Probabil că ai mai auzit de maia și de folosirea ei pentru a face pâine, dar ce este ea de fapt și de ce ar trebui să faci o pâine cu maia în loc să cumperi una de la magazin sau să folosești drojdie? Află ce este maiaua, la ce o poți folosi și care sunt beneficiile ei.
Cuprins articol
Ce este maiaua
Maiaua este un agent de dospire și fermentare folosit în aluaturi cu făină.
Există două tipuri principale de maia. Cea dulce, folosită pentru cozonaci (obținută din lapte cald, drojdie și făină) sau cea acrișoară, folosită pentru pâine (obținută doar din apă și făină).
În cea din urmă se pot dezvolta două tipuri de drojdie, diferite de drojdia de bere sau de drojdia comercială, ale căror denumiri oficiale sunt Saccharomyces exiguus şi Candida milleri. Ele apar în mod spontan pe boabele de cereale, iar despre beneficiile lor vei afla un pic mai jos.
Sfaturi pentru a obține maiaua pentru pâine perfectă
Dacă este prima dată când faci maia pentru pâine de casă, este important să ai grijă la detalii:
-
- Făina pe care o folosești trebuie să fie integrală. Acest lucru este esențial! Cumpără produsul de la producător sau de la magazinele bio, deoarece făina obișnuită, pe care o găsești în magazine, de tip 000 sau 650, are în componență diverși conservanți și stabilizatori de care nu ai nevoie și care pot chiar dăuna rezultatului final.
- Folosește un vas de sticlă. Vasele de aluminiu, lemn sau plastic pot transmite un anumit miros sau gust specific care va fi preluat de maia.
- Folosește apă plată sau filtrată. Apa aflată în rețeaua publică de alimentare este, din păcate, bogată în reziduuri sau elemente nocive (clor) care vor afecta rezultatul final.
- Păstrează exact gramajele indicate în rețetă. Pentru a-ți fi mai ușor și a nu da greș, un cântar de bucătărie îți poate fi de ajutor.
Rețetă de maia făcută acasă
Vasul în care vei prepara amestecul trebuie să asigure un spațiu suficient pentru ca maiaua să poată crește, deci ar trebui să aibă o capacitate de minimum 750 ml, din sticlă transparentă.
În vas pune 50 g făină integrală și 60 ml apă. După ce le amesteci până la omogenizare, lasă-le la temperatura camerei și acoperă borcanul cu un material textil care să permită aerului să pătrundă. Astfel, aluatul se va oxigena în permanență. Poți folosi un șervet de bucătărie nu foarte gros sau un tifon.
După exact 24 de ore de când ai lăsat maiaua în vas va trebui să repeți procedura din prima zi pentru o compoziție separată.
Amestecă din nou 50 g de făină integrală cu 60 ml apă până la omogenizare. Pe acestea le adaugi peste prima compoziție și le lași să se odihnească încă 24 de ore.
După această perioadă, amestecă din nou 50 g de făină integrală cu 60 ml apă, până când obții o pastă omogenă și adaugă-l în vasul principal.
După 3 zile, vor fi în vas 150 g de făină integrală și 180 ml de apă. E important să realizezi amestecul pe etape, pentru că în felul acesta te asiguri că păstrezi în permanență substanțe proaspete în amestec, peste care se pot dezvolta tipurile de drojdie specifice.
După cea de a treia zi, compoziția din vas va începe să crească. Volumul se va dubla, iar în aluat vor apărea „bule”, semn că procesul de fermentare este în desfășurare.
Mai poți adăuga făină cu apă pentru o creștere suplimentară încă o dată (ziua a patra) sau maximum de două ori (și în ziua a cincea).
La finalul celei de-a patra (sau a cincea) zi, separă 150 g de amestec de restul compoziției. Ceea ce rămâne depozitează la rece, în frigider. Compoziția rămasă o poți păstra săptămâni întregi. Tot ce trebuie să faci este ca, o dată la 3 zile, să adaugi din nou 50 g de făină integrală și 60 ml de apă.
Cum coci pâinea cu maia făcută acasă
Vei avea nevoie de apă filtrată (sau plată), sare, făină integrală și o linguriță de ulei. Adaugă lângă 100 g de maia, 300 g de făină integrală, jumătate de linguriță de sare și 300 ml de apă încălzită (dar nu fiartă!). Lasă compoziția într-un loc cald (lângă aragaz, calorifer etc), acoperită, timp de 4 ore sau până când își dublează mărimea.
După aceea, frământă într-un vas aluatul obținut timp de 10 minute, până devine moale și elastic. Așază-l apoi într-un vas uns cu ulei, acoperă-l și lasă-l din nou 2-3 ore într-un loc cald să crească.
Întinte aluatul pe o suprafață pe care ai presărat făină înainte. Îi poți da deja forma de pâine rotundă, iar apoi acoperă-l din nou după ce l-ai așezat într-o tavă.
În acest timp, preîncălzește cuptorul la 220 C. Poți pune o tavă cu apă cât mai jos pentru a obține o crustă specială, iar sus pune tava cu aluat. Crestează coca din tavă de 2-3 ori.
Coacerea durează aproximativ 30-40 de minute până când pâinea se rumenește și devine aurie.
Las-o la răcit, iar apoi poate fi servită!
Beneficiile pâinii cu maia
Maiaua pentru pâine are o serie de avantaje față de clasica drojdie de bere.
Bacteriile care sunt prezente în maiaua pentru pâine sunt mai puțin dăunătoare pentru flora intestinală decât cele din drojdia de bere. Mai clar, sunt ușor de tolerat, astfel că nu balonează.
De asemenea, indicele glicemic al pâinii cu maia este mai scăzut. Acest lucru o face accesibilă și persoanelor care suferă de diabet sau celor care țin un anumit regim alimentar. Poate fi o opțiune extrem de la îndemână în cazul unei cure de slăbit pentru a înlocui pâinea clasică din alimentație.
Datorită proprietăților pe care le are maiaua și a bacteriilor specifice, pâinea cu maia are o rezistență mai îndelungată în timp. Este ferită de procesul de alterare și mucegăire.
Pâinea făcută cu maia poate fi benefică și pentru persoanele cu alergii alimentare. Conținând doar apă, făină și sare, alergenii nu vor exista. Există studii care arată că o fermentare de peste 48 de ore a făinii duce la distrugerea (cel puțin parțială) a glutenului.
Făina integrală din care se obține maiaua pentru pâine este bogată în vitamina B, vitamina E, antioxidanți și diferite minerale. Cantitatea acestora se reduce în cazul prelucrării făinii. De asemenea, se pare că fermentarea lentă duce chiar la o creștere a acestor substanțe, astfel că pâinea obținută va fi foarte bogată în substanțe nutritive.
Gustul pâinii cu maia este întotdeauna diferit. Făina integrală folosită și lipsa drojdiei de bere care maschează anumite gusturi îi vor da o aromă cu totul specială.
Nu în ultimul rând, pâinea obținută în casă folosind maiaua pentru pâine amintește de pâinea tradițională, atât la aspect, cât și la textură. Este suficient să încerci să faci una ca să fii cucerit de culoarea sa aurie și mirosul proaspăt care va persista în casă.
Comenteaza