Mulți oameni sunt de părere că fericirea se poate găsi și într-o ceașcă de cafea savurată dimineața. Noi am  ales pentru tine două rețete de prăjituri cu cafea de care să te bucuri alături de cei dragi și care să îți aducă zambetul pe buze:

Negresă cu sos de cafea și nucishutterstock_294916778

Ingrediente

  • 200 g unt
  • 200 ml lapte
  • 250 g zahăr
  • 250 g făină
  • 100 g cacao
  • 150 g nuci 
  • 4 ouă
  • 1 praf de copt
  • 2 zahar vanilat
  •  esenta de rom

Pentru sosul de cafea:

  • 100g zahăr tos
  • 150 g cafea naturală concentrată proaspăt preparată
  • 2 linguri frișcă lichidă
  • 50 g unt
  • 3 lingurițe rom 
  • 1 lingurita amidon dizolvat în 2 lingurițe de cafea rece
  • 1 zahar vanilat
  • 3 picaturi esență de cafea

Mod de preparare:

Pasul 1: Curăță nucile, taie-le în bucăți mai mari și prăjește-le puțin. 

Pasul 2: Într-o olicică pune laptele rece peste care urmează să adaugi untul secționat în cubulețe, cacaoa și zahărul. Amestecă-le bine până când obții o compoziție omogenă, apoi lasă crema la răcit.

Pasul 3: După ce s-a răcit suficient, adaugă zahărul vanilat și esența de rom. Este timpul apoi să adaugi și ouăle și făina amestecată cu praful de copt. 

Pasul 4: Adaugă la final nucile și apoi răstoarnă întreaga compoziție într-o tavă mare tapetată cu un și făină, după care las-o la cuptor circa 30-40 de minute.

Pasul 5: După ce ai scos prăjitura de la cuptor las-o la răcit și secționeaz-o în pătrățele. 

Pasul 6: Acum este timpul să prepari sosul de cafea. Pregătește o crăticioară în care urmează să adaugi zahărul pe care trebuie să-l pui pe foc pentru caramelizare. Toarnă apoi cafeaua peste caramel și amestecă bine. Adaugă apoi frișca lichidă, untul, zahărul vanilat, esența de cafea și la final amidonul dizolvat în cele două linguri de cafea. Păstrează compoziția pe foc până când obții o cremă consistentă și omogenă. 

Pasul 7: Acum tot ce îți rămâne este să adaugi acest sos de cafea peste blat și să te bucuri de o prăjitură gustoasă alături de cei dragi.

Prăjitură cu mousse de cafeashutterstock_532778158

Ingrediente pentru blat:

  • 3 ouă
  • 5 linguri cu zahăr
  • 5 linguri cu făină
  • un zahăr vanilat
  • o esență de vanilie
  • un praf de copt

Ingrediente pentru mousse-ul de cafea:

  • 400 ml smantană pentru friscă
  • 150 ml cafea
  • 3 linguri zahăr
  • 1 lingurită zahăr vanilat
  • 5 gr gelatină
  • 2 linguri esență de vanilie

Pe lângă acestea, mai ai nevoie de 100 ml sirop de compot de orice sortiment dorești.

Mod de preparare a blatului:

Pasul 1: Mixează albușurile spumă, apoi freacă gălbenușurile cu zahărul vanilat până când obții o compoziție cremoasă.

Pasul 2: Adaugă apoi peste aceasta făina amestecată cu praful de copt. 

Pasul 3: Întreaga compoziție toarn-o peste spuma de albușuri și amestecă până când se omogenizează complet. 

Pasul 4: Pregătește o tavă tapetată cu un și hârtie de copt și adaugă întrega compoziție pe care o vei lăsa la cuptor aproximativ 30 de minute. 

Pasul 5: După ce ai scos blatul de la cuptor lasa-l la răcit și însiropează-l cu siropul de compot. 

Mod de preparare a mousse-ului:

Pasul 1: Pune pe foc cafeaua cu 100 de ml de smântână. Până cănd compoziția se încălzește suficient, pune gelatina la hidratat în 30 de ml de apă rece.

Pasul 2: După ce te-ai asigurat că s-a încălzit suficient de bine, poți lua cafeaua amestecată cu smântână de pe foc, iar după ce ai lăsat aproximativ 5 minute la hidratat gelatina, o poți scoate și pe aceata din apă și o poți adăuga peste cafea împreună cu zahărul. 

Pasul 3: Lasă întreaga compoziție la răcit aproximativ o oră. 

Pasul 4: Mixează restul de smântână rămasă împreună cu zahărul vanilat, până când obții o frișcă cremoasă pe care urmează să o amesteci cu crema de cafea.

Pasul 5: Întinde, cu ajutorul unei spatule, crema obținută pe blat și ornează prăjitura după bunul plac.

Poftă bună!