Poți prepara tort de șarlotă pentru orice ocazie, la fel cum poți prepara fără nicio ocazie – va fi extrem de apreciat de către cei care îl gustă, fiind un tort pe gustul tuturor. Originile acestui tort sunt disputate între francezi, care susțin că “tortul Charlotte” le aparține, și ruși, care sunt de părere că Țarul Alexandru al Rusiei este cel căruia îi datorăm apariția șarlotei. Indiferent de proveniența sa, acest tort este foarte gustos și nu este nici prea greu de preparat – iată cea mai gustoasă rețetă de tort de șarlotă!

Rețetă de tort de șarlotă cu căpșune

Ingrediente pentru 8 porții

 • 26 de pișcoturi (pot fi de casă sau din comerț)

Pentru șarlota de căpșune:

 • 500 g căpșune;
 • 75 g de zahăr;
 • 14 g de pudră de gelatină;
 • 300 ml frișcă lichidă.

Pentru sirop:

 • 150 ml apă;
 • 1 limetă;
 • 75 g zahăr.

Mod de preparare:

1. Începe prin a prepara un piure de căpșune. Spală bine fructele, taie-le codițele și păstrează 16 căpșune, după care restul transformă-le în piure cu ajutorul blenderului. Ideal ar fi să păstrezi cele mai arătoase căpșune pentru că le vei folosi la ornarea tortului. Dacă simți nevoia, poți strecura piureul pentru a îndepărta semințele. 

Într-o crăticioară de dimensiuni potrivite, încălzește trei sferturi din cantitatea de piure de căpșune împreună cu 75 de grame de zahăr și gelatina. Fierbe preț de 1 minut, amestecând viguros pentru a preveni formarea de cocoloașe. După ce zahărul se dizolvă complet și compoziția devine cremoasă, poți lua crăticioară de pe foc și poți încorpora în ea sfertul de piure rămas. Permite-i apoi să se răcească la temperatura camerei. 

2. Acum este momentul potrivit să prepari siropul. Într-un ibric, încălzește apa cu cele 75 de grame de zahăr rămase și cu coaja de la limetă rasă în prealabil. Amestecă cu o linguriță până când zahărul se dizolvă complet, apoi ia de pe foc și lasă la răcit. 

3. Prepară acum șarlotă de căpșune. Într-un bol încăpător bate cu mixerul frișca lichidă. Încorporează apoi piureul de căpșune folosind o spatulă, cu mișcări de jos în sus. Ai grijă să nu amesteci excesiv, pentru că se va lăsa șarlota.

4. A sosit momentul asamblării tortului. Acoperă o formă rotundă de tort cu hârtie de copt. Ia apoi pe rând câte un pișcot și înmoaie-l pe o singură parte în siropul pus într-o farfurie adâncă. Cu partea înmuiată în sirop către interior, vei așeza pișcoturile pe marginile formei de tort, unul câte unul. Pentru a forma un cerc din pișcoturi vei folosi cam 18-19 pișcoturi. Restul pișcoturilor rămase le vei înmuia la fel, pe o singură parte, și le vei așeza pe baza formei de tort, cu partea însiropată în sus. 

5. Umple forma de tort cu jumătate din cantitatea de șarlotă de căpșune și apoi deasupra așază într-un strat 4 căpșune tăiate în jumătăți. Completează cu restul șarlotei și nivelează cu o spatulă. Introdu apoi tortul la frigider, unde îl vei lăsa cel puțin 4 ore. 

6. Înainte de servire, scoate cercul formei de tort, îndepărtează hârtia de copt de pe laterale și ornează toată suprafața cu cele 10 căpșune rămase, tăiate tot pe jumătate. 

Pont: Dacă vrei să faci tortul de șarlotă cu căpșune și mai aspectuos, poți să îl legi de jur împrejur cu o panglică roșie, pe care să o prinzi făcând o fundă supradimensionată. 

În zilele calde de primăvară sau vară, alături de tortul cu șarlotă de căpșune poți servi o limonadă răcoritoare tot cu aromă de căpșune. Iată cum o poți prepara!

Rețetă de limonadă de căpșune

Ingrediente pentru 6 porții:

 • 1 cană de zahăr;
 • 6 căni de apă plată;
 • 250 g căpșune spălate și curățate de codițe;
 • 1 cană de zeamă de lămâie (ai nevoie de 10 lămâi);
 • frunze de mentă.

Mod de preparare:

1. Într-o crăticioară așezată pe foc mic topește zahărul într-o cană de apă. Lasă apoi siropul de zahăr să se răcească. 

2. Pune căpșunile în blender și amestecă-le împreună cu o cană de apă. Strecoară apoi piureul obținut și pune-l într-o carafă. Adaugă peste siropul de zahăr preparat deja, zeama de lămâie, precum și apa rămasă. Amestecă bine și servește cu frunze proaspete de mentă. 

Limonada de căpșune poate fi servită ca atare, însă este și mai gustoasă alături de tortul de șarlotă de mai sus – poftă bună!

PS: Aici găsești 4 rețete gustoase de carrot cake care merită încercate :-).