Clătite umplute cu mere și scorțișoară 

clatite umplute cu mere

Sursa: Pinterest

Ingrediente umplutură:

  • 3 linguri de zahăr brun
  • 1 lingură scorțișoară
  • 3 mere mari curățate

 Ingrediente clătite:

  • 110g făină
  • 2 ouă
  • 280-300ml lapte
  • 2 linguri unt topit și răcit
  • 2 lingurițe dulceață de afine
  • 1 praf de sare
  • 1 linguriță zahăr

Pasul I

Se taie merele în cubulețe mici, apoi se amestecă într-un bol cu zahărul și scorțișoara. Se lasă aproximativ 20 de minute. Între timp se prepară clătitele.

Pasul II

Se amestecă făina cu sarea și zahărul. Se face o gaură în mijlocul ei și se toarnă treptat ouăle bătute amestecate cu laptele și untul topit. Se amestecă până când se obține un aluat de consistența unei smântâni subțiri.

Pasul III

Se poate lăsa aluatul să stea 15 minute la frigider sau se poate folosi imediat.

Pasul IV

Se încinge o tigaie la foc mediu și se unge cu puțin unt sau ulei. Se toarnă un polonic mediu din aluat în tigaia încinsă și se așteaptă până când clătita este aurie și fermă la suprafață înainte să fie întoarsă.

Pasul V

Înainte de servire, se încălzesc merele în tigaie, la foc mediu.

Rulouri cu scorțișoară

rulouri cu scortisoara

Sursa: Pinterest

Ingrediente:

  • 550g făină
  • 250 ml lapte
  • 150g zahăr brun
  • 150g unt la temperatura camerei
  • 50g unt topit
  • 50g zahăr alb tos
  • 10g drojdie uscată
  • 2 ouă
  • 2 pliculețe zahăr vanilat
  • 1 lingură scorțișoară
  • puțină sare

Pasul I

Se cerne făina într-un bol, se adaugă zahărul alb tos, drojdia, zahărul vanilat și puțină sare. Se amestecă ingredientele, după care se adaugă cele 2 ouă și untul topit, dar răcit. Se încorporează laptele călduț și se frământă până este încorporată toată făina.

Pasul II

Se frământa aluatul timp de 15 min până devine moale și nelipicios. Se adaugă puțină făină și se continuă frământarea. Aluatul se pune într-un bol cu puțin ulei și se unge pe ambele părți. Se acoperă bolul cu o folie de plastic și se lasă să crească.

Pasul III

Într-un bol se pune untul (cu 80% grăsime) și se amestecă cu zahărul brun și o lingură de scorțișoară.

Pasul IV

Aluatul crescut se răstoarnă pe blat și se presară făină deasupra lui. Cu un sucitor se întinde și se pune amestecul de unt peste el, întinzându-l cu o spatulă pe toată suprafața, lăsând marginile libere.

Pasul V

Se rulează aluatul strâns și se unge marginea cu puțină apă. Cu un cuțit foarte bine ascuțit se taie marginile ruloului din ambele părți. Se taie ruloul pe jumătate, iar fiecare jumătate în câte 6 părți.

Pasul VI

Rulourile se pun într-o tavă și se lasă la crescut pentru aproximativ 20 min. După ce își dublează volumul, se pun la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 30 minute. Se lasă la răcit și se servesc.

Churros de casă

churros de casa

Sursa: Pinterest

Ingrediente:

  • 200 g făină
  • 320 ml apă
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 1/2 linguriță sare
  • 1 linguriță praf de copt
  • zahăr pudră, după gust
  • ulei pentru prăjit

Pasul I

Se pune apa, uleiul de măsline și sarea la fiert într-o cratiță și se amestecă din când în când. Când fierbe, se ia cratița de pe foc.
Pasul II

Se amesteca făina cu praful de copt și se adaugă în cratița cu apa clocotită. Se amestecă până când se obține un aluat omogen și se dă deoparte la răcit.
Pasul III

Când aluatul s-a răcit, se pune într-o seringă de decorat torturile sau într-un poș, folosind cel mai mare vârf în formă de stea.
Pasul IV

Se încinge uleiul și se formează churros de 10-15 cm lungime deasupra tigăii cu ulei. Nu se pun mai mult de 4-5 churros la prăjit simultan.

Pasul V

După ce devin aurii, se scot pe un șervet de hârtie apoi se pudrează cu zahăr.

Poftă bună!