Nu mai e mult până la vară, de fapt sunt sigură că mulți dintre noi se gândesc să dea o fugă până-n Grecia chiar în vacanța de Paște. Mi s-a făcut dor de pâinicile alea ale lor Tiropsomo cu Feta și oregano, cu mirosul ăla demențial. Știu că pentru unii sunt antreuri, pentru mine erau prânzul sau cina, cu un pahar de vin alături.

Să nu mai pierdem vremea, iată ce-ți trebuie ca să scapi de chinurile poftelor grecești:

shutterstock_52463974500 g făină
175 ml lapte
175 ml apă
300 g brânză Feta
15 g drojdie
1 lingură zahăr
1 linguriţă rasă de sare
5 linguri ulei de măsline
2 lingură oregano

Într-un castron prepari maiaua: torni apă călduţă şi dizolvi drojdia, adaugi zahărul şi o lingură de făină. Laşi să crească 10-15 minute la cald.

Pui restul de făină într-un vas mai mare, în care să și poți frământa, adaugi 1 lingură de oregano, sarea, maiaua, uleiul de măsline şi laptele călduţ. Frămânţi aluatul şi-l laşi să crească jumătate de oră la cald. Între timp, fărâmiţezi brânza Feta într-un castron şi o amesteci cu restul de oregano.

Întinzi aluatul într-o foaie de vreo 2 cm grosime şi tai vreo 8-10 pătrate. În centrul fiecăruia pui Feta, prinzi bine cele patru colţuri de cocă şi apoi dai forma rotundă pâinicii. E momentul să deschizi cuptorul, trebuie să aibă temperatura potrivită pentru pâinici.

Lași pâinicile la crescut vreun sfert de oră, după care le pui frumos într-o tavă unsă cu ulei ori cu pergament de copt şi le introduci în cuptorul preîncălzit pentru 30-40 de minute, până se rumenesc frumos. Le serveşti calde sau reci, singure sau cu niște jambonel sau legume alături. Secretul e să le păstrezi într-un ștergar rece, ca să le rămână aroma.

Bon appetit!