Cofeina are o mulțime de efecte benefice pentru sănătate, dacă este consumată în cantități moderate. Însă atunci când depășești 2-3 cești de cafea pe zi, pot apărea efecte adverse precum neliniștea, stările anxioase ori tulburările de somn. Cafeaua decofeinizată îți poate fi însă aliat de preț – iată câteva motive pentru care ar trebui să consumi (și) cafea fără cofeină!

În primul rând, este important să știi că și cafeaua decofeinizată conține (încă) o cantitate redusă de cofeină întrucât aceasta nu poate fi extrasă în totalitate în timpul procesului de decofeinizare. În medie, o ceașcă de cafea decofeinizată conține 3 mg de cofeină, ceea ce este foarte puțin în comparație cu concentrația de 85 mg a unei cafele normale.

5 motive pentru care e bine să bei cafea decofeinizată

Cârcotașii pot întreba ce sens mai are să bei cafea, dacă aceasta nu mai conține cofeină? Ei bine, chiar și în varianta fără cofeină, cafeaua are o mulțime de beneficii, dintre care vom reaminti 5.

Cafeaua decofeinizată este bogată în conținutul de antioxidanți

Antioxidanții sunt necesari pentru un organism sănătos, aceștia combătând efectele stresului oxidativ. Asta înseamnă că procesul de îmbătrânire este încetinit, iar riscul de îmbolnăvire este scăzut.
Este important de menționat că în cafeaua decofeinizată se regăsesc minerale precum calciul, magneziul, potasiul, fierul ori sodiul.

Menține sistemul cardiovascular sănătos

Mai multe studii făcute în ultimii ani dovedesc efectele benefice pe care le are consumul de cafea decofeinizată asupra inimii și a întregului sistem cardiovascular.
Asta se datorează efectului pe care cafeaua îl are asupra funcției endoteliale, care este vitală pentru sănătatea cardiovasculară. Disfuncțiile endoteliale cresc riscurile cardiovasculare, însă cafeaua, fie ea cu cofeină sau fără, are abilitatea de a regla funcția endotelială.

Reduce riscul de diabet

Studiile de specialitate au confirmat faptul că această cafea poate reduce riscul de diabet de tip 2. O serie de substanțe active din cafea, precum și conținutul mare de magneziu, contribuie la reducerea riscului de diabet de tip 2.

Stimulează activitatea creierului

Crezi că o ceașcă de cafea decofeinizată nu are niciun impact asupra funcțiilor cognitive? Ei bine, și cafeaua fără cofeină sporește puterea de concentrare și îmbunătățește timpul de reacție – acest lucru se datorează pe de-o parte polifenolilor bioactivi care se regăsesc în cafea, dar și efectului placebo care se instalează atunci când simți gustul și mirosul de cafea.

Te ajută să consumi o cantitate moderată de cofeină

Dacă ești genul care are nevoie de o cafea la câteva ore pentru a funcționa în parametri normali, ar trebui să reduci cumva aportul de cofeină astfel încât să nu te expui riscului de a avea de-a face cu efectele adverse precum anxietatea, agitația, tulburări ale somnului ori probleme gastrointestinale. Poți privi cafeaua decofeinizată ca pe un prieten de nădejde, care te ajută să reduci aportul de cofeină fără însă să te priveze de una dintre bucuriile zilnice.

Cum să prepari cea mai bună cafea decofeinizată

În primul rând, ai nevoie de o cafea decofeinizată de calitate – o găsești în supermarketuri și poți încerca mai multe mărci, până când îți alegi favorita.
Fierbe apoi, într-un ibric, o ceașcă de apă. Oprește focul când apa atinge punctul de fierbere, apoi las-o să se răcorească preț de un minut, după care poți adăuga cafeaua măcinată. După 4-5 minute, poți turna cafeaua în ceașca preferată.
În ceea ce privește cantitatea ideală pentru o cafea decofeinizată reușită, specialiștii sunt de părere că ai nevoie de 10 grame de cafea la 180 ml de apă dacă vrei ca gustul să fie desăvârșit.

Cafeaua decofeinizată are anumite beneficii pentru sănătate, chiar dacă în procesul de îndepărtare a cofeinei își pierde o parte din calitățile nutriționale.
Mare atenție însă dacă există sensibilitate la cofeină sau probleme cardiovasculare care restricționează consumul de cafea întrucât și cea decofeinizată conține o concentrație mică de cofeină. De asemenea, consumul excesiv și îndelungat de cafea fără cofeina poate reduce absorbția calciului și a fierului în organism, așa că îți poate provoca neplăceri în anumite situații.
Consumul moderat de cafea, indiferent de forma acesteia, este benefic, însă abuzul poate declanșa o serie de reacții adverse.