Dacă ai avut momente în care un preparat nu ți-a ieșit exact așa cum ți-ai dorit, deși ai urmat îndeaproape rețeta sau dacă vrei să îți perfecționezi gătitul, a venit timpul să înveți totul despre tipurile de făină. Ai multe variante pe piață, iar fiecare trebuie folosit pentru preparate diferite.

Poate ai observat că fiecare pungă de făină are un număr scris pe ambalaj: 000, 480, 550, 650, 780, 800 etc. Ele indică gradul de rafinare al produsului și, implicit, valoarea sa nutrițională. Cu cât numărul este mai mare, cu atât făina este mai aproape de cea integrală, cu alte cuvinte, a fost mai puțin procesată și are un conținut mai mare de tărâțe. De aceea, făina cu un număr mai mare păstrează mai multe vitamine și minerale, carese pierd în momentul rafinării produsului.

În acest articol, vei afla totul despre făina albă, ce înseamnă fiecare număr și cum ar trebui folosită, ca să te asiguri că obții preparatul perfect!

Există patru tipuri de făină albă: 000, 480, 550 și 650. Denumirile variază de la țară la țară, deci, dacă urmezi o rețetă străină, ține minte:

 • Făina 000 și cea 480 vor fi „pastry flour” în SUA, „patent flour” în Marea Britanie, 40/45 în Franța și Spania și 00 în Italia.
 • Făina 550 va fi „all purpose flour” în SUA, „plain flour” în Marea Britanie, 55 în Franța și Spania și 0 în Italia.
 • Făina 650 va fi „high gluten flour” în SUA, „strong bread flour” în Marea Britanie, 80/82 în Franța și Spania și 1 în Italia.
 • Mai există un tip special de făină, „self-rising flour”, făina căreia i s-a adăugat deja praf de copt și sare. Dacă găsești această denumire într-o rețetă, o poți obține cu ușurință, amestecând la 1kg de făină 550 două pliculețe de praf de copt și o linguriță de sare.

Făina 000

Făina 000 este cel mai des folosită și întâlnită la magazine, deși nu este întotdeauna potrivită pentru orice tip de rețetă. Este o făină foarte rafinată, având un conținut scăzut de proteină (7-9%) și, implicit, de gluten.

Are o consistență fină și ușoară. Ar trebui folosită pentru aluaturi pufoase, aerate, așa cum este cel pentru pandișpan, pentru torturile unde vrei ca blatul să rămână ușor, clătitele subțiri și cozonaci, pentru a obține acel aluat pufos, unde gustul de cacao nu este acoperit de o cantitate prea mare de cocă.

Rețetă cu făină 000: pandișpan clasic

Ingrediente

 • 6 ouă;
 • 250g zahăr;
 • 200g făină albă 000.

Mod de preparare

Preîncălzește cuptorul la 180 de grade.

Separă albușurile de gălbenușuri.

Amestecă jumătate din zahărul pregătit cu gălbenușurile până se omogenizează.

Bate albușurile până când obții o spumă tare. Adaugă restul de zahăr peste albușuri și amestecă până când zahărul s-a topit și spuma este ușor lucioasă.

Toarnă amestecul de albuș peste gălbenușuri și amestecă.

Adaugă făina în ploaie și continuă să amesteci până la omogenizare.

Pune hârtia de copt în tavă și adaugă amestecul. Lasă la cuptor 30 de minute.

Făina 480 sau 450

Aceasta este un alt tip de făină din grâu obișnuit, destul de moale, potrivită pentru produse de patiserie. Se găsește mai greu în comerț, dar este cea mai utilizată în cofetării.

Rețetă cu făină 480 sau 450: minciunele

Ingrediente

 • 1 ou;
 • 2 gălbenușuri;
 • 300g făină 480;
 • 1 jumătate linguriță de sare;
 • 30g unt;
 • 100g smântână;
 • 1 esență de rom.

Mod de preparare

Adaugă într-un bol gălbenușurile, oul, smântâna, esența de rom și untul moale. Amestecă bine până la omogenizare.

Într-un bol separat, amestecă făina cu sarea.

Toarnă încet făina peste celelalte ingrediente, amestecând continuu, în așa fel încât să nu rămână cocoloașe.

Când aluatul pregătit nu mai curge și este elastic, este timpul să îl scoți pe planșetă sau pe masa dată cu făină și să îl frămânți.

După frământare, lasă aluatul la dospit sub un prosop un sfert de oră.

Întinde aluatul pe planșetă. Taie întâi fâșii lungi, drepte, apoi taie din nou, pe diagonala aluatului.

Crestează în mijloc fiecare romb obținut.

Trece un colț din fiecare minciunea prin crestătură.

Prăjește-le în ulei 2-3 minute.

Făina 550

Aceasta este făina care poate fi folosită la majoritatea preparatelor de casă. Este mai dură decât celelalte tipuri de făină, ceea ce o face potrivită pentru numeroase feluri de aluat și foietaje: de prăjituri, de biscuiți, brioșe, tarte, de plăcintă, croissante, chiar și pâine (trebuie să ții cont, totuși, că făina ideală pentru pâine este 650).

Față de cele de mai sus, făina 550 are un conținut puțin mai mare de proteine, 10-12%.

Rețetă cu făină 550: tartă cu mere

Ingrediente

 • 4 ouă;
 • 200g făină 550;
 • 200g zahăr;
 • 6 mere;
 • 1 praf de copt.

Mod de preparare

Preîncălzește cuptorul la 180 de grade.

Amestecă ouăle cu zahărul și praful de copt cu făina. Toarnă făina peste ouă, având grijă să amesteci încet, până la omogenizare.

Taie merele în bucăți mici.

Pune hârtie de copt în tavă, adaugă merele tăiate și amestecul peste. Las-o la cuptor aproximativ jumătate de oră sau până când observi că devine aurie.

Făina 650

Bogată în gluten, ajută la formarea unor aluaturi elastice, făcând-o ingredientul esențial în pregătirea cocăturilor care necesită dospire, precum cele de pizza, pâine, chifle sau paste (clasicii tăieței de casă). Are un conținut de proteine între 12-14%.

Făina 650 este cea de care ai nevoie și dacă faci pâine cu maia, deoarece maiaua are nevoie de un conținut crescut de proteine ca să se poată dezvolta.

Rețetă cu făină 650: aluat de pizza

Ingrediente

 • 800g făină;
 • 500ml apă;
 • 1 linguriță zahăr;
 • 30g drojdie proaspătă;
 • 2 lingurițe de sare;
 • 5 linguri de ulei de măsline.

Mod de preparare

Amestecă într-un bol drojdia, zahărul și apa, apoi adaugă uleiul și 400g de făină.

După ce ai amestecat bine, adaugă restul de făină și sarea. Continuă să amesteci.

Lasă aluatul obținut la dospit o jumătate de oră.

Scoate aluatul și întinde-l pe masa dată cu făină, în funcție de cât de subțire vrei să fie blatul.

E gata să fie umplut cu bunătăți și dat la cuptor!

Verifică și cantitatea de proteine

Este bine să verifici și conținutul de proteină pe care îl are făina, nu doar din considerente personale în ce privește dieta. Proteinele determină cantitatea de gluten, iar glutenul determină elasticitatea aluatului pe care vrei să îl pregătești și densitatea sa. Astfel, un conținut ridicat de proteine înseamnă un aluat mai dens, iar un conținut scăzut, un aluat aerat.

Dacă studiezi ambalajul făinii, vei observa că, uneori, făina care are numerele 00 sau 000, are, de fapt, o cantitate de proteine mult mai mare, aproape de 14%. În acest caz, această făină va fi potrivită pentru aluaturile pe care, în mod normal, le-ai face cu făina 650.

Cum se păstrează corect făina

Făina se păstrează în locuri răcoroase, ferite de lumina soarelui, în ambalajul original, de hârtie sau în cutii de carton. Dacă ai o cantitate mai mare și o păstrezi mai mult timp, ar fi bine să o amesteci din când în când cu o paletă, pentru a asigura circulația aerului.

Alternează tipurile de făină consumate

Făina albă are un conținut crescut de carbohidrați, deci ar trebui folosită cumpătat și evitat consumul zilnic, pe termen lung. De aceea, poți încerca, din când în când, să înlocuiești făina obișnuită cu una din migdale, quinoa sau chiar și o făină integrală, pentru a asigura diversitate în alimentație.