Bucătăria portugheză are influențe maure, mediteraneene și continentale. Cele mai savuroase feluri cu fructe de mare și pește din toată Europa aici le vei găsi. La fel, Portugalia se poate lăuda cu una dintre cele mai fine patiserii din lume. Portughezii nu stau rău nici la capitolul proteine, preparatele lor din carne de porc și vită sunt delicioase.

ba-wine-bar-do-bairro-alto-prato-7abbc

Portughezii par dependenți de câteva ingrediente pe care le folosesc din belșug în gastronomia lor: uleiul de măsline, ardeiul iute, scorțișoara, piperul și șofranul. Fiecare masă are fie toate ingredientele, fie majoritatea lor. Și fiecare fel este însoțit de vinul potrivit, pentru că Portugalia este unul dintre producătorii importanți în Europa, face vin de vreo 4000 de ani.

ba-wine-bar-do-bairro

Să ne întoarcem la pește și fructe de mare. Felul național are la bază bacalhau, cod adică. Codul uscat şi sărat este  nelipsit din meniul săptămânal. Portughezii l-au inclus în meniu încă din secolul XVI, există chiar și un folclor dedicat lui. Se spune că sunt 365 de reţete diferite, pentru fiecare zi a anului, ori că de fapt sunt mii de reţete. Înainte de a-l găti, portughezii îl înmoaie în apă sau lapte pentru cel puțin 24 de ore. Îl prepară apoi cu unt, smântână, morcovi, cartofi, varză şi ou sau cu ceapă şi măsline. Se spune că cel mai bun bacalhau îl găseşti în Lisabona la restaurantele D’Bacalhau, Laurentina, Zapata, O Poleiro. Bacalhau e serios concurat de sardine, care sfârâie pe grătare peste tot în sezonul lor, din mai până în octombrie. Iar mâncarea numită Cataplano de marisco, adică fructe de mare înăbuşite, a fost adusă de mauri în secolul VIII, iar astăzi este mâncarea tradiţională din Algrave. Se face din mai multe feluri de peşte, fructe de mare, ceapă, ardei gras roşu şi ardei iute.

N25231

Caldo e supa portugheză, care poate fi din peşte, cu mălai (ca un păsat moale), de roşii, de pui, porc,vită. Însă caldo verde din Minho, supa din cartofi zdrobiți, ceapă, varză kale, ulei de măsline, un soi de cârnat (de preferință chouriço, salpicão sau tora) sau chiar ciolan de porc, este cea mai apreciată; se serveşte caldă cu broa, pâine cu porumb.

shutterstock_312407030

Demult era doar tocana bogaţilor, dar săracii au găsit o modalitate economică de a pregăti cozido a portuguesa, păstrând acelaşi gust delicios. În timp, a devenit din ce în ce mai evident că această tocană poate fi pregătită în tot atâtea feluri câte familii există în Portugalia. Practic, este o tocană de legume a cărei savoare este dată de varietăţile de carne (porc, vită şi pui fierte în acelaşi vas).

http _cdn.cnn.com_cnnnext_dam_assets_160624141440-portugal-food-corizo-david-stanley-cc

Ajungem la brânzeturi, care merg excelent cu vinurile fruste portugheze; cea mai cunoscută varietate este cremoasa brânză de oaie Queijo da Serra, dar nici brânzeturile din Alentejo sau Azore nu sunt mai prejos. Amarelo da Beira Baixa, un amestec de brânză de capră şi de oaie cu ierburi, era considerată la un moment dat cea mai bună din lume. Brânzeturile sunt servite ca aperitive sau la finalul mesei, cu vin roşu sau Porto, adesea cu marmeladă sau fructe.

 

Pastel de Belém – tarta a cărei rețetă e secret de stat

Dulciurile portugheze…ei bine, sunt dumnezeiești. O să vă povestesc cum se face Pastel de Belém, unul dintre cele mai fine deserturi portugheze, pentru care localnicii și turiștii stau la coadă cu zecile de minute.

http _cdn.cnn.com_cnnnext_dam_assets_160624114207-portugal-food-port-wine-cs-hotels-golf--resorts

Prăjitura are multe-multe straturi de foietaj foarte subțiri (ca niște aripi de fluture), numite massa folhada, și o cremă foarte fină, a cărei rețetă e secretă, dar pe care gospodinele portugheze au ajuns să o imite binișor.

Rețeta a inventată de măicuțele de la Mosteiro dos Jerónimos ca să le ofere  credincioșilor (în incinta mânăstirii se află mormintele monarhilor, dar și cel al lui Vasco da Gama). La începutul secolului al XIX-lea, măicuțele au vândut rețeta unei cofetării din Lisabona, dar a rămas secretă, o știu doar trei oameni.

pasteldebelem2

Rețeta populară se face din:

1 pachet de aluat de foietaj

6 gălbenușuri

350 gr frișcă lichidă

200 gr zahăr

2 linguri amidon

2 plicuri zahăr vanilat

½ linguriță scorțișoară

Ai nevoie de forme de brioșă.

Când aluatul e complet dezghețat, întinzi o foaie cât de subțire se poate și tai rondele cu ajutorul unui pahar de mărimea formelor de brioșe. Pui fiecare foaie într-o formă și când termini cu toate formele, le dai la frigider pentru 10 minute. Preâncălzești cuptorul la 180 grade și coci formele cam 10-12 minute.

Cât se coc ele, amesteci într-un vas amidonul cu jumătate din cantitatea de frișcă, apoi adaugi 50 gr zahăr și restul de frișcă și omogenizezi până la dizolvarea completă a cristalelor de zahăr. Bați separat restul de zahăr cu gălbenușurile, vanilia și scorțișoara.

Omogenizezi ușor cele două amestecuri și umpli tartele scoase din cuptor. Le pui înapoi la cuptor până prind o crustă aurie. Înainte de a le scoate din forme le lași la răcit și le pudrezi cu puțină scorțișoară.

Bon appetit!