în clocot, lasă focul mic și fierbe-i între 1-3 minute – când sunt gata, creveții își modifică culoarea, devenind roz.

Dacă vrei să îi tragi la tigaie, lasă creveții proaspeți timp de 2-3 minute pe fiecare parte. Timpul de gătire al acestora nu ar trebui să depășească 6 minute. Dacă în stare crudă culoarea creveților proaspeți este gri, când sunt gata vor fi roz.

Cum gătești creveții congelați

Dacă alegi să decongelezi creveții înainte de prepararea termică, metoda de gătire va fi aceeași ca în cazul creveților proaspeți. Bineînțeles, dacă sunt prefierți, timpul de gătire nu va fi mai mare de 1-2 minute, altfel vor căpăta o textură greu de mestecat și își vor pierde și aroma.

Pe de altă parte însă, există posibilitatea de a găti creveții congelați fără a îi decongela în prealabil. Această metodă este ideală pentru serile în care ajungi târziu și foarte înfometat acasă. Este esențial însă ca aceștia să fie deja eviscerați.

Tot ce trebuie să faci este să preîncălzești cuptorul, precum și tava în care vei găti creveții, la 180 de grade Celsius, iar apoi să arunci creveții congelați în tavă. După 3 minute, poți deschide ușa cuptorului, pentru a asezona creveții după bunul plac. Mai lasă creveții încă 2-3 minute și apoi sunt numai buni de consumat alături de garniturile preferate, fie că vorbim despre salate, orez sau chiar paste.

Cum să alegi creveții, pentru a te asigura că sunt proaspeți

Creveții alterați îți pot cauza probleme gastrointestinale serioase, de aceea trebuie să știi cum să îi alegi pe cei mai proaspeți, fie că îi cumperi proaspeți, fie că alegi varianta congelată.

În primul rând, textura creveților trebuie să fie fermă. Dacă aceștia sunt moi la atingere, pot fi stricați. În al doilea rând, mirosul este un puternic indicator pentru prospețimea creveților. Dacă simți un miros neplăcut, intens, renunță la gătirea și consumul acestora.

Rețete cu creveți

Sos pentru creveți

sos_creveti

Foto: Pinterest

Creveții pot fi consumați cu o mulțime de sosuri, începând de la cel tartar până la sosul barbeque. Însă cel mai potrivit este, fără îndoială, sosul cocktail.

Ingrediente pentru 6 porții de sos cocktail pentru creveți:

  • 1 cană de ketchup;
  • 1 linguriță de zeamă de lămâie;
  • 1 linguriță de hrean ras cu sare și oțet;
  • un strop de sos Worchestershire.

Mod de preparare:

Amestecă toate ingredientele și vei obține un sos numai bun pentru creveți, fie ei trași la tigaie, pregătiți la cuptor sau pe grătar.

Rețetă de creveți cu paste

spaghete_cu_creveti

Foto: Pinterest

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 1 kg de creveți decorticați;
  • 1 pachet de paste;
  • 4 linguri de ulei de măsline;
  • 2 căței de usturoi, mărunțiți;
  • 1 ceapă tocată fin;
  • 1 cană de vin alb;
  • 1 conservă de roșii în sos tomat;
  • 1 lingură de coajă de lămâie;
  • 1 linguriță de fulgi de chilli;
  • ¼ cană de busuioc proaspăt, mărunțit;
  • 1 lingură de oregano proaspăt, tocat fin;
  • 3 linguri de pătrunjel proaspăt, tocat fin;
  • sare și piper, după gust;
  • 1 cană de parmezan ras.

Mod de preparare:

  1. Într-o tigaie wok, încinge uleiul la foc mare. Asezonează creveții cu sare și piper și trage-i la tigaie timp de 2 minute, după care scoate-i pe o farfurie. Pune și pastele la fiert în apă cu sare. Lasă-le apoi la scurs.
  2. Pune apoi în uleiul rămas în tigaie ceapa, usturoiul, apoi vinul alb, roșiile din conservă, coaja de lămâie și toate mirodeniile. Gătește la foc mic timp de 15 minute. Asezonează cu sare și piper, pune înapoi în tigaie creveții, dar și pastele, amestecă bine și mai lasă să se gătească 2-3 minute.
  3. Servește cu parmezan ras.

Rețetă de creveți la tigaie

creveti_la_tigaie

Foto: Pinterest

Ingrediente pentru 2 porții:

  • ½ kg creveți;
  • 1 lingură de ulei vegetal sau unt;
  • 1 linguriță de mix italian de condimente;
  • ½ linguriță de boia;
  • ½ linguriță de fulgi de chilli;
  • ½ linguriță de sare.

Mod de preparare:

  1. Încinge uleiul într-o tigaie antiaderentă. Masează creveții cu condimentele, apoi trage-i la tigaie până când își modifică nuanța în tonuri de roz. Va dura cam 5 minute – asigură-te că după primele 2 minute, îi întorci pe partea cealaltă.
  2. Servește creveții imediat, cu zeamă de lămâie și garnituri la alegere.

Rețetă de creveți cu orez

creveti_cu_orez

Foto: Pinterest

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 1 1/3 cană de orez cu bob lung;
  • 2 2/3 cană de supă de pui;
  • ½ kg de creveți decorticați, de preferat mai mari;
  • 4 linguri de unt topit;
  • 1 linguriță de usturoi pisat;
  • 1 ½ linguriță de boia;
  • 1 linguriță de sare;
  • 1 linguriță de pudră de usturoi;
  • ½ linguriță de piper negru măcianat;
  • ½ linguriță de oregano uscat;
  • ½ linguriță de fulgi de chilli.

Mod de preparare:

  1. Într-un bol, amestecă toate condimentele. Încinge apoi 2 linguri de unt într-o tigaie wok, la foc mediu. Pune în acesta o jumătate din cantitatea de amestec de mirodenii, dar și usturoiul și orezul. Stinge cu supa de pui și lasă orezul să fiarbă, la foc mic, preț de 15 minute. În acest timp, vei amesteca de cel mult 2 ori.
  2. Între timp, masează creveții cu amestecul de condimente rămas. Încinge untul rămas într-o tigaie și gătește timp de 2-3 minute creveții. După ce orezul este fiert, încorporează în el creveții trași deja la tigaie, acoperă cu un capac și mai lasă 2-3 minute pe foc mic.
  3. Servește orezul cu creveți asezonat cu pătrunjel din belșug, dar și alături de un pahar de vin alb.

Idei de garnituri pentru creveți

Iată câteva idei de garnituri care merg de minune cu creveții gătiți:

  • Paste, noodles;
  • Orez prăjit sau fiert;
  • Salate;
  • Păstăi sau edamame trase la tigaie;
  • Amestec mexican de legume;
  • Porumb copt;
  • Salată de cartofi;
  • Cartofi la cuptor.

Tipuri de creveți

Există mai multe tipuri de creveți, cu dimensiuni și texturi diferite. Cele mai comune tipuri sunt:

  • Creveții albi;
  • Creveții roz;
  • Creveții obișnuiți;
  • Creveții japonezi;
  • Creveții uriași (.r. tiger/ king prawn);
  • Creveții banană.

Creveții pot fi gătiți în fel și chip, sunt dietetici, hrănitori, așa că ar fi păcat să nu îi incluzi în alimentația ta. Poți consuma creveții în paste, salate, risotto, dar și sub formă de frigărui, pe grătar, ori la cuptor. Lasă-ți imaginația să lucreze și vei obține cele mai gustoase preparate :).