Smoothie-urile au devenit foarte populare în ultimii ani, iar rețetele din mediul online, și nu numai, par a fi din ce în ce mai diversificate. Pe rețelele de socializare circulă tot mai multe articole în care sunt promovate numeroase smoothie-uri minune care promit vindecări miraculoase sau pierderea de kilograme peste noapte.

Mulți dintre noi, însa, dăm greș în prepararea unui smoothie sănătos, iar acest lucru poate fi periculos, deoarece riscăm ca efectul lui să fie contrar celui dorit de noi.

Smoothie-urile trebuie să fie băute în funcție de necesitatea fiecăruia: colesterol mărit, kilograme în plus/minus, creșterea nivelului de energie, reglarea nivelului de zahăr din sânge, reglarea tranzitului intestinal, detoxifiere etc. și  tocmai de aceea este important ca fiecare persoană să se gândească înainte ce așteptări are de la respectiva băutura.

Cantitatea potrivită pentru a fi consumată zilnic: Este recomandată limitarea consumului acestor smoothi-uri la cinci pahare de 300-330 ml, în cazul în care vrem să consumăm numai lichid în cadrul unei mese.

Proporția corectă a unui smoothie: În principiu, un smoothie ar trebui să conțină 80% legume și 20% fructe. Este importantă cantitatea de legume și fructe pe care o combinăm, pentru că de aceasta depinde efectul așteptat.

Cură de detoxifiere cu smoothie-uri: Detoxifierea organismului presupune consumarea cât mai puțin procesată a legumelor și a fructelor. Acest proces constă în consumarea sucurilor pe o perioadă mai lungă de timp (între 3-5 zile).

Cură de slăbit cu smoothie-uri: Legumele verzi sunt soluția ideală în eliminarea kilogramelor în plus, dar și a celulitei, iar din acest motiv nu trebuie să lipsescă din smoothie-urile noastre. Fructele foarte dulci, nucile și semințele pot face un smoothie destul de bogat din punct de vedere caloric.

Smoothies

Smoothie-ul perfect trebuie să:

  • Abunde în fibre – Fibrele sunt esențiale în orice cură de slăbire, întrucât ajută la o mai bună digestie a alimentelor și mențin senzația de sațietate de lungă durată. Așadar,printre ingredientele de bază ale smoothie-ului ar trebui să se numere fructele de pădure, avocadoul, kiwi, perele și semințele de chia.
  • Nu uita de proteine – Dintr-un smoothie sănătos nu ar trebui să lipsească proteinele, fiindcă acestea mențin nivelul energiei crescut pe toată durata zilei și inhibă pofta de dulce. Optează pentru laptele de soia sau de migdale, pentru nuci sau unt de migdale.
  • Nu adăuga prea multe fructe – Fructele sunt sănătoase, însă multe dintre ele abundă în fructoză. De aceea, este important să optezi pentru fructe care conțin mai puțin zahăr, precum pere, mere, kiwi, ananas și pepene, și să le combini cu iaurt, lapte de soia, tofu și pudră de proteine.
  • Evită folosirea îndulcitorilor – Chiar dacă optezi pentru îndulcitori naturali, precum miere sau sirop de arțar, aceștia cresc numărul caloriilor consumate. Dacă smoothie-ul tău conține fructe, evită utilizarea îndulcitorilor.