În perioada postului nu trebuie să renunți la preparatele pe bază de maioneză, ci poți adapta rețeta acesteia, astfel încât să nu conțină ouă. Iată 3 rețete de maioneză de post gustoasă și sănătoasă, pe care o poți folosi în diverse preparate vegetariene!
Fie că ții post, fie că ai adoptat o dietă vegetariană, dacă nu consumi ouă nu e obligatoriu să renunți la maioneză. Poți folosi o variantă fără ouă, care se prepară în casă, din ingrediente sănătoase.
Maioneza obișnuită conține ouă, zeamă de lămâie (sau oțet), muștar, ulei și un praf de sare. Iată din ce ingrediente poți face o maioneză de post ca la carte!
Cuprins articol
Rețetă de maioneză de post cu lapte de soia
Ingrediente:
• 3 linguri de zeamă de lămâie
• ½ cană de lapte de soia
• 1/4 linguriță de sare
• ¼ linguriță de muștar
• 6 linguri de ulei de floarea soarelui
Mod de preparare:
Pune în blender zeama de lămâie, laptele de soia, sarea și muștarul și amestecă bine. Oprește apoi blenderul și adaugă 2-3 picături de ulei, după care pornește-l iar. Continuă această operațiune până când termini tot uleiul, puțin câte puțin.
Poți încorpora uleiul treptat în amestecul celorlalte ingrediente și folosind o lingură de lemn sau o spatulă, însă mâna îți va amorți de atâta amestecat, de aceea e mai practic să folosești tot blenderul.
După ce compoziția a căpătat aspectul cremos specific maionezei, pune-o într-un recipient cu închidere ermetică și las-o la frigider câteva ore. Abia după ce se răcește o poți folosi la gătit.
Rețetă de maioneză cu nuci de Macadamia
Ingrediente:
¼ cană + 2 linguri de apă
¼ cană + 1 lingură de zeamă de lămâie
¼ cană de ulei nerafinat de avocado
1 cană de nuci de Macadamia crude și hidratate timp cel puțin o jumătate de oră
1 curmală
½ linguriță de sare de Himalaya
½ linguriță de muștar Dijon
1 linguriță de oțet de mere
1/8 linguriță de semințe de muștar măcinate
Mod de preparare:
Pune toate ingredientele în blender, în același timp. Pornește blenderul și după câteva minute vei obține o maioneză cremoasă, pe care o vei băga la frigider. Înainte de a o folosi, o vei mai amesteca viguros câteva secunde.
Rețetă de maioneză vegetariană cu ulei de avocado
Ingrediente:
• 1 cană de ulei de avocado
• ½ cană de lapte de soia neîndulcit
• 1 lingură de ulei de măsline
• ½ linguriță de sare
• 2 lingurițe de oțet
• 1 lingură de sirop de arțar
Mod de preparare:
Pune toate ingredientele într-un blender și transformă-le într-un amestec omogen. Asigură-te că acestea sunt la temperatura camerei când prepari maioneza, nu abia scoase din frigider.
5 moduri gustoase în care poți folosi maioneza de post
Legume la cuptor, cu maioneză vegetală – prepară maioneza vegetală, apoi spală și curăță legumele pe care vrei să le bagi la cuptor – morcov, cartof, cartof dulce, broccoli, țelină, sfeclă. Acoperă legumele cu maioneză de post, apoi așază-le într-o tavă acoperită cu hârtie de copt și dă-le la cuptor. Acestea vor fi mai zemoase și vor avea o aromă mult mai plăcută decât atunci când le ungi cu ulei de măsline, sare și piper.
Cartof copt, umplut cu maioneză de post – Spală bine cartoful, taie-l pe jumătate apoi dă-l la cuptor. Când este aproape gata, deschide cuptorul, acoperă cartoful cu maioneza vegetariană, apoi poți presăra deasupra rondele de ceapă verde și pătrunjel mărunțit. Mai lasă câteva minute la cuptor și apoi servește.
Bruschete cu maioneză de post – prăjește câteva felii de pâine toast, taie-le apoi marginile și unge-le cu maioneză vegetariană. Deasupra, poți pune ierburi aromatice proaspete sau uscate.
Salata “de boeuf” vegetariană – dacă îți e poftă de o salată de boeuf ca la mama acasă, însă ții post, alege varianta vegetariană. Fierbe legumele, renunță la carne, apoi mărunțește-le și amestecă-le cu maioneză vegetariană. Decorează salata cu măsline, fâșii de ardei gras și bețe de castravete murat și îți vei păcăli papilele gustative.
Dressing pentru salată – orice salată poate fi îmbunătățită cu maioneză de post folosită pe post de dressing. Fie că vorbim despre salata de cartofi, fie că vorbim despre o salată de sfeclă coaptă, în mod cert maioneza va îmbunătăți aroma acesteia.
Comenteaza