Nu știi cum să gătești sparanghelul, astfel încât acesta să fie gustos, dar totodată să își păstreze și calitățile nutritive? Iată 10 rețete delicioase, pe care le poți prepara cu sparanghel proaspăt.

Există mai multe metode prin care poți găti sparanghelul – acesta poate fi fiert, gătit la aburi, la cuptor și chiar și pe grătar. Este foarte gustos și crud, așa că îl poți consuma în combinație cu diverse alimente. Odată ce înțelegi cum să gătești acest super-aliment, va fi floare la ureche să îl folosești în diverse preparate.

Încearcă cel puțin una dintre rețetele de mai jos!

Bruschete cu sparanghel

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 2 linguri de ulei de măsline extravirgin;
  • zeama de la o lămâie;
  • 1 mână de mentă proaspătă;
  • un praf de sare și piper;
  • 100 g de sparanghel, curățat și tăiat în 3;
  • 4 felii de pâine rustică;
  • 1 cățel de usturoi curățat;
  • 150 g de parmezan tăiat fâșii.

Mod de preparare:

  1. Dacă nu știi cum să gătești sparanghelul, află că acesta trebuie blanșat pentru a se înmuia. Pune apă cu sare la fiert într-o oală și opărește sparanghelul timp de 1-2 minute după ce apa clocotește. Scoate sparanghelul, ține-l sub jet de apă rece și lasă-l la scurs.
  2. Amestecă zeama de lămâie cu uleiul de măsline, cu menta mărunțită, dar și cu sare și piper după gust și masează sparanghelul cu acest amestec.
  3. Taie feliile de pâine pe jumătate, prăjește-le, apoi taie cățelul de usturoi în două și freacă cu el feliile de pâine. Acoperă apoi jumătățile de felii de pâine cu sparanghelul cu ulei de măsline și zeamă de lămâie, dar și cu parmezanul mărunțit. Așază bruschetele pe un platou și servește-le pe post de aperitiv.

Foto: Instagram

Omletă cu cheddar și sparanghel

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 1 lingură de ulei de floarea soarelui;
  • 15 g unt;
  • 2 cepe roșii, tăiate solzișori;
  • 100 g de sparanghel curățat și tăiat în bucăți de 2-3 cm;
  • 6 ouă mari + 1 gălbenuș de ou;
  • 3 linguri de smântână;
  • 2 lingurițe de ceapă verde tocată fin;
  • 75 g de brânză cheddar;
  • sare și piper, după gust.

Mod de preparare:

  1. Încinge untul și uleiul într-o cratiță antiaderentă. Sotează apoi ceapa timp de 3-4 minute. În acest timp, blanșează sparanghelul în apă clototită timp de 2 minute, după care clătește-l cu apă rece și lasă-l la scurs.
  2. Într-un bol, bate cele 6 ouă cu sare și piper, apoi toarnă-le în tigaie, peste ceapă. Amestecă bine cu o spatulă și, imediat ce ouăle se încheagă, ia cratița de pe foc.
  3. Bate smântâna cu gălbenușul de ou rămas, dar și cu ceapa verde. Așază apoi sparanghelul într-un strat uniform, peste omleta din cratiță și acoperă totul cu amestecul de smântână și cu brânza cheddar rasă. Introdu cratița în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius și las-o până când omleta capătă o crustă aurie și începe să facă bule la suprafață. Servește omleta caldă, de preferat alături de o salată de vară.

Foto: Instagram

Risotto cu sparanghel și gorgonzola

Ingrediente pentru 2 porții:

  • ½ ceapă, tocată fin;
  • 75 g unt;
  • 160 g orez pentru risotto;
  • 120 ml vin alb;
  • 400 ml apă;
  • 350 g sparanghel curățat și tăiat în bucăți de 2-3 cm;
  • 150 g gorgonzola;
  • 60 g alune de pădure, prăjite și mărunțite;
  • sare după gust.

Mod de preparare:

  1. Sotează ceapa în 50 g de unt, cu un praf de sare, la foc mic, nu mai mult de 10 minute. Adaugă apoi orezul, prăjește-l timp de 2 minute, după care stinge cu vinul alb.
  2. Apa o vei adăuga treptat – toarnă puțină apă, apoi așteaptă să fie absorbită complet, după care adaugă iar și tot așa până când termini toată cantitatea. Cu 5 minute înainte ca orezul să fie complet fiert, adaugă sparanghelul.
  3. În momentul în care orezul devine al dente, completează cu untul rămas, dar adaugă și gorgonzola. Amestecă bine, lasă să fiarbă puțin la foc mic și oprește apoi focul. Servește risotto-ul ornat cu alunele mărunțite.

Foto: Instagram

Salată cu sparanghel la grătar

Ingrediente pentru 6 porții:

  • 500 g sparanghel;
  • 1 dovlecel tocat rondele;
  • ½ cană ulei de măsline;
  • sare și piper, după gust;
  • 1 castravete tăiat fâșii;
  • 1 cană de roșii cherry, tăiate pe jumătate;
  • 1 cană de năut din conservă, spălat și scurs;
  • ½ cană de măsline fără sâmburi;
  • 180 g de brânză cheddar rasă;
  • 3 linguri de zeamă de portocale;
  • 1 lingură de zeamă de lămâie;
  • 1 lingură de oțet din vin;
  • 1 linguriță de muștar Dijon.

Mod de preparare:

  1. Încinge grătarul sau o tigaie de tip grill. Unge sparanghelul și dovlecelul cu ulei de măsline, dar și cu sare și piper. Pune sparanghelul și dovlecelul pe grătar și gătește-le timp de 3-4 minute pe fiecare parte. Ia-le apoi de pe grătar și taie sparanghelul în bucăți de 3-4 cm.
  2. Într-un bol, pune dovleceii, sparanghelul, castravetele, roșiile, năutul, măslinele și brânza cheddar. Într-un alt bol, mai mic, amestecă zeama de portocale cu cea de lămâie, dar și cu oțetul, muștarul și un praf de sare și piper. Adaugă dressingul acesta în bolul de salată și amestecă bine. Servește salata cu lipie caldă sau chiar cu crutoane.

Foto: Instagram

Paste cremoase cu sparanghel și usturoi

Ingrediente pentru 3 porții:

  • 180 g de paste;
  • 1 legătură de sparanghel;
  • 2 linguri de unt;
  • 1 lămâie;
  • sare și piper, după gust.

Mod de preparare:

  1. Fierbe pastele respectând indicațiile de pe pachet. Păstrează ½ cană din apa în care au fiert pastele, după care scurge pastele.
  2. Taie sparanghelul în bucăți de 2-3 centimetri, apoi pune-l într-o tigaie și acoperă-l cu apă. Lasă focul la intensitate medie. După ce sparanghelul se înmoaie, scurge apa din tigaie, adaugă untul, dar și usturoiul pisat și sotează timp de 2 minute, după care oprește focul.
  3. Pune pastele peste sparanghelul din tigaie, amestecă bine, asezonează cu sare și piper, apoi scurge zeama de la o jumătate de lămâie peste și adaugă și ½ cană de apă rămasă de la fiert. Servește pastele cât sunt încă fierbinți.

Foto: Instagram

Fritatta cu sparanghel

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 2 linguri de unt;
  • ½ cană de ceapă tocată;
  • ½ kg de sparanghel, tăiat în bucăți de 3-4 cm;
  • 6 ouă mari;
  • ¾ cană brânză ricotta;
  • ½ linguriță de sare;
  • 1 linguriță de ceapă verde;
  • 1 cană de brânză gruyere rasă.

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius, apoi încinge untul într-o cratiță fără mânere, care poate fi apoi introdusă în cuptor. Sotează în el ceapa, la foc mic, până cănd se înmoaie – va dura aproximativ 3 minute.
  2. Adaugă în tigaie și sparanghelul și mai sotează încă 3 minute, după care adaugă ouăle bătute cu brânza ricotta și cu ceapa verde și un praf de sare. După 4-5 minute, când ouăle par să se închege, oprește focul.
  3. Adaugă brânza gruyere rasă deasupra, apoi introdu cratița la cuptor, unde o vei lăsa în jur de 6-8 minute.
  4. Răstoarnă cu atenție fritatta pe o farfurie întinsă, las-o să se răcească puțin și abia apoi taie-o ca pe pizza. Se poate servi atât caldă, cât și rece.

Foto: Instagram

Supă cremă de sparanghel, cu parmezan

Ingrediente pentru 6 porții:

  • 2 linguri de unt;
  • 1 ceapă medie, tocată;
  • 750 g sparanghel, tăiat în bucăți de 2-3 cm;
  • 1l de supă de pui;
  • 1 lingură de pătrunjel tocat fin;
  • ¾ cană de smântână lichidă;
  • ½ cană de mazăre;
  • sare și piper, după gust;
  • parmezan pentru servire.

Mod de preparare:

  1. Într-o oală, topește untul. Sotează în el ceapa și las-o să se înmoaie, la foc mic, aproximativ 6 minute. Adaugă apoi sparanghelul și, după 1 minut, pune și supa de pui. Lasă să fiarbă cam 10 minute, până când sparanghelul se înmoaie.
  2. Adaugă apoi pătrunjelul, oprește focul și folosește blenderul pentru a transforma supa în supă cremă. Pune iar pe foc, adaugă mazărea și smântâna lichidă, dar și sare și piper. Oprește focul după ce mazărea este fiartă. Servește cu parmezan deasupra, dar și cu foccacia sau crutoane.

Foto: Instagram

Sparanghel cu tofu, la tigaie

Ingrediente pentru 2 porții:

  • 300 g tofu bine scurs;
  • 1 legătură de sparanghel, curățat;
  • ½ cană de sos de soia;
  • 1 lingură de apă;
  • 1 lingură de ulei de măsline;
  • 2 căței de usturoi, mărunțiți;
  • 1 linguriță de pulbere de ghimbir;
  • 1 linguriță de zeamă de lămâie;
  • puțin ulei pentru prăjit.

Mod de preparare:

  1. Amestecă într-un bol sosul de soia, apa, uleiul de măsline, dar și usturoiul mărunțit, pudra de ghimbir și zeama de lămâie. Taie tofu cubulețe și pune-l în bolul cu amestecul preparat deja, apoi lasă-l la marinat în frigider cel puțin 30 de minute.
  2. Încinge apoi o tigaie antiaderentă și unge-o cu puțin ulei pentru prăjit. Prăjește apoi bucățile de tofu 1-2 minute pe fiecare parte, până când capătă o crustă aurie. Scoate apoi tofu pe o farfurie acoperită cu șervețele de hârtie.
  3. Pune imediat sparanghelul în tigaie, împreună cu marinada rămasă și gătește 3-4 minute. Pune la loc tofu în tigaie, amestecă și oprește focul. Acest preparat se poate servi fie ca atare, fie pe pat de orez sau quinoa.

Foto: Instagram

Sparanghel cu ciuperci, la cuptor

Ingrediente pentru 6 porții:

  • 1 legătură de sparanghel;
  • 250 g de ciuperci, tăiate în 4;
  • 2 crenguțe de rozmarin;
  • 2 lingurițe de ulei de măsline;
  • sare și piper, după gust.

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 230 de grade Celsius și acoperă o tavă cu hârtie de copt.
  2. Pune sparanghelul curățat și ciupercile într-un bol, apoi acoperă-le cu uleiul de măsline, cu rozmarinul mărunțit, cu sare și piper și amestecă bine. Varsă conținutul acestui bol în tavă și introdu la cuptor. Lasă sparanghelul și ciupercile cel puțin 15 minute, apoi verifică dacă s-au înmuiat. Dacă sunt gătite, scoate-le pe o farfurie și servește-le înainte să se răcească.

Foto: Instagram

“Guacamole” de sparanghel

Ingrediente pentru 10 porții:

  • 750 g sparanghel, tăiat bucăți mici;
  • 1 lingură de iaurt grecesc;
  • 1 lingură de zeamă de limetă;
  • ¼ cană de coriandru tocat fin;
  • 3 cepe verzi, tocate mărunt;
  • ½ ardei iute jalapeno, tocat mărunt;
  • 1 cățel de usturoi pisat;
  • 1 roșie, tăiată cubulețe;
  • sare și piper, după gust.

Mod de preparare:

  1. Opărește sparanghelul preț de 2 minute, în apă clocotită cu sare. Scoate-l apoi, lasă-l să se scurgă bine și pune-l în blender. Transformă sparanghelul într-o pastă, pe care o vei amesteca, într-un bol, cu toate celelalte ingrediente.
  2. Introdu bolul cu “guacamole” la frigider și lasă-l să se răcească complet – abia apoi îl poți servi.

Foto: Instagram

Indiferent cum încerci să gătești sparanghelul, te asigur că vei fi mulțumit de rezultate. Gustul și textura acestuia sunt deosebite, indiferent de asocierile alimentare pe care le faci. Acum, că ai aflat cum poți să gătești sparanghelul, spor la treabă și poftă bună!