Dulceața de căpșuni este un preparat extrem de popular. Aceasta poate fi servită ca atare, dar și pentru umplerea clătitelor ori ca ingredient în multe alte deserturi gustoase. Iată cum să prepari o dulceață fină, cu căpșuni întregi, însă totodată foarte bine închegată!
Spre deosebire de gem, dulceața de căpșuni se face cu fructele întregi, nu zdrobite, și este considerată o delicatesă. Dacă atunci când faci gem de fructe nu trebuie să te străduiești prea tare pentru a obține un preparat gustos și bine “legat”, când prepari dulceață, lucrurile nu sunt la fel de simple. Asta pentru că la dulceață, fructele trebuie să își păstreze forma și aspectul plăcut, iar siropul în care sunt fierte trebuie să fie suficient de bine închegat, încât să arate a dulceață, nu a sirop de fructe.
Vestea bună este, însă, că dulceața are un timp de preparare mult mai redus, ceea ce înseamnă că nu trebuie să stai ore în șir în fața aragazului pentru a prepara câteva borcane de dulceață.
Cu toate că găsești în comerț tot felul de pliculețe de gelifiant alimentar pentru prepararea dulcețurilor, e bine să nu apelezi la asemenea mijloace când prepari dulceață. Dacă ai o rețetă bună și știi câteva ponturi de preț, nu ai cum să dai greș în prepararea dulcețurilor, chiar și fără produse gelifiante pentru închegarea acestora.
Zeama de lămâie este esențială pentru prepararea dulcețurilor din fructe, întrucât aciditatea acesteia este cea care menține culoarea plăcută, împiedicând oxidarea fructelor. Este, însă, la fel de important să alegi fructe sănătoase, coapte, însă nu excesiv, pentru un aspect plăcut al dulceții pregătite.
Pentru ca dulceața să fie gustoasă și să se “lege”, e important să respecți raportul de 1:1. Asta înseamnă că la o parte de fructe, este esențial să folosești o parte de zahăr.
Foto: Pinterest
Cuprins articol
Rețetă de dulceață de căpșuni, fără conservant ori gelifiant
Ingrediente pentru 1,5 kg de dulceață:
- 1 kg de căpșuni coapte, însă ferme, nu moi;
- 1 kg de zahăr;
- zeama de la o jumătate de lămâie;
- 200 ml apă rece.
Mod de preparare:
- Ideal ar fi să folosești pentru dulceață numai căpșuni frumoase, mici, care au o formă similară. Fructele mai mari, cu imperfecțiuni și foarte coapte ar trebui păstrate pentru gem, întrucât nu este important aspectul acestora, pentru că nu rămân întregi. După ce alegi cele mai frumoase căpșuni, spală-le sub jet de apă rece, după care rupe-le codițele.
- Într-o cratiță cu baza foarte groasă, vei pune 1 kg de zahăr și 200 ml de apă rece, dar și zeama de la o jumătate de lămâie (ai grijă să nu scapi și sâmburi). Așază cratița pe foc mare – după 15 minute, siropul de zahăr ar trebui să ajungă la consistența dorită. Pentru a verifica dacă siropul a ajuns la consistența potrivită pentru dulceață, ia cu linguriță puțin și pune pe o farfurie – când se răcește ar trebui să aibă o textură gelatinoasă. Este foarte important ca zahărul să nu se caramelizeze și să nu devină maroniu.
- După ce siropul se “leagă”, poți pune căpșunile curățate și spălate în cratiță. Amestecă cu o lingură de lemn, însă cu grijă, fără să pasezi fructele.
- Când dulceața începe să fiarbă, ia cu ajutorul unei spatule spuma formata la suprafață. După 15-20 de minute de fierbere, poți stinge focul pentru că este gata. Umezește un prosop de bucătărie, stoarce-l bine și acoperă cu el cratița cu dulceață, astfel încât aceasta să nu își modifice textura pe măsură ce se răcește.
- Abia după ce se răcește complet poți transfera dulceața de căpșuni în borcane. Poți încălzi puțin borcanele curate în cuptor înainte de a îmbutelia dulceața. Sigilează bine borcanele prin înfiletarea capacului și depozitează-le apoi într-un loc uscat și răcoros. Poți servi dulceața imediat după preparare, dar și 1 an mai târziu – aceasta își va păstra aroma.
Cum poți servi dulceața de căpșuni – 10 idei
Dulceața nu poate fi servită numai pe felia de pâine prăjită unsă cu unt, ci există multe alte moduri ingenioase în care o poți savura. Iată 10 idei pe care să le pui în aplicare:
- Folosește dulceața cu căpșuni întregi pe post de topping pentru iaurtul grecesc. Poți adăuga și câteva migdale sau nuci pentru un efect wow.
- Mănâncă dulceață de căpșuni întinsă pe crackersi integrali, alături de brânzeturi fine.
- Folosește dulceața de căpșuni pe post de glazură pentru carnea de pui sau porc gătită la cuptor.
- Utilizează dulceața de căpșuni pentru a unge blaturile pentru tortul de fructe.
- Umple clătitele sau gogoșile preparate în casă cu gem de căpșuni.
- Prepară cheesecake și folosește dulceața de căpșuni pe post de glazură.
- Umple brioșele cu căpșunile din dulceață.
- Folosește dulceață de căpșuni pe post de îndulcitor în shake-urile proteice.
- Coace brânză brie la cuptor și servește-o cu topping de dulceață cu căpșune.
- Folosește dulceața pe post de topping pentru înghețata servită în bol.
Comenteaza