Dacă vrei să afli cum să gătești corect pastele, acest articol îți va fi de mare ajutor. Pastele sunt pe placul tuturor, totodată sunt ușor și rapid de preparat și pot fi servite atât la prânz, cât și la cină. Dacă vrei ca acestea să aibă un gust desăvârșit, folosește aceste 10 trucuri!

Cum gătești corect pastele – 10 ponturi de preț

  1. Fierbe-le în multă apă. Pastele eliberează o cantitate mare de amidon în timpul fierberii, de aceea trebuie să respecți acest pas, altfel acestea vor căpăta o textură lipicioasă, deloc plăcută. Ideal ar fi să folosești 4 litri de apă pentru ½ kg de paste.
  2. Pune sare în apa în care fierbi pastele. Pentru ca acestea să aibă un gust echilibrat, e necesar să adaugi câte o lingură de sare la fiecare 0,5 kg de paste. Pune sarea în apă încă de la început, astfel încât să se dizolve până când adaugi pastele.
  3. Nu pune ulei în apa în care le fierbi. Multe persoane aleg să pună ulei pentru a se asigura că pastele nu se vor lipi între ele, însă dacă le fierbi în suficientă apă, nu vei avea această problemă. Uleiul din apă va acoperi suprafața pastelor, iar sosul nu se va mai lipi de acestea. Mai mult decât atât, pastele vor fi uleioase.
  4. Pune pastele în apă după ce aceasta dă în clocot. Amidonul absoarbe apa imediat, ceea ce înseamnă că pastele vor căpăta o textură neplăcută dacă le vei pune în apă înainte de începerea procesului de fierbere. Abia după ce apa dă în clocot poți adăuga pastele.
  5. Amestecă bine în oală după ce pui pastele. În acest fel, te asiguri că acestea nu se vor lipi între ele. Dacă amesteci cu o furculiță în primele minute de fierbere, în mod cert nu vei avea probleme.
  6. Pune pastele la scurs imediat ce oprești focul – dacă le lași în continuare în apa aceea, chiar dacă ai oprit aragazul, procesul de fierbere va continua câteva minute bune. Așadar, pastele se vor fierbe în exces și își vor pierde textura perfectă.
  7. Nu clăti pastele după ce le scurgi. Jetul de apă rece va îndepărta amidonul, care este de mare ajutor atunci când prepari paste cu sos pentru că ajută la obținerea consistenței dorite. Această regulă poate fi ignorată dacă folosești pastele într-o salată rece.
  8. Pune pastele fierte în sosul preparat, nu invers. Dacă obișnuești să torni sosul peste paste, află că nu procedezi corect. Atunci când adaugi pastele în sosul pe care îl gătești, înainte de a opri focul, acestea absorb o parte din sos și capătă un gust mai bun. De asemenea, și amidonul din paste oferă consistență sosului.
  9. Păstrează întotdeauna puțină apă din cea în care ai fiert pastele, pentru că vei avea nevoie de ea la prepararea sosului. După ce adaugi pastele în sos, completează și cu puțină apă de la paste, pentru a oferi o savoare mai bună sosului, dar și pentru ca acesta să aibă o aderență mai bună la suprafața pastelor.
  10. Alege forma de paste cea mai potrivită pentru sosul preparat. De pildă, dacă ai de gând să pregătești paste bolognese, alege unele cu formă tubulară precum penele. Pe de altă parte, dacă vei prepara un sos pesto sau pe bază de usturoi, mai potrivite sunt spaghetele.

Foto: Pinterest

Dacă știi cum să gătești corect pastele, nu ai cum să dai greș cu un asemenea preparat. Este foarte important să respecți regulile de mai sus, dacă vrei o textură perfectă și un gust desăvârșit. Experimentează paste cu diverse sosuri, nu te limita la unul singur. Vei descoperi arome noi de fiecare dată, însă fără să riști prea mult ori să ieși din zona de confort – până la urmă, indiferent de rețeta folosită, pastele sunt pe placul tuturor.

Este important ca de fiecare dată când gătești un preparat pe bază de paste, fierberea acestora să fie lăsată la final. Abia după ce masa este aranjată, sosul este aproape gata, poți pune pastele la fiert. Dacă fierbi pastele cu mult timp înainte, acestea își vor modifica gustul și textura și preparatul tău nu va mai fi atât de reușit pe cât îți dorești.