Dulceața de trandafiri este considerată delicatesă, iar vestea bună este că se prepară foarte ușor. Aceasta se face din trandafiri de dulceață, care poartă denumirea de trandafiri de Damasc – îi poți recunoaște după petalele roz intens și după mirosul foarte puternic.

Prepară dulceața de trandafiri după această rețetă și nu vei da greș. Este important însă să respecți întocmai cantitățile recomandate, dacă vrei ca dulceața să aibă o textură ideală – să nu fie nici prea moale, dar nici foarte gelatinoasă.

Rețetă dulceață de trandafiri

Ingrediente pentru 1 borcan:

 • 250 g de petale de trandafiri de Damasc;
 • 2 căni de zahăr tos;
 • zeama de la 2 lămâi;
 • 4 ½ căni de apă plată.

Mod de preparare:

 1. Începe prin a spăla bine petalele de trandafiri, pentru a îndepărta murdăria, dar și insectele. Taie apoi cu o foarfecă baza petalelor – porțiunea aceea de culoare albă. Petalele de culoare maro și cele ofilite nu vor fi folosite.
 2. Pune petalele scurse bine de apă într-un bol și acoperă-le cu zahăr. Acoperă bolul cu folie de plastic și lasă-l peste noapte la frigider.
 3. A doua zi, transferă conținutul bolului lăsat peste noapte la frigider, într-o cratiță antiaderentă. Pune cratița pe focul setat la intensitate mică și adaugă apa și zeama de lămâie. Lasă la fiert timp de 20 de minute, amestecând ocazional, apoi dă focul mare și mai fierbe 5 minute, timp în care dulceața se va îngroșa.

Verifică dacă dulceața a ajuns la consistența dorită făcând următorul test: ia o linguriță de dulceață de trandafiri și pune-o pe o farfurie. Dacă în momentul răcirii dulceața se scurge rapid când miști farfuria, mai trebuie lăsată la fiert. Dacă însă dulceața se scurge greoi, înseamnă că este gata și poți opri focul.

Dulceața, spre deosebire de gem, se îmbuteliază numai când este răcită complet. Sigilează borcanul prin înfiletarea strânsă a capacului și depozitează dulceața într-un loc uscat și răcoros, departe de razele soarelui.

Foto: Instagram

5 moduri inedite în care poți consuma dulceața de trandafiri

Bineînțeles, dulceața de trandafiri poate fi consumată, la fel ca orice alt tip de dulceață, întinsă pe o felie de pâine prăjită ori abia scoasă din cuptor, unsă cu puțin unt. Însă există și alte moduri în care poți consuma acest tip de dulceață, pentru a îi pune în valoare aroma deosebită:

 1. Pe post de îndulcitor în smoothie-uri, ceaiuri sau limonade

Îmbogățește aroma băuturilor preparate cu o linguriță de dulceață de trandafiri. Limonadele sunt extrem de gustoase dacă sunt îndulcite cu dulceața de trandafiri.

 1. Topping pentru îngețată

Fie că servești înghețată preparată în casă, de tine, fie că este vorba despre înghețată cumpărată din comerț, poți îmbunătăți atât aspectul, cât și gustul acesteia, cu o lingură de dulceață de trandafiri.

 1. Ca ingredient pentru deserturile de casă

Poți umple brioșele de casă cu puțină dulceață, însă poți folosi dulceața și pe post de umplutură pentru ștrudele de casă. Cheesecake-ul poate fi și el ornat cu dulceață de trandafiri.

 1. Pe post de umplutură în clătite

Clătitele pot fi umplute cu acest tip de dulceață, iar pentru un aspect de-a dreptul deosebit poți orna clătitele și cu câteva petale proaspete de trandafiri.

 1. Umplutură pentru cornuțele de casă

Cornulețele de casă sunt umplute, de obicei, cu cremă de cacao sau cu rahat, însă unele gospodine folosesc și gem de prune și nuci pentru un gust aparte. De ce să nu încerci și cu dulceață de trandafiri? În mod cert rezultatul va fi de-a dreptul delicios.

Dulceața de trandafiri este ușor de preparat, nu este costisitoare și poate fi folosită în diverse deserturi. Așadar, e bine să ai în cămară măcar câteva borcane.