Dacă știi cum se gătește mușchiul de vită, vei obține cea mai gustoasă și fragedă friptură de vită. Dacă nu, vei obține cel mult o bucată de carne uscată, deloc suculentă și fără gust. De aceea te învățăm cum se gătește corect mușchiul de vită!

Mușchiul de vită este amplasat între vrăbioară și fleica și este o carne foarte fragedă, care se gătește rapid, însă la temperaturi foarte mari pentru a își păstra toate sucurile care îi oferă gustul perfect. Poți găti mușchiul de vită atât pe grătar, cât și la tigaie ori chiar la cuptor – regulile de gătire sunt aceleași în ambele cazuri. În general, este de preferat să fie servit medium-rare, însă depinde de gustul fiecăruia. 

Grosimea ideală a fripturii din mușchi de vită este de aproximativ 2 centimetri. Recomandat este ca mușchiul să nu fie curățat de membrana care îl acoperă, pentru că altfel se poate strânge prea tare la gătit, ceea ce înseamnă că se va și usca. 

Cât timp se gătește mușchiul de vită

În funcție de rezultatele dorite, acestea sunt recomandările cu privire la timpul de gătire:

Blue: 1 minut de gătire pe fiecare parte (54 grade Celsius);

Rare: 1 1/2 minute pe fiecare parte (57 grade Celsius);

Medium rare: 2 minute pe fiecare parte (63 grade Celsius);

Medium: 2 1/4 minute pe fiecare parte (71 grade Celsius);

Well-done: 4-5 minute pe fiecare parte (75 grade Celsius).

Cum se gătește mușchiul de vită la tigaie

Asezonează bucata de carne cu sare cu 2 ore înainte de gătire, iar cu piper chiar înainte de a o prepara termic. 

Încinge o tigaie antiaderenta pe foc și pune în ea puțin ulei, pe care îl vei întinde cu un șervețel pe toată suprafața acesteia. Adaugă mușchiul de vită, împreună cu un cubuleț de unt, puțin usturoi și ierburi aromatice. Gătește pe ambele părți atâta timp cât este necesar pentru a obține friptura dorită (respectă indicațiile de mai sus). Poți verifica textura fripturii înainte de a o scoate din tigaie cu ajutorul degetelor – pune presiune pe bucata de mușchi. Dacă este gătită rare, se va simți moale la atingere, dacă este medium-rare, va fi mai elastică, în timp ce friptura well-done este fermă. 

Scoate friptura de vită pe un tocător ori pe o farfurie caldă și las-o să se odihnească timp de 5 minute. Servește-o apoi de preferat după ce o acoperi cu zeama rămasă în tigaie de la gătire. 

Cum se gătește mușchiul de vită la grătar

Mușchiul de vită la grătar poate fi preparat exact ca cel în tigaie, asezonat cu sare și piper. Însă pentru a îi potența aroma, îl poți marina înainte de gătirea pe grătar. Prepară o marinadă din ulei de măsline, oțet din vin roșu sau zeamă de lămâie, usturoi, sos de soia și ce alte ingrediente îți mai dorești și lasă mușchiul de vită la marinat timp de 30 de minute la temperatura camerei ori preț de 3 ore la frigider. 

Așază apoi pe grătarul bine încins și gătește în funcție de modul în care dorești să fie gătită friptura ta. După ce iei de pe grătar, dă voie sucurilor să se așeze timp de 5 minute, apoi servește mușchiul de vită. 

5 idei apetisante pentru servirea mușchiului de vită

  • prepară un sos cremos de ciuperci cu smântână vegetală ori de unt cu usturoi și acoperă mușchiul de vită cu el, iar alături așază o porție de cartofi pai crocanți;
  • sparanghelul tras la tigaie cu unt și usturoi este de asemenea potrivit pentru un mușchi de vită gătit fie pe grătar, fie în tigaie;
  • dacă vrei să mizezi pe o asociere sănătoasă, încearcă fasole verde cu susan, trasă la tigaie în puțin ulei de măsline;
  • când ești la dietă renunță la garnitură și alege o salată de baby spanac simplă pentru a o servi împreună cu sățioasa friptură de vită;
  • frigăruile vegetariene, cu ardei gras, roșie, ceapă și ciuperci, sunt potrivite și ele cu mușchiul de vită. 

Oricum ai alege să servești mușchiul de vită, un lucru este cert: dacă îl gătești respectând recomandările noastre, nu ai cum să dai greș. În cazul în care îl prepari când ai invitați la masă, asigură-te că îi întrebi înainte cum preferă să fie gătit mușchiul de vită, altfel poți avea surprize – nu toată lumea se dă în vânt după mușchiul de vită gătit rare ori chiar blue. 

Poftă bună!

*Află din acest articol cum să gătești cea mai fragedă carne de vită la tigaie.