Depozitarea fructelor și legumelor este un proces simplu, odată ce știi câteva sfaturi ușor de urmat. Unele alimente sunt mai ușor de ținut în casă decât ai crede, fără a se strica, iar altele pot fi ceva mai pretențioase. Însă ai nevoie de foarte puține lucruri, pe care cu siguranță le găsești prin casă, pentru a profita la maximum de fructele și legumele tale.
Ține fructele și legumele în frigider fără a le spăla, în ambalajul original sau libere într-o pungă de plastic (excepții, precum ciupercile sau ierburile aromatice, sunt notate mai jos). Dacă verdeața pare murdară (salată din piață) clătește-o și usuc-o bine, după care învelește-o într-un șervet de hârtie, înainte de a o pune într-o pungă de plastic.
Fructele și legumele ținute la temperatura camerei ar trebui despachetate din orice fel de ambalaj și lăsate libere.
Ghidul de mai jos este cu mențiunea că fructele și legumele sunt proaspete și coapte. Unele produse, cum ar fi avocado sau piersicile, se vor coace mai repede dacă sunt ținute afară, într-o pungă de hârtie.
Pungile mențin gazul de etilenă, care este eliberat de produsul în cauză și are rol de agent de maturare. Iar dacă vrei să grăbești și mai mult procesul de coacere, poți adăuga și un măr în pungă. Anumite fructe și legume care stau lângă altele se vor coace mult mai repede.
Cum depozitezi fructele si legumele ca să reziste
- Afine: în frigider, 1 săptămână;
- Ananas: dacă este întreg, pe tejghea, 5 zile, dacă este tăiat, în frigider, 3 zile;
- Andive: în frigider, 5 zile;
- Anghinare: în frigider, 1 săptămână;
- Ardei chili, proaspăt: în frigider: 2 săptămâni;
- Ardei gras; în frigider, 1 săptămână cei verzi; 5 zile, cei roșii, galbeni și oranj;
- Avocado: în frigider, 3 zile. Sfat: pentru a se coace mai repede, ține-l într-o pungă de hârtie la temperatura camerei până devine moale;
- Banane: pe tejghea, 5 zile;
- Bok Choy: în frigider, 3 zile;
- Brocolli: în frigider, 1 săptămână;
- Caise: în frigider, 5 zile. Sfat: pentru a se coace mai repede, ține-le într-o pungă de hârtie până devin moi și parfumate;
- Căpșune: în frigider, 3 zile. Sfat: aruncați fructele stricate sau mucegăite înainte de a le pune în frigider, pentru a nu contamina și celelalte fructe;
- Cartofi dulci: în cămară, 2 săptămâni, într-o pungă de hârtie;
- Cartofi, noi și fingerling: în cămară, 5 zile. Asigura-te că aerul poate circula în jurul lor;
- Cartofi, roșii, russet și alții: în cămară, 3 săptămâni. Asigura-te că aerul poate circula în jurul lor;
- Castraveți: în frigider, 5 zile;
- Ceapă: în cămară, 2 luni, întregi. Și în acest caz trebuie să te asigur că sunt aerisite;
- Ceapă verde: în frigider, 5 zile;
- Chimen dulce: în frigider, 1 săptămână;
- Cireșe: în frigider, 2 săptămâni;
- Ciuperci: în frigider, 1 săptămână, într-o pungă de hârtie;
- Clementine: în frigider, 5 zile;
- Condimente, cu frunze: în frigider, 3 zile;
- Condimente, lemnoase: în frigider, 2 săptămâni;
- Conopidă: în frigider, 1 săptămână;
- Dovleac de iarnă (butternut, de ghindă, delicata sau spaghetti): în cămară, 3 luni, întreg, în frigider, 1 săptămână, tăiat;
- Dovleac de vară: în frigider, 5 zile;
- Dovlecel, zucchini: în frigider, 5 zile;
- Fructe de cactus: în frigider, 2-3 zile. Sfat: pentru a se coace, țineți-le într-o pungă de plastic la temperatura camerei.
- Fructul pasiunii: în frigider, 2 zile, într-o pungă de hârtie ori plastic;
- Ghimbir; în frigider, 3 săptămâni;
- Grepfruit: în frigider, 3 săptămâni, pe tejghea, 1 săptămână;
- Jicama: în frigider, 1 săptămână;
- Kale: în frigider, 3 zile;
- Kiwi: în frigider, 4 zile;
- Lămâi: în frigider, 3 săptămâni;
- Lime: în frigider, 3 săptămâni;
- Lucernă: în frigider, 3 zile;
- Măcriș: ambalat, în frigider, dar urmăriți mereu data expirării de pe ambalaj, indiferent de cât de proaspătă pare;
- Măcriș, liber: în frigider, 4 zile;
- Mană: în frigider, 5 zile, întreg; 3 zile, tăiat. Sfat: pentru a se coace, țineți la frigider într-o pungă de hârtie. Înainte de a-l tăia, spălați bine coaja pentru a preveni transmiterea de bacterii;
- Mandarine: în frigider, 1 săptămână;
- Mango: în frigider, 4 zile;
- Mazăre de zăpadă: în frigider, 4 zile;
- Mazăre dulce: în frigider, 4 zile;
- Mazăre verde: în frigider, 1 săptămână;
- Mere: în frigider, 3 săptămâni;
- Merișoare: în frigider, 1 lună;
- Morcovi: în frigider, 2 săptămâni;
- Mure: în frigider, 2 zile;
- Napi: în frigider, 2 săptămâni. Sfat: separați frunzele de rădăcini înainte de a le depozita separat într-o pungă de plastic; frunzele vor rămâne proaspete până la 3 zile.
- Nectarine: în frigider, 5 zile;
- Okra: în frigider, 3 zile, într-o pungă de hârtie;
- Papaya: în frigider, ținut într-o pungă de plastic, pentru maximum o săptămână;
- Păstăi: în frigider, 4 zile;
- Păstârnac: în frigider, 1 lună;
- Pepene galben: în frigider, 5 zile, întreg, 3 zile, tăiat;
- Pepene roșu: în frigider, 1 săptămână, întreg; 2 zile, tăiat. Sfat: dacă nu puteți pune tot pepenele la frigider, țineți-l în cămară la rece;
- Pere: în frigider, 5 zile. Sfat: pentru a se coace, țineți la frigider într-o pungă de hârtie.
- Piersici: în frigider, 5 zile. Sfat: pentru a se coace, țineți la frigider într-o pungă de hârtie până devin moi și ușor parfumate.
- Portocală: pe tejghea, 3 zile, în frigider, 2 săptămâni;
- Porumb: necurățat, în frigider, 3 zile;
- Praz: în frigider, 1 săptămână. Sfat: tăiați și aruncați părțile verzi de sus și mențineți rădăcina intactă;
- Prune: în frigider, 5 zile. Sfat: pentru a se coace, țineți la temperatura camerei pănă coaja capătă un aspect arginitu, pudrat;
- Radicchio: în frigider, 4 zile;
- Ridichi: în frigider, sunt cel mai gustoase în primele 3 zile, dar pot sta până la 2 săptămâni. Sfat: scoate frunzele, pentru a le menține proaspete;
- Rodie: în frigider, 3 săptămâni;
- Roșii: pe tejghea, 3 zile. Sfat: pentru a se coace, țineți-le într-o pungă de hârtie la temperatura camerei;
- Rubarbă: în frigider, 1 săptămână Sfat: nu consuma frunzele, pot fi toxice în cantitate mare;
- Rucola: în frigider. Urmărește mereu data expirării de pe ambalaj, indiferent de cât de proaspătă pare;
- Rutabaga: în cămară, 1 săptămână;
- Salată escarolă: în frigider, 3 zile;
- Salată ambalată: în frigider, indiferent de cât de verde este, respectă data de expirare de pe ambalaj, din moment ce pot apărea bacterii;
- Salată buchet: în frigider, 5 zile;
- Șalotă (cunoscută și ca hașma, eșalot sau ceapă franțuzească): în cămară, 1 lună, dar asigură-te că este aerisită;
- Sfeclă: în frigider, 3 săptămâni;
- Spanac: în frigider, 3 zile;
Sparanghel: în frigider, 3 zile. Sfat: taie codițele înainte de le împacheta înt-un șervet umed de bucătărie, apoi într-o pungă de plastic;
Struguri: în frigider, cel mai buni sint în primele 3 zile, maximum 1 săptămână;
Țelină: în frigider, 2 săptămâni;
Tomatillos: în frigider,1 lună;
Usturoi: în cămară, 2 luni;
Varză de Bruxelles: în frigider, 1 săptămână;
Varză, verde și roșie: în frigider, 2 săptămâni;
Vinete: în frigider, 5 zile;
Zmeură: în frigider, 3 zile, în strat unic, pe o farfurie, acoperită de un prosop de hârtie. Sfat: aruncați fructele stricate sau mucegăite înainte de a le pune în frigider pentru a nu se întinde mucegaiul.
Comenteaza