Dieta raw vegan este pentru unii o plăcere, pentru alții o provocare, însă cu siguranță merită încercată pentru o vreme, mai ales acum că primăvara și-a intrat în drepturi și încep să apară tot mai multe fructe și legume proaspete.

Dacă te întrebi ce este raw vegan, unii dintre adepții unui stil de viață sănătos îți vor spune că pentru ei, regimul raw vegan dă un refresh binemeritat organismului și îl antrenează pentru o cură de dexoficare, pe când alții îți vor spune că este aproape imposibil să supraviețuiești cu o alimentație raw vegan. În plus, există și persoane care caută dieta raw vegan de slăbit, considerând-o o modalitate rapidă și eficientă de a mai pierde în greutate.

Un studiu realizat de Vegetarian Research Group în 2013 a dezvăluit că există 7,3 milioane de vegetarieni în SUA. În Brazilia, 8% din populație se consideră vegetariană, asta însemnând 15,2 milioane de persoane. În Marea Britanie, tinerii cu vârste cuprinse între 16-24 de ani sunt în procent de 20% vegetarieni. La fel de uimitor este faptul că 40% din populația Indiei este vegetariană, ceea ce înseamnă peste 360 de milioane de oameni.

Definiția raw vegan este aceea a alimentației vegane fără foc. Altfel spus, bucătăria fără foc presupune consumarea alimentelor în stare crudă, nepreparate termic sau preparate la temperaturi sub 45 de grade (peste acest prag, valoarea nutrițională a alimentelor se consideră ca fiind alterată).

Așadar, ce înseamnă raw vegan? Înseamnă un regim alimentar care promovează consumul de alimente neprocesate și negătite, în starea lor naturală, pentru a extrage toți nutrienții de care ai nevoie, fără aditivi. Să mănânci alimente crude presupune o detoxifiere naturală și necesară a corpului, însă nu toată lumea poate tolera la fel de bine tranziția de la carne și produse lactate la fructe și legume, salate ori smoothie-uri.

La fel ca la orice altă dietă, există beneficii, dar și riscuri asociate cu dieta raw. Fiindcă ambele merită luate în calcul, iată o listă cu cele mai importante beneficii pe care dieta în stil vegan le aduce organismului tău, dar și un sumar al potențialelor aspecte negative pe care ar fi indicat să nu le pierzi din vedere.

Beneficii dieta raw vegan:

  • Îmbunătățește sănătatea inimii și digestia
  • Previne sau tratează constipația și deficiența de nutrienți
  • Reduce inflamația din organism și curăță pielea
  • Sprijină funcționarea optimă a ficatului și previne cancerul
  • Ajută la obținerea unei greutăți sănătoase a corpului

Riscuri dieta raw vegan:

  • O cantitate prea mare de fibre, consumată pe o perioadă mai lungă de timp, poate duce la instalarea sindromului de colon iritabil, provocând astfel probleme digestive
  • Pot apărea carențe de acizi grași esențiali omega-3, care se găsesc în produse de origine animală, vitamina B12, vitamina D, iod, fier, zinc și calciu, fapt care poate conduce la anemie sau probleme neurologice
  • Unele alimente consumate în stare crudă și în mod excesiv devin toxice pentru creier, cum ar fi sâmburii de caise, de păstârnac și al unor soiuri de fasole
  • Dacă nu reușești să-ți extragi toți cei 50 de nutrienți necesari, care provin atât din mai multe categorii de alimente, există riscul să devii malnutrit(ă)

Dacă te gândești să încerci dieta raw food pentru o vreme și nu știi de unde să începi, ți-am pregătit câteva idei de rețete raw vegan pentru începători, dar care pot servi drept sursă de inspirație și pentru cei mai experimentați.

Cele mai frecvent întâlnite preparate raw vegane în rândul celor care abordează acest regim alimentar sunt salatele din fructe și legume, smoothie-urile și diferite tipuri de semințe, combinate în mixuri inedite, care ne uimesc și ne încântă în egală măsură. Dacă ești un gurmand adevărat sau nu ți-e teamă să încerci mâncăruri raw vegan noi, încearcă următoarele idei de meniuri raw vegan!

Cum arată un meniu pentru o săptămână cu rețete raw vegan rapide:

Luni

Mic Dejun: Un bol cu fructe de pădure și afine, bogate în antioxidanți, unt de migdale și semințe de chia pe post de topping. Adaugă diverse tipuri de nuci (caju, pecan) pentru și mai multă energie pentru întreaga zi!

Prânz: O salată Rainbow, obținută din salată verde, kale, semințe de dovleac, fructe goji, ardei gras, coriandru, morcovi, avocado, varză roșie, puțin suc de lămâie și câteva linguri de ulei de măsline.

Gustare: Trufe cu fistic și matcha. Ai nevoie de o cană de fistic organic, semințe de chia, unt de migdale sau de arahide (după preferințe), 1 lingură de ulei de măsline, 1 lingură praf organic de vanilie, 1 lingură de ceai verde organic matcha. Adaugă toate ingredientele într-un blender, până când obții un amestec cu o textură sfărâmicioasă. Ia câte o lingură în palmă, modeleaz-o sub formă de minge și continuă tot așa. Pune trufele la frigider până când vor fi gata pentru a fi consumate.

Cină: O salată de sfeclă și cartof dulce. Presoară semințe și nuci pe deasupra, pentru un plus de proteine.

Marți

Mic Dejun: Un smoothie din afine cu un strop de cacao și budincă din semințe de chia.

Prânz: Supă cremă de mazăre cu mentă proaspătă și avocado. Îți trebuie o mână de spanac, 3 cești de mazăre proaspătă, 2 căni de apă caldă, o jumătate de avocado și 1 lingură de mentă proaspătă. Amestecă toate ingredientele într-un blender și servește supa cu o felie de pâine de secară sau hummus.

Gustare: Banane înghețate, amestecate cu apă de cocos, scorțișoară și curmale, peste care să presori apoi afine, căpșuni și mure. Mmm, o adevărată minunăție!

Cină: Ciuperci crude marinate. Ai nevoie doar de ciupercuțe, ulei de măsline, sos de soia și semințe de susan.

Miercuri

Mic Dejun: Pâine prăjită cu avocado. Taie câteva felii de avocado pe care să le așezi peste feliuțele de pâine integrală prăjite, peste care să presori acaju și semințe de susan. Simplu, ușor de preparat și delicios cu adevărat!

Prânz: Rulouri de morcovi și coriandru. Pune într-un blender nuci, păstârnac, conopidă sau morcovi, și modelează apoi compoziția în rulouri apetisante, întocmai ca un meniu sushi autentic.

Gustare: Un smoothie verde și sănătos, obținut din banane, portocale, mere și spanac.

Cină: Supă cremă de castraveți. Este una dintre cele mai simple supe pe care le poți face în mai puțin de 5 minute. Amestecă, într-un blender sau un robot de bucătărie, castraveți, usturoi și turmeric pentru un gust diferit.

Joi

Mic Dejun: Salsa de mango și avocado. Taie un mango și un avocado în cubulețe și pune-le într-un bol, peste care adaugă 2 cepe tăiate mărunt, sucul de la jumătate de lămâie, 1 linguriță de pătrunjel proaspăt tăiat și 1 linguriță de coriandru. Amestecă bine până când toate ingredientele se combină.

Prânz: O salată multicoloră, obținută dintr-o combinație de mere, pere și căpșuni, la care să adaugi câteva frunzulițe de mentă și suc de rodii, pentru un gust mai aparte.

Gustare: O tartă din piure de pere strivite cu nuci pecan și rozmarin.

Cină: Budincă în 3 straturi, cu semințe de chia, frișcă din lapte de nucă de cocos și matcha. Deasupra, adaugă niște fructe de pădure, coacăze sau mure.

Vineri

Mic Dejun: Guacamole. Mărunțește 1 avocado, o jumătate de ceapă roșie, și o roșie. Amestecă-le împreună cu sucul de la o lămâie și asta e tot!

Prânz: Supă cremă de morcovi.

Gustare: Pesto cu legume tăiate. Dacă vrei, poți tăia zucchini și morcovi în spirale, pentru a face din ei raw „noodles”.

Cină: Ciuperci umplute cu legume. Nu trebuie să le bagi la cuptor pentru a fi bune!

Sâmbătă

Mic Dejun: Un smoothie verde pentru detoxifiere. Combină apa cu o banană, o portocală, un grapefruit și semințe chia într-un blender. Amestecă până ingredientele contopesc. Adaugă spanac și kale. Amestecă din nou.

Prânz: O salată simplă din avocado. Taie în două și feliază un avocado. Procedează la fel și cu o roșie. Ia un ardei iute și taie-l în două, curăță-l, iar apoi feliază-l. Mărunțește puțin coriandru, iar apoi amestecă toate ingredientele împreună.

Gustare: Bucăți de banane înghețate, învelite în ciocolată. Sunt ușor de făcut și în plus, meriți un răsfăț dulce printre atâtea crudități.

Cină: Hummus cu bețe de morcovi.

Duminică

Mic Dejun: Salată de avocado, porumb și roșii, o idee de meniu raw vegan perfectă pentru zilele călduroase de primăvară sau vară.

Prânz: Pizza mini-zucchini. Probabil poți ghici cele 3 ingrediente magice ale unei pizza raw vegan: zucchini, sos de roșii și brânză vegană. Taie zucchini în feliuțe, peste care adaugă mai întâi sosul de roșii, iar apoi brânza vegană, et voila!

Gustare: Grapefruit gourmet cu chimen dulce. După preferință, poți adăuga și câteva felii de avocado, iar ca dressing, suc de lime sau ulei de nuci macadamia. Adaugă puțină sare și piper negru, după gust, și te-ai ales cu o salată gourmet raw vegan perfectă!

Cină: Salată Pad Thai raw vegan. Cu boabe de fasole, feliuțe de dovlecei subțiri tăiate, și ardei gras în loc de tăiței sau fidea, această salată vegană este inspirată din toate aromele unui vas de tăiței thailandez. Adaugă o mână de arahide, puțin suc de lămâie, presoară coriandru proaspăt și sare după gust. Arată la fel de bine pe cât sună, pe cuvânt!

Cine știe, poate că la finalul săptămânii, dieta raw vegan ți se va părea o aventură distractivă pentru gusturile tale. Mai mult ca sigur te va introduce într-o lume complet nouă, cu preparate și combinații alimentare inedite, unele despre care poate n-ai mai auzit până acum. Ce spui, te încumeți să îndeplinești provocarea raw food timp de 7 zile?