Există o serie de deserturi rapide de post, pentru care nu ai nevoie de drojdie – încearcă-le și îndulcește-ți cu ele zilele de post!

Avantajul acestor deserturi de post constă în faptul că sunt rapide și nu ai nevoie de mai mult de o oră pentru a le pregăti. Așadar, poți savura ceva dulce și bun, preparat în casă, chiar de tine, fără să pierzi ore în șir în bucătărie.

Deserturi de post fără drojdie

Gogoși de post fără drojdie

Ingrediente pentru 12 porții:

  • ¼ cană de margarină bio;
  • ½ cană lapte de soia;
  • 2 linguri de ulei de floarea soarelui + ulei pentru prăjit;
  • 2 căni de făină;
  • ½ cană de zahăr pudră;
  • 11 linguriță de praf de copt;
  • ½ linguriță sare.

Mod de preparare:

  1. Topește margarina într-o cratiță, apoi adaugă laptele și 2 linguri de ulei de floarea soarelui. Amestecă bine și imediat ce se omogenizează, ia de pe foc cratița.
  2. Într-un bol, amestecă făina cu jumătate din cantitatea de zahăr, cu praful de copt, dar și cu sarea, folosind o furculiță. Fă un cuib în mijloc și toarnă treptat amestecul pe bază de lapte de soia. Frământă apoi cu mâinile până când obții un aluat din care vei forma biluțe pe care le vei presa apoi cu degetul în mijloc.
  3. După ce termini de modelat toate gogoșile, încinge ulei pentru prăjit într-o tigaie. Așază în tigaie gogoșile și prăjește-le în jur de 3-5 minute pe fiecare parte, apoi scoate-le pe o farfurie acoperită cu șervețele din hârtie.
  4. Tăvălește gogoșile prin zahăr pudră și servește-le.

Foto: Instagram

Gogoși de post la cuptor

Ingrediente pentru 12 porții:

  • 1 ½ cană de făină;
  • ¾ cană de zahăr alb;
  • 2 lingurițe de praf de copt;
  • ¼ linguriță de sare;
  • ½ linguriță de scorțișoară;
  • ¼ linguriță de nucșoară;
  • ¾ cană de lapte de soia;
  • 1 linguriță de esență de vanilie;
  • 2 linguri de sos de mere;
  • 5 linguri de unt vegan topit.

Ingrediente pentru topping de scorțișoară:

  • 2 linguri de unt vegan topit;
  • ½ cană de zahăr;
  • 1 linguriță de scorțișoară.

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Acoperă o tavă cu hârtie de copt.
  2. Într-un bol, amestecă făina cu zahărul, praful de copt, sarea, scorțișoara și nucșoara. Încorporează laptele de soia, esența de vanilie, sosul de mere și untul vegan și omogenizează compoziția amestecând viguros.
  3. Folosește o lingură pentru a așeza gogoșile în tavă, una lângă alta. Introdu tava la cuptor și coace gogoșile în jur de 15 minute. Când sunt gata, acestea capătă o crustă aurie.
  4. Scoate-le din cuptor, lasă-le să se răcească în totalitate și apoi prepara toppingul amestecând zahărul cu scorțișoara. Topește untul vegan în cuptorul cu microunde și folosește o pensulă pentru a unge gogoșile cu el, apoi presară amestecul de zahăr și scorțișoară. Servește-le alături de o ceașcă de cafea.

Foto: Instagram

Brioșe cu banană și stafide

Ingrediente pentru 6 porții:

  • 1 cană de făină;
  • ¾ cană de făină de orez;
  • 1 lingură de amestec de scorțișoară, nucșoară și cuișoare;
  • 1 linguriță de praf de copt;
  • 1 linguriță de bicarbonat de sodiu;
  • 1/3 linguriță de sare;
  • 1 cană de stafide;
  • 1 cană de apă
  • 2 linguri de ulei;
  • 1 banană foarte coaptă.

Mod de preparare:

  1. Pune stafidele la hidratat cu câteva ore înainte. Preîncălzește cuptorul la 190 de grade Celsius imediat ce te apuci de pregătit aceste brioșe.
  2. Amestecă toate ingredientele uscate într-un bol: cele două tipuri de făină, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, sarea dar și amestecul cu scorțișoară. Într-un alt bol, pasează banana.
  3. În compoziția pe bază de făină, încorporează stafidele, cana de apă, banana pasată și uleiul și amestecă bine. Pune compoziția aceasta în formele de brioșă și introdu-le la cuptor, unde le vei lăsa în jur de 20 de minute – le poți scoate numai dacă trec testul scobitorii.
  4. Scoate brioșele din cuptor și servește-le calde. Acestea sunt la fel de gustoase și după ce se răcesc.

Foto: Instagram

Rulouri dulci, de post

Ingrediente pentru 10 porții:

  • ½ cană de apă;
  • 2 căni + 1 lingură de făină;
  • ½ linguriță de praf de copt;
  • 1/3 cană de zahăr pudră;
  • ½ linguriță esență de vanilie;
  • 3 linguri de ulei;
  • zahăr pudră pentru ornat.

Mod de preparare:

  1. Într-un bol, amestecă zahărul, făina, esența de vanilie și apa, dar și jumătatea de linguriță de praf de copt. Frământă bine, adaugă sarea și uleiul treptat și vei obține un aluat elastic. Modelează-l în forma unei bile și lasă-l 30 de minute la frigider.
  2. Împarte aluatul în 10 bile pe care le vei așeza în tava acoperită cu hârtie de copt. Introdu tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius și coace rulourile dulci timp de 15 minute.
  3. După ce scoți rulourile, pudrează-le cu zahăr și servește-le fie ca atare, fie cu gem de casă.

Foto: Instagram

Plăcintă cu mere și crustă cu unt de cocos

Ingrediente pentru aluat:

  • 2 ½ cană de făină;
  • 1 ½ lingură de zahăr brun;
  • ¾ linguriță de sare;
  • 1 cană de ulei de cocos în stare solidă;
  • 6-8 linguri de apă foarte rece.

Ingrediente pentru umplutură:

  • 4 ½ cană de mere curățate de coajă și tăiate cubulețe;
  • ¼ cană de zahăr brun;
  • ¼ cană de zahăr alb;
  • 3 linguri de făină;
  • 2 linguri de zeamă de lămâie;
  • 1 linguriță de scorțișoară;
  • ¼ linguriță de nucșoară;
  • ¼ linguriță de sare.

Mod de preparare:

  1. Începe cu prepararea aluatului pentru plăcintă. Într-un bol, amestecă făina, zahărul, dar și sarea. Încorporează apoi untul de cocos solid, amestecând și pasând cu furculița. După aceea, pune și apa, însă câte 2 linguri odată, apoi frământă și continuă cu alte două linguri și tot așa până ai pus-o pe toată. Modelează aluatul în forma unei bile, învelește-l în folie de plastic și lasă-l la frigider 30 de minute, să se așeze.
  2. Între timp, amestecă într-un bol toate ingredientele pentru umplutură.
  3. După ce scoți aluatul din frigider, dă-i voie să se odihnească 10 minute la temperatura camerei, în timp ce preîncălzești cuptorul la 180 de grade Celsius și acoperi cu hârtie de copt o tavă de plăcintă.
  4. Împarte aluatul în 2 părți. Acoperă cu făina masa de lucru și întinde una dintre bilele de aluat în forma pe care o are tava, apoi așaz-o în tavă și înțeap-o din loc în loc cu furculița. Așază apoi într-un strat uniform umplutura de mere peste aluatul din tavă.
  5. Întinde și cealaltă bilă de aluat, oferindu-i aceeași formă ca primei. Însă de această dată taie cu un cuțit aluatul în mai multe fâșii egale. Folosește fâșiile pentru a acoperi compoziția de mere, împletindu-le astfel încât să recreezi modelul din poza de mai jos.
  6. Introdu plăcinta la cuptor și las-o să se coacă 50-60 de minute. Dă-i voie apoi să se răcească de tot și abia apoi porționeaz-o și servește-o.

Foto: Instagram

Toate aceste deserturi de post sunt delicioase, dar și ușor de preparat, așa că îți vor ieși gustoase, chiar dacă nu ai experiență în bucătărie. Poftă bună!