Dulceața de piersici este ușor de preparat și destul de rapid, în comparație cu gemul. Aceasta poate fi servită ca atare, pe post de gustare dulce, dar și ca ingredient în prăjituri și tot soiul de deserturi. Iată cum poți prepara dulceața gustoasă de piersici, atât în varianta cu zahăr, cât și fără!
Dacă vrei să păstrezi savorea piersicilor, pentru a te bucura din plin de ea peste iarnă, nu trebuie decât să prepari o dulceață gustoasă din jumătăți de piersică bine coaptă. Află cum trebuie să procedezi, pas cu pas, pentru a obține cea mai bună dulceață.
Cuprins articol
Rețetă de dulceața de piersici
Ingrediente:
- 1,5 kg piersici (fără sâmburi);
- 1 kg zahăr tos;
- zeama de la 2 lămâi mici.
Mod de preparare:
1. Este important ca piersicile folosite să fie foarte bine coapte. Spală-le sub jetul de apă rece, lasă-le la scurs, apoi rupe-le pe jumătate și înlătură sâmburii. Cântărește abia acum piersicile și asigură-te că ai 1 kg și jumătate. Dacă piersicile sunt mari, poți tăia apoi jumătățile în două.
2. Așază sferturile de piersică într-o cratiță încăpătoare, antiaderenta, în care vei prepara apoi și dulceața. Este bine să folosești o cratiță cu baza cât mai mare atunci când prepari dulceața. Pune deasupra fructelor tot zahărul, apoi stoarce și zeama de la cele 2 lămâi – lămâia are rolul de a preveni oxidarea piersicilor, ceea ce înseamnă că dulceața ta își va păstra o culoare portocalie plăcută, nu se va închide la fiert. Poți lăsa fructele cu zahărul fie peste noapte la frigider, fie la temperatura camerei timp de 2 ore, în funcție de cum îți permite timpul și cum te organizezi.
3. După ce fructele stau cu zahărul suficient timp, se va forma în cratiță un sirop de fructe. Pune cratița la fiert pe foc mare și amestecă ocazional pentru a preveni lipirea, însă cu mare atenție pentru ca fructele să nu fie zdrobite și să își păstreze textura. După ce dulceața dă în clocot, mai lasă la fiert cam 10-15 minute. Stinge focul și acoperă cu un ștergar îmbibat în prealabil în apă și stors foarte bine. Lasă să se răcească preț de 1 oră.
După ce trece o oră, vei observa că piersicile devin ușor transparente, se stafidesc, iar siropul devine lucios. Pune iar cratița pe foc mare și mai fierbe în jur de 15 minute, timp în care vei amesteca încontinuu. Acoperă iar dulceața cu un prosop înmuiat în apă și stors bine și lasă la răcit.
Abia după ce este complet rece, poți transfera dulceața de piersici în borcane sterilizate, fierbinți, pe care le vei închide ermetic și le vei așeza invers. După ce trece o jumătate de oră, poți muta borcanele în cămară.
Rețetă de dulceață de piersici fără zahăr
Ingrediente:
- 1,5 kg piersici (fără sâmbure);
- zeama de la o lămâie;
- Îndulcitor natural la alegere, după gust.
Mod de preparare:
1. Spală piersicile bine coapte, apoi taie-le pe jumătate, scoate sâmburii și așteaptă să se scurgă apa de pe ele, apoi așază-le într-o cratiță antiaderenta mare. Stoarce deasupra zeama de lămâie și, dacă folosești, adaugă și îndulcitorul natural.
2. Pune cratiță pe foc și fierbe la foc iute. După ce începe să clocotească, asigură-te că amesteci încontinuu. Un sfert de oră mai târziu, oprește focul și acoperă cu un ștergar umed. Lasă să se răcească, apoi mai pune la fiert pentru încă 20 de minute.
3. Vei transfera dulceața în borcanele sterilizate abia după ce se răcește, după care le vei așeza invers. Este important de menționat că zahărul este un conservant extrem de eficient, ceea ce înseamnă că dulceața fără zahăr este pentru consumul imediat întrucăt nu rezistă peste iarnă.
Moduri inedite în care poți consuma dulceața de piersici
Dulceța de piersici poate fi consumată, bineînțeles, ca atare, fie caldă, imediat după preparare, fie după ce se răcește. Există însă și alte moduri în care o poți servi pentru a îi pune și mai bine în valoare aromele – iată câteva exemple:
- cu iaurt grecesc, nuci și alune;
- cu brânză cu mucegai;
- pe post de sos pentru friptura de porc;
- cu brânză cremoasă gătită pe grătar;
- ca topping pentru panna cotta rece, de la frigider;
- ca umplutură pentru clătite;
- pe post de umplutură în prăjitura cu foi.
Oricum ai alege să o consumi, dulceața de piersici este una extrem de aromată, așa că ar fi păcat să nu profiți de fructele de sezon și să prepari măcar câteva borcane pentru la iarnă.
Poftă bună!
PS: Aici găsești rețeta de dulceața de căpșune – încearc-o!
Comenteaza