Fie că ești sau nu vegetarian, un burger vegan preparat ca la carte va fi pe placul tău. Însă pentru a obține cei mai buni burgeri vegani, ai nevoie de o rețetă potrivită și de puțină îndemânare.

Chifteaua pentru burgeri vegani poate fi făcută din ciuperci, fasole ori chiar din tofu, în funcție de gusturile tale. Iată 3 rețete de burgeri vegani pe care trebuie să le încerci!

Burger vegan cu fasole și ovăz

Chifteaua de burger din fasole este cea care imită cel mai bine chifteaua clasică, din carne.
Pentru 6 burgeri ai nevoie de următoarele ingrediente:
• ¾ cană fulgi de ovăz
• ½ cană de nuci prăjite
• 3 cepe, tocate mărunt
• 2 conserve de fasole neagră
• ½ cană de morcov ras
• ¼ cană de pastă miso albă
• 1 lingură de pudră de chilli
• 3 linguri de ulei de măsline
• 6 chifle de burger
• ketchup, muștar, salată verde, roșie tăiată felii, ceapă roșie mărunțită – pentru servire

Mod de preparare:
1. Pune fulgii de ovăz, nucile și ceapa în blender și transformă-le într-o pastă nu foarte omogenă. Adaugă morcovul, pasta miso, fasolea, dar și pudra chilli. Pornește iar blenderul însă oprește-l după 15-20 de secunde – vrei să obții un amestec omogen, dar nu cu textura de pastă. Împarte această compoziție în 6 chiftele, pe care le vei modela cu mâinile. Lasă-le apoi la rece preț de 3 ore, acoperite cu folie de plastic.
2. Încinge grătarul sau tigaia de tip grill, unge chiftelele pe ambele părți cu ulei, apoi pune-le pe grătar și gătește-le în jur de 3-4 minute pe fiecare parte.
3. Pune chiftelele în chiflele de burger, apoi adaugă ingredientele precum ketchup, muștar, roșii, ceapă sau salată după gust.

Burger vegan cu chiftea din ciuperci

Atunci când sunt gătite, ciupercile capătă o textură și un gust similare cu cele ale cărnii, de aceea acestea pot fi ingredientul de bază ideal în chifteaua de burger.
Ingrediente pentru 6 porții:
• ½ kg de ciuperci proaspete
• 1 ceapă roșie
• ½ cană de semințe de floarea soarelui crude
• ½ cană de fulgi de ovăz
• ¼ cană de pesmet
• ¼ cană de mărar proaspăt, mărunțit
• ¼ linguriță de sare
• ulei de canola/ floarea soarelui pentru ungerea chiftelei
• pentru servire: 6 chifle de burger, 1 cană de rucola, sosuri la alegere

Mod de preparare:
1. Preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. Între timp, curăță ciupercile și taie-le pe jumătate. Trage-le la tigaie, fără ulei, la foc mediu. Ia tigaia de pe foc când ciupercile se înmoaie.
2. Curăță ceapa roșie și tai-o inele. Caramelizează ceapa într-o tigaie antiaderentă, adăugând doar puțină apă, nu ulei.
3. Pune ciupercile gătite și 1/3 din ceapa caramelizată în blender. Adaugă semințele de floarea soarelui, fulgii de ovăz, pesmetul, mărarul proaspăt și sarea. Pornește blenderul și transformă acest amestec într-o pastă grosolană. Dacă pasta obținută este prea tare, poți completa cu puțină apă, iar dacă este prea lipicioasă, mai adaugă pesmet. Folosește-ți mâinile pentru a modela această compoziție, astfel încât să obții 6 chiftele.
4. Acoperă o tavă cu hârtie de copt și așază în ea chiftelele de burger, pe care le vei unge în prealabil cu ulei pe ambele părți. Gătește chiftelele 25 de minute, asigurându-te că după 12 minute le întorci pe partea cealaltă. Când sunt gătite complet, chiftelele ar trebui să capete o nuanță maro plăcută.
5. Asamblează burgerii înjumătățind chifla și adăugând, pe lângă chiftea, sosurile preferate, dar și rucola.

Burgeri vegani cu tofu

Burgerul cu chiftea din tofu este gustos și se prepară extrem de rapid, din doar câteva ingrediente.
Ingrediente necesare pentru 6 burgeri:
• 200 g tofu cu textură mai tare, bine scurs
• 1 ceapă mărunțită
• 2 cepe verzi mărunțite
• 2 linguri de germeni de grâu
• 2 linguri de făină
• 2 linguri de pudră de usturoi
• 2 linguri de sos de soia
• un praf de piper
• ulei pentru ungerea chiftelelor
• 6 chifle de burger
• pentru asezonare: salată verde, sosuri, roșie tăiată felii

Mod de preparare:
1. După ce te asiguri că tofu este scursă bine, pune-o într-un bol și pasează cu furculița. Adaugă ceapa mărunțită, germenii de grâu, făina, pudra de usturoi, sosul de soia, dar și un praf de piper. Amestecă bine cu furculița până când compoziția devine omogenă.
Folosește-ți mâinile pentru a modela 6 chiftele din acest amestec. Unge-le cu ulei și pune-le în tigaia tip grill încinsă bine în prealabil. Gătește chiftelele preț de 5-6 minute pe fiecare parte.
2. Taie chiflele pe jumătate, așază câte o chiftea în fiecare și apoi completează cu frunze de salată, felii de roșie și sosuri după gust.

Poftă bună!