Vinul ales în mod corect are puterea de a armoniza aromele preparatelor tale și de a le pune în valoare pentru ca tu să ai parte de cea mai bună experiență culinară. De aceea, alegerea vinului în funcție de mâncarea pe care o ai pe masă este atât de importantă. Iată câteva reguli despre asocierea în mod corect a tipului de vin în funcție de preparatul tău:

Pastele cu sos roșu vor merge cu un vin roșu, sec ca Merlot, Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră sau Pinot Noir. În schimb, pastele cu sos alb vor fi servite cu un vin alb sec cum ar fi Chardonnay, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc.

Lasagna se asociază foarte bine cu un vin roșu sec: Rara Neagră, Merlot, Băbească Neagră sau Cabernet Sauvignon.

Gustul fructelor de mare este foarte bine completat de un vin alb sec precum Pinot Grigio, Chardonnay sau de vinuri rosé.

shutterstock_669217618

Foie Gras se asociază bine cu un vin rafinat cum ar fi Sauternes, Bergerac, ambele vinuri fiind albe dulci sau Grand Cru, Graves care sunt vinuri albe seci.

Pizza se servește cu vinuri roșii seci cum sunt Pinot Noir Chianti, Feteasă Neagră și Merlot.

Tradiționalele sarmale din carne de porc se completează foarte bine cu o Fetească Neagră sau cu un Pinot Noir.

Tocanițele merg de minune cu un vin roșu sec cum ar fi Fetească Neagră, Pinot Noir sau Shiraz.

 La brânzeturi se servește, în principiu,  vinul alb sec sau dulce, dar anumite tipuri de brânzeturi se asociază foarte bine cu un pahar de vin roșu cum ar fi Shiraz, Merlot, Pinot Noir, Sauvignon sau Cabernet.

În ceea ce privește desertul, alege un vin dulce rosé sau alb.

Când vine vorba de carne, alegerile sunt foarte diverse în funcție de tipul de carne. Iată câteva asocieri:shutterstock_307201292

 Carnea de pește se va potrivi întodeauna cu un vin alb sec cum este Chardonnay, Riesling, Fetească regală sau Sauvignon Blanc.

Carnea de pui se îmbină perfect cu un pahar de vin alb sec sau demisec precum Chardonnay, Sauvignon Blanc și Riesling.

Carnea de vânat se completează perfect cu un vin alb roșu sec cum ar fi Shiraz, Syrah, Feteasca Neagra sau Merlot.

Carnea de porc se asociază cu vinuri roșii seci, Feteasca Neagră sau Novac fiind o alegere ideală.

Carnea de vită merge foarte bine cu un pahar de vin roșu sec cum sunt Fetească Neagră, Shiraz, Novac, Cadarcă sau Negru de Dragășani.

Carnea de miel se completează perfect cu un vin roșu sec cum e Feteasca Neagră, Negru de Dragășani, Băbeasca Neagră, Cabernet Sauvignon.

Carnea de curcan este pusă în valoare de vinuri roșii seci cum sunt Feteasca Neagra, Zinfandel sau Brachetto.