Prepară un drob de ciuperci gustos și sănătos, care nu îți va suprasolicita sistemul digestiv, dar nici nu îți va pune silueta în pericol.

Îți propunem două rețete de drob fără carne – una cu ciuperci și una cu ciuperci și măsline. Alege-ți preferata și pune-te pe gătit.

Rețetă de drob de ciuperci cu verdeață

Ingrediente

  • 1 kg ciuperci la alegere (poți combina champignon cu hribi);
  • 6 ouă;
  • 3 linguri de ulei de floarea soarelui;
  • 5 fire de ceapă verde;
  • 1 ceapă normală;
  • 5 linguri de făină;
  • 1 legătură de pătrunjel;
  • o legătură de mărar;
  • sare și piper după gust.

Mod de preparare:

  1. Într-o tigaie atiaderentă încăpătoare, încinge cele 3 linguri de ulei de floarea soarelui, apoi sotează în el ceapa tocată mărut, iar după 4-5 minute completează cu ciupercile spălate și tocate mărunt în prealabil. După ce toată apa lăsată de ciuperci se evaporă, oprește focul și lasă să se răcească.
  2. Ia un bol încăpător și amestecă în el ciupercile sotate, ceapa verde tocată fin, 5 ouă, verdețurile mărunțite și făina, apoi asezonează cu sare și piper.
  3. Acoperă cu hârtie de copt o tavă de chec și transferă compoziția de drob cu ciuperci în ea. Bate oul rămas și unge cu el suprafața checului.
  4. Introdu drobul în forma de chec la cuptor, după ce l-ai preîncălzit la 180 de grade Celsius și coace timp de 40 de minute. Când este gata, drobul se rumenește frumos la suprafață.
  5. Lasă drobul să se răcească în totalitate, apoi taie-l felii groase de 1-2 degete și servește-l.

Rețetă de drob de ciuperci cu măsline

Ingrediente

  • 500 g ciuperci din conservă;
  • 250 g măsline;
  • 2 cepe mari;
  • 4 ouă;
  • 2 legături mărar;
  • 5 linguri de făină;
  • 2 linguri de ulei de floarea soarelui;
  • sare și piper după gust.

Mod de preparare:

  1. Toacă ceapa fin, apoi soteaz-o în cele 2 linguri de ulei de floarea soarelui. Transferă ceapa într-un bol, în care o vei amesteca cu ouăle bătute, cu mărarul, ciupercile mărunțite și măslinele tăiate. Asezonează cu sare și piper după gust apoi transferă compoziția de drob într-o formă de chec acoperită cu hârtie de copt.
  2. Dă drobul la cuptorul preîncălzit la 180 de grade și lasă-l să se gătească timp de 40 de minute.
  3. Scoate drobul rumenit din cuptor, lasă-l la răcit, apoi taie-l felii și servește-l. Poftă bună!

Motive pentru care să alegi drob de ciuperci în locul drobului de miel sau chiar din ficat de pasăre:

  • Este mai ușor de digerat;
  • Are mai puține calorii, deci nu îți pune silueta în pericol;
  • Nu îți crește colesterolul;
  • Este mai rapid și mai ușor de preparat decât drobul clasic.

Beneficiile consumului de ciuperci

Ciupercile sunt sărace în calorii, însă totodată foarte hrănitoare, având un conținut bogat în antioxidanți, vitamine și minerale.

Antioxidanții care se regăsesc în acest aliment reduc daunele produse în organism de radicalii liberi, despre care știm că, în timp, cresc riscul de îmbolnăvire. Seleniul este un antioxidant care se regăsește din belșug în ciuperci, dar totodată este și foarte sănătos pentru organism.

Beta glucanul este o altă substanță nutritivă din ciuperci care face bine organismului. Este, de fapt, o fibră solubilă care are abilitatea de a îmbunătăți nivelul de colesterol și de a favoriza buna funcționare a inimii. Ciupercile shiitake au, dintre toate soiurile de ciuperci, cel mai mare aport de beta glucan.

Și vitamine din complexul B precum riboflavina, niacina și acidul pantotenic se regăsesc din plin în ciuperci. Acestea sunt benefice pentru sistemul digestiv, sistemul nervos, formarea globulelor roșii din sânge, precum și pentru menținerea pielii tinere și frumoase.

Cuprul din ciuperci ajută organismul să producă celule roșii, care sunt folosite în mod deosebit pentru oxigenarea întregului corp. Chiar și după ce sunt gătite, ciupercile își păstrează concentrația mare de cupru – de exemplu, o cană de ciuperci gătite asigură o treime din doza zilnică recomandată de cupru.

Potasiul, și el prezent în ciuperci în cantități semnificative, este benefic pentru sănătatea inimii, pentru sistemul muscular, precum și pentru buna funcționare a sistemului nervos central. Ciupercile Portobello se laudă cu o concentrație mai mare de potasiu.

Consumul de ciuperci te poate ajuta și să slăbești, așa că dacă ești la dietă, dar nu vrei să te privezi de preparatele tradiționale de Paște, poți cu succes să înlocuiești carnea cu ciuperci.

Pont: Află din acest articol simbolistica preparatelor tradiționale de pe masa de Paște.