Poftești la o porție de creveți saganaki cum numai în Grecia ai mâncat? Ei bine, cu această rețetă îi poți prepara și tu, acasă, în stil grecesc – nu trebuie decât să urmezi cu strictețe pașii de mai jos!

Înainte de toate, hai să înțelegem ce înseamnă, de fapt, saganaki. Denumirea de saganaki nu face referire la un preparat anume, ci mai degrabă la metoda de gătire – este vorba despre prăjirea într-o mică tigaie din cupru. Cuvântul saganaki provine din turcescul sahan, care înseamnă tigaie de cupru cu două toarte. De cele mai multe ori, brânza feta este gătită în stilul saganaki, însă și creveții ori scoicile sunt adesea preparate așa, în special în Grecia. 

Creveții saganaki sunt serviți de cele mai multe ori pe post de aperitiv, însă dacă alături de acestea se servește o garnitură sățioasă, pot deveni fel principal. Orezul gătit la aburi, turtele de casă, unele paste făinoase și chiar și cartofii pot deveni garnituri pentru creveți gătiți în sos picant de roșii – experimentează în bucătărie și vei descoperi, în mod cert, care asociere este preferata ta și a celor dragi ție. 

Rețetă de creveți saganaki

Ingrediente pentru 6 porții:

  • 25 creveți de dimensiuni potrivite;
  • 4 roșii mari și cărnoase, tocate mărunt;
  • 1 ceapă roșie, tocată fin;
  • fulgi de chilli, după gust;
  • 2 fire de ceapă verde, tocate fin;
  • 2 căței de usturoi, mărunțiți;
  • 60 ml ouzo;
  • 250 g brânză feta;
  • 2 linguri de mărar sau pătrunjel, tocat fin;
  • ulei de măsline;
  • sare și piper, după gust.

Mod de preparare:

1. În primul rând, ocupă-te de decorticarea și eviscerarea creveților. Dacă nu te dai în vânt după această operațiune, cumpără creveți deja curățați, găsești în magazinele de specialitate, atât proaspeți, cât și congelați. 

2. Începe apoi să prepari sosul. Lasă roșiile mărunțite la scurs, iar între timp încinge uleiul de măsline într-o tigaie – ideal ar fi să fie una de cupru, însă poți folosi orice tigaie ai la îndemână. Sotează în uleiul încins ceapa mărunțită timp de 1 minut, apoi adaugă și usturoiul, fulgii de chilii și asezonează cu sare și piper. După încă 1 minut poți completa cu roșiile scurse în prealabil. Acoperă cu un capac și lasă să fiarbă măcar 5 minute – în acest timp sosul ar trebui să se îngroașe. 

3. Între timp, în altă tigaie vei sota în puțin ulei de măsline și creveții. Asezonează cu sare și piper și stinge cu Ouzo. Adaugă peste și sosul de roșii gătit deja și amestecă bine, după care adaugă brânza feta mărunțită și acoperă cu un capac. Gătește aproximativ 2 minute, timp în care brânza feta se va topi ușor. Asezonează creveți saganaki cu mărar sau pătrunjel proaspăt, în funcție de gust. Servește creveți saganaki cât sunt încă fierbinți, iar pentru a le pune în valoare și mai bine gustul, să ai alături și un pahar rece de Ouzo. 

Pastele orzo, ideale ca garnitură pentru creveții cu sos de roșii și brânză feta

Dacă vei servi creveții pe post de aperitiv, aceștia pot fi puși pe masă ca atare, poate doar alături de pâine prăjită sau pâine de casă rumenită în cuptor. Însă dacă vrei ca acești creveți să fie serviți pe post de fel principal, este obligatoriu să îi așezi lângă o garnitură potrivită. Orezul gătit la aburi poate fi o idee, însă cu adevărat interesant este să combini acești creveți cu paste orzo. Aceste paste au forma bobului de orez, sunt ușor de gătit și foarte apreciate. 

Ingrediente pentru 6 porții de orzo:

  • 320 g orzo;
  • 3 căni de apă sau de supă clară de legume;
  • 2 linguri de unt.

Mod de preparare:

1. Topește untul într-o tigaie antiaderenta și trage în el orzo, amestecând cu o spatulă astfel încât toate boabele de orzo să fie acoperite de un strat de unt. După 2-3 minute, pastele se rumenesc și acesta este momentul în care poți adăuga apa sau supa de legume. După ce începe să clocotească, lasă focul mic și acoperă cu un capac, apoi dă-i voie să fiarbă în jur de un sfert de oră. În acest timp, boabele de orz vor absorbi toată apa și se vor umfla. 

Scoate orzo fiert într-un bol încăpător și acoperă cu creveții saganaki fierbinți. Servește imediat. Poftă bună!

PS: Dacă ți s-a făcut brusc dor de Grecia în timp ce ai citit această rețetă, nu ar strica să prepari și pâinici Tiropsomo, tot după o rețetă tradițional grecească.