Italia este al doilea cel mai mare producător de orez din lume, aşa că nu este de mirare că risotto ocupă un loc important în bucătăria tradiţională. Cele mai multe culturi de orez se află în Nordul Italiei, în regiunile Piemonte şi Lombardia, datorită abundenţei apei de la râurile care străbat regiunea.

Cel mai bun risotto este cremos şi cu arome de vin, parmezan şi unt. Este recomandat să îl consumi dintr-un bol mare, cu o lingură adâncă, ca să te poţi bucura de gust.

De cele mai multe ori, risotto este asociat cu restaurantele luxoase, dar îl poţi face acasă şi îţi va ieşi la fel de bun. Poţi face această reţetă oricând, pentru că vei reuşi să cucereşti şi cel mai pretenţios invitat.

Cum faci acasă risotto ca la restaurant

Oamenii cred că risotto este greu de preparat. Într-adevăr, din momentul în care începi să găteşti, trebuie să fii foarte atent la ce faci, dar nu durează mai mult de 30 de minute să fie totul gata. Un italian advărat îţi va spune chiar că un risotto bun nu durează mai mult de 18 – 19 minute, aşa că ai toate motivele să încerci reţeta de mai jos.

Paşi cheie în prepararea unui risotto bun

Rositto este mai mult o tehnică de gătit, decât un fel de mâncare. Odată ce înveţi cum să căleşti legumele, să rumeneşti orezul şi să adaugi supa lingură cu lingură, o întreagă lume se deschide. Poţi adăuga ceapă caramelizată, frunze de salate, bucăţi de cârnaţi, ciuperci sau orice altă combinaţie îţi vine în cap şi vei obţine cele mai interesante gusturi.

Este important, înainte de orice, să alegi orezul potrivit. Orezul carcaroli este tipul recomandat pentru acest preparat, datorită texturii sale şi a faptului că este uşor de găsit. În plus, este destul de greu să îl găteşti prea tare.

Înainte să pui totul pe foc, este important să pregăteşti legumele, orezul şi bolurile în care îl vei servi. Este important să serveşti risotto-ul imediat, pentru că altfel îşi pierde din savoare.

Dacă vrei un risotto cremos şi delicios, este important să încălzeşti supa, înainte să o adaugi în orez. Dacă o foloseşti rece, rişti să găteşti prea mult orezul şi să pierzi aromele care îl fac atât de bun.

Cum îţi dai seama că preparatul este gătit

Cel mai bun mod prin care îţi dai seama dacă risotto este gătit este să fii cu ochii pe el şi să îl guşti constant. Mai întâi uită-te la tigaie: risotto-ul este cremos, dar fără să fie gros? Curge de pe lingură după ce o scoţi din tigaie? Atunci înseamnaă că este gata. Înainte de servire, mai adaugă câteva linguri de unt şi parmezan.

Reţetă originală de risotto

Reţeta de mai jos te va ajuta să faci între 4 şi 6 porţii.

Ingrediente pentru risotto:

8 căni de supă de pui sau legume;
o lingură de unt nesărat, dar opreşte şi pentru mai târziu;
o ceapă mare, tăiată mărunt;
sare;
2 căni de orez carnaroli;
1/2 cană de vin alb;
o cană de parmezan.

Pentru ca risotto-ul să iasă bun, ai nevoie de o tigaie cu diametru de 25,4 centimetri, o lingură şi un polonic.

Mod de preparare

1. Încălzeşte supa la foc mic, pentru că risotto-ul se va găti mai bine aşa. Dacă vrei să sari peste pasul acesta, cel puţin ai grijă ca supa să fie la temperatura camerei.
2. Topeşte untul, iar apoi adaugă ceapa şi căleşte-o bine cu un strop de sare pentru 4 minute.
3. Adaugă orezul şi amestecă bine, până când este îmbibat în unt şi gătit. Dacă ţi se pare că este nevoie, adaugă mai multă grăsime. Lasă totul la gătit, amestecând bine, până când marginea bobului de orez este translucidă, dar mijlocul este opac. Acum ar trebui să simţi aroma orezului gătit.
4. Adaugă vinul şi amestecă în continuare pentru încă 3 minute.
5. Adaugă supa, iar după 12 minute, poţi începe să guşti risotto-ul.
6. La final, adaugă alte 1 – 2 linguriţe de unt, pentru a face risott-ul mai cremos. Preparatul trebuie servit imediat, pentru că altfel îşi pierde textura.

Risotto-ul poate fi păstrat până la 5 zile la frigider într-un recipient vidat.