Te întrebi cum se bea cafeaua în colțuri diferite ale lumii? În funcție de cultura fiecărui popor, cafeaua se servește într-un anumit fel. De pildă, în Turcia cafeaua se bea în tihnă, în cadrul unui întreg ritual, în timp ce italienii preferă să bea o ceașcă de cafea pe fugă, poate chiar stând în picioare. Iată ce tip de cafea este preferat în diverse colțuri ale lumii, dar și cum este aceasta savurată!

Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi din lume. Acest lucru se datorează proprităților pe care licoarea obținută din boabele de cafea le are. Dimineața, la amiază sau chiar seara, o ceașcă de cafea are efecte revigorante, așa că nu e de mirare că este iubită peste tot în lume.
Iată cum se bea cafeaua în zone cu obiceiuri și tradiții complet diferite de ale noastre!

Espresso-ul italienesc, băut în grabă

Italienii preferă espresso-ul concentrat, foarte tare, pe care îl consumă atât dimineața, cât și la orele amiezii, pentru un boost de energie. Fără lapte și scurt, espresso-ul italienesc este băut întotdeauna rapid. De multe ori, italienii își comandă un espresso la o cafenea și îl beau dintr-o înghițitură, stând în picioare, fără să se mai așeze la masă.
Rareori un italian își prepară espresso acasă, preferând mai degrabă să îl consume în oraș.

Ritualul cafelei turcești, la nisip

Celebra “turk kahvesi” este făcută la ibricul din cupru, pus pe nisipul încins. Aceasta este dulce, are o aromă delicată și întodeauna 1 deget de spumă. Se servește în ceșcuțe mici, decorate cu elemente orientale, alături de un pahar de apă și rahat turcesc sau alte deserturi tradiționale.
Turcii acordă o mare importanță ritualului preparării și consumării cafelei, care este nelipsit din orice casă. Această cafea se servește mai degrabă după prânz și cină, decât dimineața.
Un vechi proverb spune despre cafeaua turcilor că este “neagră precum iadul, tare precum moartea și dulce precum dragostea”.

Cafeaua cu lapte, servită cu un croissant, în Franța

Francezii își savurează cafeaua dimineața, la micul dejun, alături de un croissant sau alt produs de patiserie. Aceștia preferă cafeaua cu lapte. În cafenele, este servită cafeaua separat de lapte, astfel încât fiecare client să își pună cât lapte dorește.

Cafeaua turnată peste cuburi de brânză, preferata finlandezilor

Surprinzător, finlandezii sunt cei care consumă cea mai mare cantitate de cafea pe cap de locuitor. Aceștia se bucură de aroma cafelei pe tot parcursul zilei, iar acest lucru se petrece și din cauză că beneficiază de puține ore de lumină pe zi, iar oboseala își spune cuvântul.
Un mod inedit de a servi cafeaua este popular în randul finlandezilor. Este vorba despre turnarea cafelei peste cuburi de brânză denumite juustoleipa. Rezultă astfel cafeaua denumită “kaffeost”, pe care trebuie să o încerci dacă ajungi pe tărâmuri finlandeze.

Frappe-ul grecesc, savurat la terasă în zilele toride de vară

Grecii știu cum să se răcorească într-o zi călduroasă de vară: bând un frappe rece ca gheața, la o terasă cu priveliște la mare.
Preperat din cafea instant, lapte condensat și apă rece ca gheața, frappe-ul este una dintre băuturile preferate de greci, dar și de turiștii care vizitează Grecia pe timp de vară. Dacă îți petreci vacanța de vară pe o insulă grecească, trebuie neaparat să te răcorești cu un frappe.

Etiopia și cafeaua aromatizată cu unt și sare

Te întrebi cum se bea cafeaua “la ea acasă”? În Africa, preparatul și servitul cafelei are un ceremonial aparte, vechi de sute de ani. Cafeaua se fierbe ore în șir, în recipiente speciale, apoi este turnată de către doamna casei în cești. Regula este să se toarne cafeaua de la o distanță cât mai mare, pentru potențarea aromei. După ce este turnată în cești, aceasta este aromatizată cu unt și sare, după gust.

Cafeaua amară, îmbogățită cu cardamom, preferată în Arabia Saudită

În Arabia Saudită, cafeaua este neagră, foarte amară și tare, cu gust de cardamom. Pentru îndulcirea aromei sale, cafeaua se servește cu o porție de curmale.
La fel ca în multe țări arabe, cafeaua se servește de către bărbați în compania bărbaților, iar de către femei numai în compania femeilor. De asemenea, întotdeauna este servită prima ceașcă de cafea celui mai în vârstă din grup.

Caffe de Olla, cafeaua favorită a mexicanilor

În Mexic, toată lumea bea Caffe de Olla. Preparată cu un băț de scorțișoară pus în ibric, în timpul fierberii, aeastă cafea este servită într-o ceașcă de lut, despre care se spune că intensifică gustul cafelei.

Irish coffe, varianta cu alcool pe care irlandezii o preferă

Irlandezii preferă o cană zdravănă de irish coffe, care este de fapt o băutură alcoolică pe bază de cafea, whiskey și spumă de lapte. Bineînțeles, aceasta nu se consumă la prima oră a dimineții, ci la orele amiezii sau seara.

Cafezinho, cafeaua tare a brazilienilor

Brazilia produce o treime din întreaga cantitate de cafea boabe de pe glob, așa că nu e de mirare că e băutura cea mai iubită a acestui popor.
Cafezinho se bea dimineața, niciodată la amiază sau seara, asta pentru că este foarte tare și cu siguranță îți fură somnul. Asemănătoare la gust cu espresso-ul italienilor, cafeaua din Brazilia diferă totuși de cea a italienilor întrucât este mai dulce – zahărul este adăugat în apă înaintea cafelei.

Cafeaua este iubită în întreaga lume și oriunde ai ocazia să călătorești e bine să încerci și varianta pe care o beau localnicii, chiar dacă tu ai deja o cafea preferată. De pildă, dacă mergi în Turcia, ar fi păcat să comanzi espresso în locul unei cafele la nisip. Savurează o cafea precum localnicii și vei înțelege mai bine cultura poporului respectiv.